Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

«Οι ιστορίες μου οι μοίρες μου» στη Δημόσια Βιβλιοθήκη

Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε το βιβλίο της Ελένης Πατίδου «Οι ιστορίες μου οι μοίρες μου», από τον «Έρασμο» στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης το
απόγευμα της Δευτέρας 10 Δεκεμβρίου 2018, ενώ την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ» και οι εκδόσεις «ΑΝΑΤΥΠΟ».

Ένα δυνατό πεζογράφημα 11 αυτοτελών αφηγημάτων με ιδιαίτερη βιωματική απόχρωση, με ισχυρούς συμβολισμούς και παραβολικό λόγο που ξεδιπλώνει αποκαλυπτικά χαρακτήρες, στάσεις και συμπεριφορές ηρώων, που μέσα από τις αναφορές μιας άλλης εποχής μας μεταφέρουν μπροστά σε σύγχρονες καταστάσεις του δικού μας κοινωνικού γίγνεσθαι.

Την εκδήλωση προλόγισε η εκπαιδευτικός και Αντιπρόεδρος του «Εράσμου» κ.Όλγα Σαββίδου.
Για το βιβλίο αλλά και για τη συγγραφέα μίλησε εκτενώς η φιλόλογος κ.Τριάδα Εμμανουηλίδου, ενώ αποσπάσματα διάβασε, με χαρακτηριστικό αφηγηματικό χρώμα, η ηθοποιός του Κρατικού θεάτρου Βορείου Ελλάδος κ. Στέλλα Σμουλιώτη. Την βιβλιοπαρουσίαση συνόδευσαν μουσικά, η Σοφία Καλπουρτζή στο πιάνο και η Χριστίνα Σαμαρά στην ερμηνεία παλιών και σύγχρονων τραγουδιών. 














Ευλογία και τιμή το βιβλίο για τον «Έρασμο»

Ως εκπρόσωπος του «Εράσμου» η Αντιπρόεδρος κ. Όλγα Σαββίδου συνέδεσε το πνεύμα του βιβλίου με το πνεύμα του Συλλόγου.
Όπως τόνισε, στο πλαίσιο όλων των δράσεων, με πίστη στην ευεργεσία της συλλογικότητας και της εμπειρίας, με απόλυτο σεβασμό στην ετερότητα τη διαπολιτισμικότητα και τις ατομικές πρωτοβουλίες, εντάσσεται και η εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου της Ελένης Πατίδου «ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΟΥ ΟΙ ΜΟΙΡΕΣ ΜΟΥ» ένα ταξίδι αυτογνωσίας.
Η κ. Σαββίδου, αναφερόμενη μεταξύ άλλων στο κοινωνικό έργο του Συλλόγου, σημείωσε ότι ο «Έρασμος» από τη σύστασή του το 2007 μέχρι και σήμερα υπερασπίζεται ενεργά το δικαίωμα κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής, ηλικίας, χρώματος ή θρησκεύματος σε μια ζωή χωρίς βία, με ασφάλεια και ελευθερία. Μέσα από την παροχή φιλοξενίας σε ξενώνα που λειτουργεί στο κέντρο της Βέροιας, με ειδικές παράλληλες δράσεις ο Σύλλογος προστατεύει θύματα ενδο-οικογενειακής βίας παρέχοντας ψυχολογική, νομική υποστήριξη αλλά και οικονομική στήριξη σε άτομα που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιεί προβολές, εκδηλώσεις, ανοιχτές συζητήσεις και ενημερώσεις, βιωματικά και επιμορφωτικά σεμινάρια.
Μιλώντας για τη συγγραφέα και το βιβλίο της η κ. Σαββίδου χαρακτήρισε την Ελένη Πατίδου ως σύγχρονη ακτιβίστρια και πολιτικοποιημένη προσωπικότητα, ως έναν ελεύθερο άνθρωπο, άθικτο, ακάματο υπερασπιστή της ατομικής ελευθερίας και του δικαίου, εμπνευστή καινοτόμων προσεγγίσεων στη διαχείριση της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ το βιβλίο της ως ευλογία και μεγάλη τιμή για τον «Έρασμο».
Ένα βιβλίο που δεν επιλέχθηκε τυχαία, όπως είπε, μιας και εμπεριέχει ιστορίες καθημερινών ανθρώπων που βίωσαν τον περιορισμό της ελευθερίας, την απαξίωση, τη μοναξιά, την εγκατάλειψη, την κακοποίηση, την αγνωμοσύνη αλλά αξιώθηκαν να γνωρίσουν τη θαλπωρή, να γευτούν τα δώρα μιας αστείρευτης και απλόχερης αγάπης των μελών μιας οικογένειας , της οικογένειας της συγγραφέως, σε μια κοινωνία που έχει τις παθογένειές της. 












«Μεγάλη ένταση σε μικρή έκταση»!

Η φιλόλογος Τριάδα Εμμανουηλίδου, με τη σειρά της χαρακτήρισε το βιβλίο της Ελένης Πατίδου ως απόσταγμα της κοσμοθεωρίας της που δίνει στον αναγνώστη πολλά στοιχεία για την προσωπικότητά της. Οι σύντομες ιστορίες προσφέρουν τη δυνατότητα για μεγάλη ένταση σε πολύ μικρή έκταση. Σε μερικές σελίδες ο αναγνώστης φτάνει γρήγορα στο απόγειο και το αποκορύφωμα της συγκίνησης ή του προβληματισμού.
Η Ηθοποιός κ. Στέλλα Σμουλιώτη παρατήρησε ότι όσο καλή κι αν είναι η αφήγηση ενός ηθοποιού δεν μπορεί να υποστηρίξει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αν το ίδιο το κείμενο δεν είναι αντίστοιχα δυνατό.
Η συγγραφέας αμέσως μετά την παρουσίαση του βιβλίου της ευχαρίστησε θερμά τον «Έρασμο» για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης, μιλώντας επαινετικά για την κοινωνική δράση του και έδωσε τη σκυτάλη στο κοινό παροτρύνοντάς το να προβεί σε ερωτήσεις, ενώ αποκάλυψε, καταλήγοντας, ότι έχει και νέο συγγραφικό πόνημα στα «σκαριά».

Ακολούθησε υπογραφή αντιτύπων του βιβλίου από την ίδια την κ. Πατίδου και δεξίωση στο κοινό, με χειροποίητα εδέσματα, λικέρ και κρασιά που πρόσφεραν εθελόντριες – μέλη του «Εράσμου», υπό τη μουσική υπόκρουση του πιάνου της Σοφίας Καλπουρτζή και της ερμηνείας της Χριστίνας Σαμαρά σε παλιότερα και κλασικά ακούσματα του ελληνικού πενταγράμμου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν συν τοις άλλοις η πρώην Δήμαρχος Βέροιας κ.Χαρ. Ουσουλτζόγλου, η Περιφερειακή Σύμβουλος Ημαθίας Ν. Καρατζιούλα, Εκπρόσωπος της Μητρόπολης Βεροίας Ναούσης & Καμπανίας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Πρωτοβουλία για το Παιδί» κ. Αρ. Σιδηρόπουλος, η Πρόεδρος του Κέντρου Μέριμνας ατόμων με Ειδικές Δεξιότητες κ. Μ. Δαμιανίδου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία Γ. Σαλιάγκας , η Πρόεδρος του Γηροκομείου Βέροιας κ. Μ. Κάτσιου, εκπρόσωποι του Συμβουλευτικού Κέντρου Βέροιας, εκπρόσωποι από τον Σύλλογο «Τα Παιδιά της Άνοιξης», ο τέως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας Αλ. Τσαχουρίδης κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ