Quantcast

http://picasion.com/

Η σημασία των μικρών πραγμάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση

Του Γιώργου Σ. Χατζηγεωργίου
Δίνουν και παίρνουν οι διαφημίσεις, οι δηλώσεις, τα άρθρα και οι συνεντεύξεις των υποψήφιων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων και το φαινόμενο θα ενταθεί όπως είναι φυσικό όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές. Κάτι που θα 'πρεπε να έχουν όλοι υπόψιν

τους, υποψήφιοι, δημοσιογράφοι και ψηφοφόροι, είναι πώς ψηφίζοντας στις δημοτικές εκλογές δεν ψηφίζουμε Πρωθυπουργό! Για τα προβλήματα της πόλης που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, υπάρχουν οι βουλευτές του νομού, που εκλέγονται για να τα λύσουν σε επίπεδο εθνικής αντιπροσωπείας.

Παραδόξως οι υποψήφιοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την συνέργεια και των δημοσιογράφων θα έλεγα, σπεύδουν να καταπιαστούν με ζητήματα «υψηλής πολιτικής» όπως την οικονομία ή ακόμα και την εξωτερική πολιτική. Λες και τα ζητήματα της καθημερινότητας που στην πραγματικότητα επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής του πολίτη, είναι ευκολάκια και δεν καταδέχονται να ασχοληθούν μαζί τους!

Τα σκουπίδια, ο φωτισμός, οι χώροι αναψυχής, τα αδέσποτα, οι παιδότοποι και παιδικοί σταθμοί, οι χώροι άθλησης, οι καλλλιτεχνικές και πάσης φύσεως εκδηλώσεις και τόσα άλλα αντικείμενα, συνθέτουν την οργανική ζωή της πόλης. Τα σημαντικά αυτά «μικρά» πράγματα, είτε είναι στην αποκλειστική ευθύνη του Δήμου, είτε ο Δήμος μέσα από τις λειτουργίες του μπορεί καθοριστικά να επηρεάσει, βελτιώνοντας, ή συχνά και δυσχεραίνοντας, έτσι την καθημερινότητά μας.

Όλα αυτά συνιστούν μια δουλειά ιδιαίτερα απαιτητική. Χρειάζεται σχεδιασμός με όραμα, αλλά και σύνεση. Εμμονή στην εφαρμογή, αλλά και ευελιξία στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες. Χρειάζεται σοβαρότητα και αίσθηση του πόσο σημαντικές είναι αυτές οι «χαμηλής πολιτικής» δράσεις. Χρειάζεται η αίσθηση ότι υπηρετείς ανθρώπους με πραγματικά, καθημερινά προβλήματα. Πρέπει να ξέρεις μέσα σου ότι τα «πολιτικά ασήμαντα», είναι για την κάθε μέρα των απλών ανθρώπων και των παιδιών τους, πολύ πολύ σημαντικά.

Αλλά και από οικονομική άποψη, οι Δήμοι είναι μεγάλες επιχειρήσεις, με πολλούς εργαζομένους και σημαντικό ετήσιο προϋπολογισμό. Είναι αυτονόητο πως χρειάζεται ο επικεφαλής, αλλά και οι επιτελείς του, να είναι ικανοί να ασκήσουν διοίκηση και να διαχειριστούν με επιτυχία το μεγάλο καράβι που ανήκει σε όλους μας.

Ας αφήσουμε λοιπόν κατά μέρος σε αυτές τις δημοτικές εκλογές την παγκόσμια ειρήνη και τα πυρηνικά και ας επικεντρωθούμε στο πως και με ποιους, θα κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ