Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Αποκλειστικό: Χιονοστιβάδα καταγγελιών από αγρότες για μειωμένα ποσά de minimis

Ρεπορτάζ του veriotis.gr - Το μάννα εξ ουρανού ήρθε... «κουτσουρεμένο»! - Αλαλούμ με τους συντελεστές!
«Κουρεμένο» de minimis με μειωμένα ποσά και λιγότερα χρήματα απ' όσα υπολόγιζαν πήραν οι ροδακινοπαραγωγοί σε Ημαθία και Πέλλα, κατά τη χθεσινή καταβολή των

αποζημιώσεων για τις βροχοπτώσεις του '18. Έτσι, ενώ οι αγρότες στους δύο νομούς περίμεναν την καταβολή του De minimis για να καλύψουν υποχρεώσεις και έξοδα, αυτή τελικά φαίνεται να ήρθε «κουτσουρεμένη», αφού τα χρήματα που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους, είναι κατά τι λιγότερα απ' ότι υπολόγιζαν. Από χθες το απόγευμα τα τηλέφωνα των αγροτών πήραν φωτιά με τους ροδακινοπαραγωγούς να βγάζουν τεφτέρια και να υπολογίζουν ξανά και ξανά ποιο είναι το λάθος στους συντελεστές.

«Είμαστε σε επαφή με τον ΟΠΕΚΕΠΕ διευκρινίσεις»


Αποδέκτης παραπόνων τόσο από το νομό Ημαθίας όσο και από την Πέλλα έγινε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, Χρήστος Βοργιάδης. «Από την ώρα που πιστώθηκαν τα χρήματα στους λογαριασμούς των αγροτών δέχομαι τηλεφωνήματα και πληροφορίες από συναδέλφους μου για μειωμένα ποσά απ' όσα περίμεναν. Υπάρχει μία σκέψη μήπως οι πληρωμές συμψηφίστηκαν με άλλα χρέη, ωστόσο αν δεν μας δώσει διευκρινίσεις ο ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με σιγουριά» υπογραμμίζει στο veriotis.gr ο κ. Βοργιάδης.

Αποδέκτης παραπόνων έχει γίνει και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης που υποστηρίζει ότι συνάδελφοί του παρατήρησαν μεγάλες αποκλίσεις στα ποσά που υπολόγιζαν.

Αλαλούμ με τους συντελεστές υπολογισμού των ποικιλιών!

Χαρακτηρισμένες ποικιλίες ροδάκινων με τον γενικό όρο και όχι ονοματισμένες όπως θα έπρεπε να είναι καταχωρημένες στον κατάλογο του ΕΛΓΑ, θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο για την σύγχυση που έχει προκληθεί με τα ποσά de minimis. Η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ν. Ημαθίας είχε προβλέψει τις παρανοήσεις στον υπολογισμό των συντελεστών και για το λόγο αυτό είχε προτείνει και είχε εφαρμόσει ηλεκτρονική καταγραφή και χειρόγραφη υπεύθυνη δήλωση του κάθε αγρότη με την ονομασία της ποικιλίας ξεχωριστά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινοπραξίας, Χρήστο Γιαννακάκη, που μίλησε στο veriotis.gr, ο ΕΛΓΑ δεν τις αποδέχθηκε, με αποτέλεσμα οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση τον γενικό όρο για ροδάκινα και νεκταρίνια. «Στα τέλη Νοεμβρίου υποβάλαμε δηλώσεις του κάθε αγρότη ξεχωριστά με την ποικιλία του και με δική του υπεύθυνη δήλωση, ευελπιστώντας ότι ο Οργανισμός θα τις δεχθεί και στον κατάλογό του. Αυτό δεν έγινε τελικά αποδεκτό και οι συντελεστές παρέμειναν ως είχαν, για ροδάκινα και νεκταρίνια».

Τις επόμενες ώρες πάντως αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δοθούν διευκρινίσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου οι αγρότες να μάθουν τι ακριβώς συνέβη με τα «κουτσουρεμένα» ποσά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ