Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Σε άλλη Γη» στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

Η περιοδική έκθεση του Γιώργου Πολίτη, με την συμμετοχή της Aimme Birbaum και της Rosa Semple με τίτλο «Σε άλλη Γη», εγκαινιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου 16 Μαρτίου 2019 στο ισόγειο του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας. Πρόκειται την πρώτη από μια σειρά δράσεων που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας με τίτλο «Δύσκολη Μνήμη». Για την έκθεση αλλά και τη σειρά δράσεων που θα ακολουθήσει μίλησε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αγγελική Κοτταρίδη.
«Με μια δύσκολη χρονιά Ευρωεκλογών μπροστά μας, με προβλήματα ακροδεξιάς, η Εφορεία Αρχαιοτήτων που ασχολείται με την φιλοσοφία της πολιτικής και τη μνήμη, αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια σειρά δράσεων με την ονομασία "Δύσκολη Μνήμη", που αφορά σε πράγματα, πικρά και δύσκολα, ξεριζωμούς και προσφυγιές δικές μας και άλλων, καταστροφές, ρατσισμό και μισαλλοδοξία, που δε θέλουμε να τα θυμόμαστε, αλλά πρέπει να μιλάμε για αυτά. Η σημερινή έκθεση είναι μια καταπληκτική εισαγωγή στη θεματική αυτή», ανέφερε, ενώ ανακοίνωσε πως θα ακολουθήσουν δράσεις για τους Εβραίους της Βέροιας, για τους μαύρους σκλάβους που εκδιώχθηκαν από εδώ και κατέληξαν στη Μικρά Ασία, για το παρελθόν της πόλης και τα δύσκολα σημεία του αλλά και ωραίες στιγμές, όπως η έκθεση «Συνυπάρξεις», που θα αφορά στην ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Εβραίων της Βέροιας.
«Ο "σπόρος" για τη θεματογραφία της έκθεσης φυτεύτηκε από τότε που επισκεφθήκαμε με την Aimme στη Γερμανία, χώρους από όπου ξεκίνησαν οι διωγμοί των Εβραίων. Με τα χρόνια άρχισα να ψάχνω και τα τρέχοντα ζητήματα της προσφυγιάς», ανέφερε ο κ. Πολίτης. 
«Η προετοιμασία της έκθεσης ήταν πολύ έντονη εμπειρία, έχοντας βιώσει, τόσο η οικογένειά μου στο παρελθόν όσο και η ανθρωπότητα ακόμα και τώρα την προσφυγιά. Επέστρεψα στη χώρα μου και νιώθω άνετα να εξερευνώ το θέμα της προσφυγιάς», ανέφερε η κ. Birbaum. Ακολούθησε ξενάγηση στα έργα των καλλιτεχνών. Δείτε φωτογραφίες:








   


   








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ