Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Με πυρά από την αντιπολίτευση «πέρασε» το πρόγραμμα δράσης και ο προϋπολογισμός του δήμου Βέροιας

Το ετήσιο πρόγραμμα δράσης του δήμου Βέροιας για το 2019 εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο, στην ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο στο Δημαρχείο. Παράλληλα με την έγκριση του προγράμματος δράσης, ψηφίστηκε και ο προϋπολογισμός και το
ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης του δήμου Βέροιας για το 2019. 
Το τεχνικό πρόγραμμα παρουσίασε η προϊσταμένη διεύθυνσης προγραμματισμού κ. Μαρούλα Γεωργιάδου και τον προϋπολογισμό και σχέδιο δράσης, η προϊσταμένη οικονομικών κ. Αλεξάνδρα Δουγαλή. Πιο συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός παρουσιάζει:

• Σύνολο Εσόδων: 42.297.935,29€
• Σύνολο Εξόδων: 42.139.447,17€
• Αποθεματικό: 158.488,12€

Το λόγο πήραν στη συνέχεια οι επικεφαλής των παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι, ασκώντας στην πλειοψηφία τους σκληρή κριτική για ποσά που δε βγαίνουν, έργα που επαναλαμβάνονται, μνημονιακή πολιτική της δημοτικής αρχής. 

«Τον φετινό προϋπολογισμό, κάποιοι που θα τον ψηφίσουν δε θα βρίσκονται του χρόνου στα δημοτικά έδρανα, ενώ κάποιοι θα βρίσκονται σε διαφορετικές παρατάξεις από αυτές που είναι τώρα», είπε αρχικά στην τοποθέτησή του ο Αντώνης Καγκελίδης, επικροτώντας παράλληλα το νομοσχέδιο του Κλεισθένη για την απλή αναλογική που ενθαρρύνει τις συνεργασίες, γιατί όπως είπε «με τις συνεργασίες προχωράμε».
Τέλος, ψήφισε τον προϋπολογισμό εκτός των κωδικών που αφορούν σε άρδευση και ύδρευση και αυτούς που αφορούν προμήθειες και αναθέσεις.
Δε του βγήκαν τα νούμερα του Αντώνη Μαρκούλη, που έκανε λόγο για τέχνασμα της δημοτικής αρχής. «Ή κάποιος έχει κάνει λάθος στην αριθμητική ή κάποιος μας δουλεύει. Ο λογαριασμός δε βγαίνει. Ο προϋπολογισμός είναι του 2019, της χρονιάς των εκλογών, με επαναλαμβανόμενα έργα που "φουσκώνουν" τον προϋπολογισμό στο τεχνικό πρόγραμμα. Η ημερομηνία λήξης της δημοτικής αρχής είναι 31/8/2019. Η επόμενη διοίκηση που θα έρθει να υλοποιήσει το υπολοιπόμενο τεχνικό πρόγραμμα θα έχει παραλάβει καμμένη γη και δε θα μπορέσει να το υλοποιήσει», ανέφερε, ενώ σχολίασε και τις απευθείας αναθέσεις στα περισσότερα έργα, λέγοντας πως είναι ένα μόνιμο και διαρκές πελατειακό σύστημα, που η δημοτική αρχή πιστεύει πως θα την κρατήσει στην εξουσία. 
Μιλώντας εκ μέρους των Ενεργών Πολιτών, ο επικεφαλής Νίκος Μπέκης ανέφερε πως δε θα ψηφίσουν τον προϋπολογισμό, γιατί δεν είναι συμμετοχικός, είναι ενταγμένος στη μνημονιακή πολιτική και σε πολλά σημεία προτάσεις της παράταξης, όπως τα δημοτικά τέλη, δεν ψηφίστηκαν. Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ανέφερε πως ο συνδυασμός «Ενεργοί Πολίτες» δε θα υφίστανται στην επόμενη περίοδο, καθώς θα συνεχίσουν ως «Πολίτες σε Δράση» με επικεφαλής τον Αντώνη Μαρκούλη, ενώ δήλωσε πως και ο ίδιος δε θα διεκδικήσει κάποια θέση στο δημοτικό συμβούλιο.
Χωρίς καμιά πρωτοτυπία και αχτίδα φωτός, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο Γιώργος Μελιόπουλος. «Φαίνεται ξεκάθαρα πως η δημοτική αρχή υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που δε θέλει να δυσαρεστήσει. Κάθε χρόνο και χειρότερα στην αναλογία της σχέσης ανάμεσα στις ανάγκες του λαού και τις προβλεπόμενες δαπάνες. Φυσικά δε μπορούμε να ψηφίσουμε τέτοιο προϋπολογισμό», ανέφερε, κάνοντας και διάφορες άλλες παρατηρήσεις σχετικά με το πρόγραμμα δράσης και τον προϋπολογισμό.
Τη μείωση τεχνικών έργων στις δημοτικές κοινότητες, παρατήρησε ο Γιώργος Μιχαηλίδης, καθώς και την έλλειψη ενός έργου που θα έχει το στίγμα της δημοτικής αρχής. «Δεν υπάρχει ένα έργο που να αφήσει πίσω της η διοίκηση Βοργιαζίδη φεύγοντας. Βλέπω έργα από το 2011, με επαναλαμβανόμενους τίτλους ή συνεχιζόμενα». 
Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, είπε μεταξύ άλλων πως «Στον απολογισμό θα φανεί τι χρήματα είχαμε και τι κάναμε με αυτά. Το πολιτικό κομμάτι λέει ότι κάθε χρόνος είναι καλύτερος από τον προηγούμενο, κάτι που γίνεται με σκληρή δουλειά. Είναι η πρώτη χρονιά που καταφέραμε να βγάλουμε καινούρια έργα, διαπλάτυνση Πιερίων, κόμβοι, Βεργίνα, μικρά έργα σε χωριά και άλλα. Έχουμε έναν προϋπολογισμό που δείχνει τη σκληρή δουλειά που γίνεται από το δήμο και αυτό θα εκτιμηθεί από τον κόσμο». Απάντησε επίσης στον Αντώνη Μαρκούλη, χαρακτηρίζοντάς τον αδιάβαστο. «Μας λες αερολογίες εδώ και 10 λεπτά και δεν είδες ένα ποσό 7εκ. για τα προνοιακά που δε θα πληρωθούν από το δήμο Βέροιας για το 2019».

Ρεαλιστικό και νοικοκυρεμένο χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο αντιδήμαρχος οικονομικών Στέλιος Ασλάνογλου. «Να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να τον ψηφίσετε», παρότρυνε το Σώμα.

Τελικά, ο προϋπολογισμός και το πρόγραμμα δράσης, πέρασε με 25 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 6 λευκά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ