Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Αγρότες, Ζάχαρη, Γενοκτονία και Σκοπιανές πινακίδες προς... ΝΑΤΟ στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Βέροιας

Η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βέροια, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου στο Δημαρχείο της πόλης. Όπως ήταν αναμενόμενο, καθότι διανύουμε και προεκλογική περίοδο, η αίθουσα γέμισε από εκπροσώπους τοπικών φορέων και συλλόγων, καθώς και πλήθος καινούριων και εκ νέου υποψηφίων των Αυτοδιοικητικών εκλογών, που βρήκαν την ευκαιρία, είτε να... κοινωνικοποιηθούν, είτε να... εκπαιδευτούν. Μάλιστα, οι «επισκέπτες» ήταν περισσότεροι και από αυτούς που έπρεπε να καθίσουν στα δημοτικά -περιφερειακά για σήμερα μόνο- έδρανα, αφού τα μέλη του Σώματος του περιφερειακού συμβουλίου που ήταν στην αίθουσα, με το ζόρι σχημάτιζαν την απαιτούμενη πλειοψηφία. Η οριακή πλειοψηφία ήταν και ο λόγος που η συνεδρίαση ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση, περισσότερο από μία ώρα, προκειμένου να προσέλθουν και άλλα μέλη που βρισκόταν καθ' οδόν. Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του 17χρονου ποδοσφαιριστή που έχασε το Σάββατο τη ζωή του στο γήπεδο της Χαρίεσσας.
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, που αφού ανακοίνωσε τα εκλογικά σχέδια του ιδίου και των μελών του συνδυασμού του (δείτε εδώ σχετικά, αναφέρθηκε στην επιστολή του Εργατικού Κέντρου Βέροιας, σχετικά με το κλείσιμο του εργοστασίου της ΕΒΖ, που ρίχνει ευθύνες και στην Περιφέρεια, χαρακτηρίζοντάς την ως «επιεικώς αβάσιμη και φωτοβολίδα εντυπώσεων». «Ο περιφερειάρχης και εγώ, δε συμμετείχαμε στις συζητήσεις για τη διάσωση της βιομηχανίας, ούτε που ερωτηθήκαμε. Η ανακοίνωση εξυπηρετεί σκοπιμότητες», σχολίασε.
Επίσης, ανακοίνωσε πως οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Γενοκτονίας των Ποντίων στις 19 Μαΐου, θα γίνουν φέτος στην Παναγία Σουμελά. Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Αντώνης Καγελίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Μακεδονίας και Θεσσαλίας, ζητώντας από την Περιφέρεια να στηρίξει τις εκδηλώσεις.
Τα έργα που υλοποιήθηκαν στην περιφέρεια και συγκεκριμένα στην Π.Ε. Ημαθίας ανέφερε επιγραμματικά ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, που όπως είπε, θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί προσεχώς στην Ημαθία.
Σχετικά με τη Γενοκτονία και τις εκδηλώσεις στην Ημαθία, ανέφερε πως «Έχουμε κάνει ήδη μια καλή προετοιμασία σε σχέση με την επέτειο των 100 χρόνων. Να είμαστε όλοι ενωμένοι, να συμβάλλουμε στο να πετύχουμε την καθυστερημένα καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ετοιμάζουμε μεγάλο και σημαντικό πρόγραμμα για την επέτειο των 100 ετών που θα παρουσιαστεί σύντομα, με εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Κεντρική Μακεδονία».


Βολές προς την κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στους αγρότες αλλά και για το κλείσιμο της ΕΒΖ έριξε στη συνέχεια. «Η κυβέρνηση καταστρέφει έναν βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας. Το 1/4 της αγροτικής παραγωγής και 26% του ΑΕΠ του πρωτογενούς τομέα της χώρας παράγεται στην Ημαθία. Καλώ την κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια και χωρίς παράλογα στοιχεία. Θα ερημώσει η ύπαιθρος της χώρας αν συνεχιστούν οι πολιτικές αυτές. Αν δε θέλουν να ακούσουν τους αγρότες ας ακούσουν τους περιφερειάρχες. Ζητάμε άμεση έναρξη διαλόγου με την κυβέρνηση», σημείωσε, ενώ για την ΕΒΖ ανέφερε «Να βρει η κυβέρνηση λύση στο ζήτημα της ΕΒΖ, δε μας παίρνει να χάνουμε θέσεις εργασίας και να καταστρέφεται ένας τέτοιος κλάδος. Οδεύουμε προς ένα μεγάλο βατερλό στις επόμενες εκλογές, που δε θα το χρεωθεί η κυβέρνηση αλλά η οικονομία της χώρας στο σύνολό της. Λύση είναι να συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα εργοστάσια».
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, που αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους περιφερειακούς συμβούλους, εξέφρασε την επιθυμία του για εκ νέου φιλοξενία της συνεδρίασης στην πόλη μας, καθώς όπως είπε, «Πιστεύουμε στην αποκέντρωση, γιατί γίνεται προς όφελος όλων, όσες δυσκολίες και αν δημιουργεί λόγω της απόστασης», ενώ εκφράστηκε υπέρ της παρουσίας εκπροσώπων των αγροτών στη συνεδρίαση, λέγοντας πως «η αγροτιά βάλλεται πολλά χρόνια τώρα και θα βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα από όσα ακούσουμε». 
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των αγροτών της Βέροιας και της Νάουσας, όπου τοποθετήθηκαν σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της Ημαθίας, τον αγώνα που έδωσαν τις προηγούμενες ημέρες στα μπλόκα, την εχθρική στάση που έλαβαν από την κυβέρνηση και την άρνηση ικανοποίησης έστω και μιας εκ των διεκδικήσεών τους. «Αποχωρούμε από τα μπλόκα. Συνεχίζουμε με άλλες δράσεις. Δε δημιουργήσαμε προβλήματα στους κόμβους της Ημαθίας και όλοι ήταν στο πλευρό μας», ανέφεραν μεταξύ άλλων ο πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων Τάσος Χαλκίδης και Μάκης Αντωνιάδης.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και εκπρόσωπος των εργαζομένων του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, όπου παίρνοντας το λόγο ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Η κυβέρνηση ψάχνει επενδυτές αλλά δεν υπάρχει φως στο τούνελ. Οι παραγωγοί και οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι. Δε θέλουμε να κλείσουν τα εργοστάσια. Αν υπάρχει φως στο τούνελ, έστω και τελευταία στιγμή, θα το δεχτούμε».

Οι πινακίδες που αναγράφουν τη γείτονα χώρα ως «Σκόπια» έγιναν στη συνέχεια αντικείμενο συζήτησης, αφού, μετά τη δημόσια τοποθέτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα πως δεν προτίθεται να αντικαταστήσει καμία πινακίδα σε δρόμο ευθύνης της Περιφέρειάς του, με πινακίδα που να αναγράφει τον όρο «Βόρεια Μακεδονία», την απόφασή του συμμερίστηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, προχωρώντας στην ίδια απόφαση για τους δρόμους που ανήκουν στην ευθύνη της αντιπεριφέρειάς του. «Σκόπια ήταν, είναι και θα παραμείνουν, όσο είμαι εγώ», τόνισε.
Τις αποφάσεις των τοπικών αρχόντων για μη αλλαγή των πινακίδων, σχολίασε η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, επικεφαλής της ΡΙΖ.ΑΡ.ΕΝ, προτείνοντας και στους δύο, να αλλάξουν τις πινακίδες, αλλά να γράφουν, «Όχι προς Βόρεια Μακεδονία αλλά προς τη Νατοϊκή Βαλκανική βάση των Σκοπίων».
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις των περιφερειακών συμβούλων, καθώς και τη συζήτηση των πέντε θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Δείτε φωτογραφίες:
























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ