Quantcast

http://picasion.com/

Πόσο κινδυνεύουν τα μακεδονικά προϊόντα από την Συνθήκη των Πρεσπών;

Κρασί, χαλβάς, γαλακτοκομικά και άλλα 4.000 ελληνικά προϊόντα φέρουν την ονομασία ή το χαρακτηρισμό «μακεδονικά». Περίπου τα μισά εξάγονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Παραγωγοί και επιχειρηματίες στη Βόρεια Ελλάδα επιμένουν ότι μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών το μέλλον των προϊόντων τους προδιαγράφεται δυσοίωνο.
Θεωρούν βέβαιο ότι η μετονομασία της γειτονικής χώρας σε Βόρεια Μακεδονία θα προκαλέσει μεγάλη σύγχυση όσον αφορά τα εμπορεύματα που φέρουν, ή θα φέρουν, τον χαρακτηρισμό «μακεδονικά». «Στη ζώνη μας, τη ζώνη ονομασίας προέλευσης του Ξινόμαυρου της Νάουσας, αυτή τη στιγμή παράγονται 48 ετικέτες με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη "Μακεδονία" και "Μακεδονικός". Αυτά λοιπόν, μετά τη συμφωνία, πιστεύουμε ότι θα είναι στον αέρα», λέει ο Γιώργος Φουντούλης, πρόεδρος του VAENI - ΝΑΟΥΣΑ.

Κρασί, χαλβάς, γαλακτοκομικά και άλλα 4.000 ελληνικά προϊόντα φέρουν την ονομασία ή το χαρακτηρισμό «μακεδονικά». Περίπου τα μισά εξάγονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

«Η πρότασή μας είναι, τα προϊόντα της γειτονικής χώρας, της Βόρειας Μακεδονίας όπως θα λέγεται, να ονομαστούν βορειομακεδονικά προϊόντα. Κι έτσι δεν θα υπάρχει διχογνωμία και θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε εν ειρήνη στην οικονομία όλης της περιοχής», τονίζει ο Συμεών Διαμαντίδης, Οικονομικός Επόπτης του ΣΕΒΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι προστατευμένα. Το θέμα θα εξετάσει και ομάδα εμπειρογνωμόνων από Αθήνα και Σκόπια.

1 σχόλιο:

  1. Ἡ προδοσία τῶν Πρεσπῶν εἶναι καί οἰκονομικῶς / ἐμπορικῶς ἐξεταζομένη δυσμενής καί τρισαθλία. Μόνη λύσι ἡ ἀνατροπή της καί ἡ ὁδήγησις τῶν ἐνόχων εἰς τό ἑδώλιον Εἰδικοῦ Δικαστηρίου._

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ