Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Φωτιά σε καμινάδα στην Πατρίδα - Δείτε τα μέτρα πρόληψης

Υλικές ζημιές στο εσωτερικό μονοκατοικίας προκάλεσε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε καμινάδα χθες το απόγευμα στην Πατρίδα. Οι ένοικοι ειδοποίησαν την πυροσβεστική αμέσως μόλις είδαν τις φλόγες στο τζάκι και στο φουγάρο, χθες λίγο μετά τις 5:30 το απόγευμα. Δύο οχήματα με 6 άνδρες της πυροσβεστικής
επενέβησαν στο συμβάν, όπου ευτυχώς δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία εφιστά την προσοχή των πολιτών τώρα το χειμώνα, δίνοντας συμβουλές και κάνοντας συστάσεις για την αποφυγή ανάλογων περιστατικών που μπορεί να αποδειχθούν ακόμα και μοιραία για την ανθρώπινη ζωή. 

Συγκεκριμένα τα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών από τζάκια και ξυλόσομπες αφορούν σε:

α) Απαγόρευση φωτιάς με τη χρήση βενζίνης, πετρελαίου ή οινοπνεύματος καθώς, λόγω της μεγάλης αναφλεξιμότητας των αερίων που εκλύουν, δημιουργούν απότομα μεγάλη έκταση φωτιάς, με σοβαρό ενδεχόμενο τραυματισμού.

β) Απομάκρυνση αντικειμένων που είναι τοποθετημένα κοντά στα τζάκια και τις ξυλόσομπες, όπως χαλιά και είδη ρουχισμού (απλώστρες με ρούχα), καθώς είναι πιθανό να αναφλεγούν από την υπερθέρμανσή τους.

γ) Ύπαρξη προστατευτικού πλέγματος-τζαμιού μπροστά από την εστία του τζακιού, καθώς προφυλάσσει από τις εκτινασσόμενες καύτρες και σιγουρευτείτε ότι η πόρτα της ξυλόσομπας είναι κλεισμένη σωστά.

δ) Η στάχτη κατά την αφαίρεσή της δεν έχει στο εσωτερικό της αναμμένες καύτρες. Προτιμότερα ψεκάστε με νερό και ποτέ μην τη ρίχνετε μέσα σε πλαστικούς κάδους.

ε) Μην αφήνετε τα τζάκια και τις σόμπες να καίνε όταν εσείς δεν βρίσκεστε στο σπίτι.

Στ) Σιγουρευτείτε ότι οι σωλήνες απαγωγής καπνού (μπουριά) δεν εφάπτονται σε άλλα εύφλεκτα αντικείμενα.

ζ) Καθαρίστε τις καμινάδες και τα μπουριά. Έχει αποδειχτεί ότι είναι από τις πιο συχνές και ύπουλες αιτίες πυρκαγιών, καθώς συχνά δε γίνεται άμεσα αντιληπτή, με καταστροφικά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, τα συσσωρευμένα λίπη και κυρίως η αιθάλη που είναι κολλημένα στα τοιχώματα των καμινάδων/ μπουριών αναφλέγονται και εκτοξεύουν καύτρες τόσο στο εσωτερικό του σπιτιού όσο και σε διπλανές οικίες, με δυσάρεστα τις πιο πολλές φορές αποτελέσματα.

η) Τέλος, τώρα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα πρέπει όταν λείπετε από το σπίτι να μην αφήνετε αναμμένα κεριά ή τα λαμπάκια στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, διότι, λόγω αστοχίας υλικού, μπορεί να υπάρξει βραχυκύκλωμα και έναρξη πυρκαγιάς, με καταστροφικές συνέπειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ