Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Συνταγή: Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο

Επιμέλεια: Γιώργος Μεταξάς
Ένα παραδοσιακό σπιτικό φαγητό. Χειμερινό και άκρως μαμαδίστικο, όλοι έχουμε «λιώσει» για ένα πιάτο λαχανοντολμάδες. Ένα χειμερινό πιάτο που μάλιστα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας μαγειρεύεται τα Χριστούγεννα. Τόσο

ξεχωριστοί και τόσο νόστιμοι. Σταματήστε να τους λιγουρεύεστε και προσπαθήστε να τους φτιάξετε μόνοι σας. Ο Σεφ του «Βεροιώτη» Γιώργος Μεταξάς μας δείχνει τον τρόπο να τους φτιάξουμε εύκολα. Δείτε τη συνταγή και τα υλικά που θα χρειαστείτε:

Καθαρίζουμε το λάχανο αφαιρώντας το κοτσάνι.
Το βυθίζουμε (με την τρύπα που άφησε το κοτσάνι προς τα κάτω),σε κατσαρόλα με νερό που βράζει. Βράζουμε για 7-10΄ (ανάλογα το μέγεθος του λάχανου) και το αφήνουμε να κρυώσει. Ζυμώνουμε τον κιμά ανακατεύοντας τα υλικά της γέμισης. Βγάζουμε ένα ένα λαχανόφυλλο και κόβουμε τα χοντρά νεύρα. Βάζουμε μέσα μια κουταλιά γέμιση και τυλίγουμε τον ντολμά. Στρώνουμε στη βάση μιας κατσαρόλας (κατά προτίμηση πλατιά) λαχανόφυλλα και φέτες κρεμμυδιού. Τοποθετούμε επάνω τους λαχανοντολμάδες στη σειρά, τον έναν κοντά στον άλλον και τους σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν. 

Περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες με ζωμό ή με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει και προσθέτουμε το 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.

Σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 40-45΄.

Για τη σάλτσα αυγολέμονο

Χτυπάμε 2 κρόκους αυγών με το χυμό 2 λεμονιών και ρίχνουμε λίγο λίγο ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα. Περιχύνουμε το φαγητό και ανακινούμε από τα χερούλια να πάει παντού. Τελειώνουμε διορθώνοντας το αλάτι του.

Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε μια ελαφριά μπεσαμέλ ή μια ψευτομπεσαμέλ που αντί για γάλα ρίχνουμε λίγο από τον ζωμό του φαγητού μας συμπληρώνοντας λεμόνι και άνηθο.

Υλικά 

1 λάχανο

Για τη γέμιση

500 γρ. κιμά ανάμικτο
2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 καρότα τριμμένα
1/2 ματσάκι άνηθο
1 φλ. ρύζι
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. νερό
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το αυγολέμονο

2 κρόκους αβγών
2 λεμόνια



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ