Quantcast

http://picasion.com/

Κετογονική δίαιτα: Ποιον κίνδυνο εγκυμονεί για τις γυναίκες (νέα ευρήματα)

Η κετογονική δίαιτα (keto diet) έγινε ευρέως γνωστή για τη συμβολή της στην απώλεια βάρους χωρίς να προϋποθέτει αυστηρά και υπερβολικά περιορισμένα γεύματα. Κάποιοι τη βρήκαν επίσης αποτελεσματική για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Η συγκεκριμένη διατροφική τάση μπορεί ωστόσο να…
πνέει τα λοίσθια, ειδικά για τις γυναίκες, οι οποίες, σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά ευρήματα, δεν ωφελούνται από μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και χωρίς υδατάνθρακες. Τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στη ετήσιο ενδοκρινολογικό συνέδριο, στη Νέα Ορλεάνη (ENDO 2019), υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να χάσουν βάρος όταν ακολουθούν κετογονική διατροφή.
Επιπλέον, η συγκεκριμένη διατροφή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα τους. «Αυτά τα ευρήματα μπορεί να εξηγούν τις διαφορές στα ποσοστά επιτυχίας της συγκεκριμένης δίαιτας στα δύο φύλα» δήλωσε ο Jesse Cochran, επικεφαλής της έρευνας και βοηθός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα.


Η κετογονική διατροφή σχεδιάστηκε για να βοηθήσει ανθρώπους με επιληψία. Βασίζεται στον περιορισμό της κατανάλωσης υδατανθράκων και πρωτεϊνών, ωθώντας τα σώμα να καίει λίπος για την παραγωγή ενέργειας.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν πως επιδρά η δίαιτα τόσο σε αρσενικά όσο και σε θηλυκά ποντίκια. Τα ποντίκια ακολούθησαν είτε κετογονική διατροφή είτε κανονική διατροφή (ομάδα ελέγχου).

Η διατροφή ελέγχου περιείχε 7% λιπαρά, 47% υδατάνθρακες και 19% πρωτεΐνες, ενώ η κετογονική αποτελούνταν κατά 75% από λιπαρά, 3% υδατάνθρακες και 8% πρωτεΐνες.

Μετά από 15 εβδομάδες, τα θηλυκά ποντίκια που ακολουθούσαν κετογονική διατροφή, δεν είχαν σημειώσει αλλαγές στο βάρος τους και είχε απορρυθμιστεί ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα τους. Τα αρσενικά ποντίκια που ακολούθησαν την ίδια δίαιτα είχαν μειώσει το βάρος τους και δεν είχε επηρεαστεί το σάκχαρο αίματος.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να αφαιρέσουν τις ωοθήκες από κάποια θηλυκά ποντίκια για να δουν αν τα οιστρογόνα παίζουν ρόλο στο πώς ανταποκρίνεται το σώμα στην κετογενική διατροφή. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ποντίκια χωρίς ωοθήκες που ακολούθησαν κετογονική διατροφή είχαν χαμηλότερο σωματικό βάρος και σωματικό λίπος.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες θα μπορούσαν να ωφεληθούν περισσότερο από την κετογονική διατροφή για απώλεια βάρους, συγκριτικά με τις νεότερες γυναίκες, ανέφερε ο Cochran.

Παρά το γεγονός ότι η μελέτη έγινε σε πειραματόζωα, οι ερευνητές προτείνουν σε όσους ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν κετογονική διατροφή, πρώτα να συμβουλεύονται γιατρό.

Πηγή: Medical Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ