Quantcast

http://picasion.com/

Με τις «ευχές» του Μητροπολίτη Βέροιας ανοίγει ξανά το Βλαχογιάννειο Μουσείο

Στη διάθεση του κοινού η συλλογή του Κανέλλου Ντόντου
Τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου το πρωί στο Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνος - Νεότερης Ιστορίας και Τέχνης της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας δόθηκε συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε. από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα, από τον πρώην Διευθυντή του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνος κ. Βασίλειο Νικόλτσιο, τον δωρητή του κτηρίου κ. Βλαχογιάννη και από τον εκθέτη κ. Κανέλλο Ντόντο.
Ο Σεβασμιώτατος κάνοντας ανασκόπηση στην ιστορία του Μουσείου, εξήγησε ότι στην αρχή λειτούργησε ως Μουσείο Νεότερης Ιστορίας και Τέχνης όπου φιλοξενούσε εκτός από το υλικό του Μακεδονικού Αγώνος, ένα δείγμα από τον πλούτο των Εκκλησιαστικών κειμηλίων της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας. Τα συγκεκριμένα εκκλησιαστικά κειμήλια μεταφέρθηκαν στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά για να συμπεριληφθούν στο κειμηλιαρχείο της Ιεράς Μητροπόλεως που θα είναι υπό κατασκευή. Έτσι στην θέση αυτών εκτίθεται από τότε εξαιρετική συλλογή στρατιωτικών στολών και άλλων στρατιωτικών ειδών του κ. Κανέλλου Ντόντου. 
Κλείνοντας την αναφορά του ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον κ. Κανέλλο Ντόντο για την εξαιρετική του συλλογή καθώς και να ευχαριστήσει την οικογένεια Βλαχογιάννη, η οποία ευγενώς παραχώρησε το κτήριο που στεγάζεται το μουσείο στην Ιερά Μητρόπολη. Στο τέλος της συνέντευξης ο κ. Ντόντος ξενάγησε τους παρευρισκομένους στο Μουσείο. Δείτε φωτογραφίες:









4 σχόλια:

  1. Ἐπὶ τέλους! Συγχαρητήρια στὸν κο Ντόντο καὶ εὖγε στὸν Μητροπολίτη! Ἡ λογοκρισία τῶν σταλινικῶν Ἐαμοβουλγάρων δὲν θὰ περάσῃ._

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γιατί τόσο μίσος ; γιατί τόσα φανατισμός ; μιλάς σα να έζησες αυτές τις μελανές σελίδες της ιστορίας μας. Αν τις είχες ζήσει θα μπορούσα ίσως να δικαιολογήσω το κακό λεκτικό σου. Εσύ όμως φανατίστηκες από τα 2-3 βιβλία που διάβασες, από αυτά που άκουσες, από τις κινηματογραφικές ταινίες και κάποια ντοκιμαντέρ που είδες, τα οποία παρουσιάζουν τη μία πλευρά των πραγμάτων αυτή που σε βολεύει, αυτή που επέλεξες. Υπάρχει και άλλη πλευρά σε όλα τα πράγματα, άγνωστη σε εσένα και το χειρότερο ανεξερεύνητη από εσένα. Το σίγουρο είναι ότι τα αίσχη έγινα εκατέρωθεν την χρονική περίοδο του εμφύλιου. Ο σημερινός φανατισμός θολώνει ακόμη το τοπίο, το οποίο καλούμαστε εμείς να ξεκαθαρίσουμε χωρίς να ξεχάσουμε, με νηφαλιότητα. Καλά Χριστούγεννα λοιπόν .

      Διαγραφή
    2. Γιατί τόση μονομέρεια; Γιατί τέτοια ἐκτόξευσι ἀνυποστάτων κατηγοριῶν περὶ μίσους καὶ φανατισμοῦ; Σὲ διαβεβαιῶ πὼς ἂν μὲ γνώριζες προσωπικά, θὰ διεπίστωνες κατάπληκτος/-η ὅτι τὰ βιβλία ποὺ διάβασα προέρχονται καὶ ἀπὸ τὶς δύο πλευρές, μάλιστα σὲ πολὺ μεγαλείτερο ποσοστὸ ἀπὸ τὴν πλευρὰ τῶν -εὐτυχῶς!- ἡττημένων. Μὴ παριστάνῃς τὸν ξερόλα, ὑπάρχουν καὶ ἄλλοι ἐρευνητὲς καὶ φιλίστορες, ἐκτὸς ἀπὸ 'σένα. Δὲν ἀντιλέγω πὼς ἔγειναν αἴσχη ἑκατέρωθεν τὴν περίοδο τοῦ συμμοριτοπολέμου καὶ πὼς ὁ παλαιότερος καὶ σημερινὸς φανατισμὸς θολώνει τὸ τοπίο.

      Γιὰ τὸ συγκεκριμένο συμβὰν ἔχεις τίποτε νὰ γράψῃς; Ὑπάρχουν τόσα ἐκθέματα, ντοκυμανταίρ, βιβλία καὶ ἀφιερώματα, μεροληπτικῶς διακείμενα πρὸς τὸν προδοτικὸ, λεγόμενο «Δημοκρατικὸ Στρατὸ Ἑλλάδος». Μόλις προεβλήθη ἡ ἄλλη, ξεχασμένη, μὴ ἀρεστὴ εἰς κομμουνιστὰς καὶ συνοδοιπόρους ἄποψι, ἐπεχειρήθη αἰσχρὰ φίμωσις καὶ λογοκρισία. Τὸ ξέχασες; Γιατί τὸ ἀποσιωπᾷς; Γιατί δὲν βλέπεις ἐκεῖθεν μῖσος καὶ φανατισμό; Ἡ νηφαλιότης προϋποθέτει γνῶσι τῶν γεγονότων καὶ ἀντικειμενικότητα.

      Καλὰ Χριστούγεννα λοιπόν!

      Διαγραφή
  2. ΑΣΧΗΜΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟΤΕ.
    ΕΒΑΛΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΗΣ Η ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ( Η ΟΠΟΙΑ ΟΤΑΝ ΤΟ ΤΡΑΒΗΞΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΩΡΙΣ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟΚΤΟΝΟ ΕΜΦΥΛΙΟ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΩ-ΣΤΗΡΙΓΜΑ)
    ΕΥΤΥΧΩΣ( ΕΚ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ- ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΚΤΛ ) ΔΕΝ ΕΠΕΚΡΑΤΗΣΑΝ ΤΟΤΕ. ΕΥΤΥΧΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ