«Τα 3 Ε και ο εμπρησμός του Κάμπελ» στη Βέροια

Οι Εκδόσεις της «Αντιγόνης» σας καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Τα τρία Ε (ΕΕΕ) και ο εμπρησμός του Κάμπελ -το πογκρόμ του 1931 στη Θεσσαλονίκη» του Μιχάλη Τρεμόπουλου , η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018, 7.30 μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου
Βέροιας, (πλατεία Ρακτιβάν 1, 3ος όρ.). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Χρήστος Σκούπρας, Δρ. Φιλόλογος, Γιώργος Λιόλιος, Δικηγόρος -Συγγραφέας και ο συγγραφέας. Συντονίζει η φιλόλογος Χαρά Αξούριστου. Δυο λόγια για το βιβλίο:

Το βιβλίο «Τα τρία Ε (ΕΕΕ) και ο εμπρησμός του Κάμπελ – του πογκρόμ του 1931 στη Θεσσαλονίκη» είναι μια έρευνα 440 σελίδων (24×17), με αδημοσίευτο υλικό και φωτογραφίες, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Κέντρου «Αντιγόνη».

Αναφέρεται σε ένα σημαντικό κεφάλαιο της προπολεμικής Θεσσαλονίκης, που ερευνήθηκε με πληρότητα, ώστε να συμπληρωθούν σημαντικές σελίδες της τοπικής ιστορίας. Ειδικό ενδιαφέρον έχει και για την πόλη της Βέροιας, εφόσον φιλοξένησε τον Απρίλιο του 1932 τη δίκη των πρωταίτιων και την πλαισίωσε με δικηγόρους και ενόρκους.

Η «Εθνική Ένωσις ‘Ελλάς’» (ΕΕΕ ή 3Ε) δεν υπήρξε μια απλή εθνικιστική οργάνωση. Η εμφάνισή της το 1927 στη Θεσσαλονίκη και η ανάπτυξή της σε εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα είναι αντίστοιχη των εξελίξεων στην Ελλάδα -και στην Ευρώπη- κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου και της Κατοχής. Με προσφυγικές ρίζες και πολιτικές διασυνδέσεις, η ΕΕΕ θα αναδειχθεί μετά το 1929 σε σημαντική υπερεθνικιστική, αντισημιτική και αντικομουνιστική οργάνωση, συσπειρώνοντας χιλιάδες μέλη και δημιουργώντας δεκάδες παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα καθώς και δορυφορικές ή συνεργαζόμενες οργανώσεις.

Κορυφαία στιγμή της αντισημιτικής και φασίζουσας δράσης της αποτελεί το πογκρόμ στο Κάμπελ (σημ. Βότση) αλλά και στους άλλους εβραϊκούς συνοικισμούς της πόλης τον Ιούνιο του 1931. Οι επιθέσεις, οι εμπρησμοί, οι νεκροί, οι τραυματίες και ο ξεριζωμός των φτωχών εβραίων, γεγονότα που απωθήθηκαν στο συλλογικό ασυνείδητο, είχαν ανάγκη από λεπτομερή καταγραφή, όπως και η στάση του Τύπου, των πολιτικών, των κομμάτων, της Δικαιοσύνης κτλ.

Η ακριβής καταγραφή των γεγονότων, της ρητορικής, των διασυνδέσεων και των δράσεων της ΕΕΕ και των συμμαχικών της οργανώσεων, στηρίζεται σε πολύχρονη και εκτενή έρευνα και μελέτη και συγκεντρώνει πολύτιμο αδημοσίευτο υλικό και φωτογραφίες. Ανάμεσα στα ντοκουμέντα είναι και τα πρακτικά της απαλλακτικής δίκης των εμπρηστών του Κάμπελ και των ηθικών αυτουργών, τα οποία παρουσιάζονται ενδελεχώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ