Quantcast

http://picasion.com/

Το βιβλίο «Πυρρίχιος» παρουσιάστηκε στη Βέροια

Το βιβλίο του με τίτλο «Πύρριχος» παρουσίασε το απόγευμα της Δευτέρας 8/10 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας ο Νίκος Παλασίδης. Ένα βιβλίο που αναφέρεται στον τρωικό πόλεμο και τη γένεση του πυρρίχιου χορού και που είναι γραμμένο, τόσο στη νεοελληνική γλώσσα όσο και
στην ποντιακή διάλεκτο, ενώ περιέχει φωτογραφίες και σκίτσα. Το βιβλίο παρουσίασαν ο Φωκίων Φουντουκίδης δημοσιογράφος - εκδότης του περιοδικού «Πόντος», ο Δημήτρης Νικολαϊδης, σκιτσογράφος και ο ίδιος ο συγγραφέας, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε ο Χαράλαμπος Καπουρτίδης, Έφορος δημοσίων σχέσεων της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, που συμμετείχε στην παρουσίαση
με τρεις χορευτές για την επίδειξη του Πυρρίχιου χορού, όπως αυτός περιγράφεται από τον φιλόσοφο Πλάτων και τον ιστορικό Ξενοφών. 

Για δύο λόγους εκδόθηκε το βιβλίο, για να τιμήσουμε τον Νίκο Παλασίδη και για να τιμήσουμε την ποντιακή διάλεκτο», ανέφερε αρχικά ο κ. Φουντουκίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είμαστε ίσως οι "τελευταίοι των Μοϊκανών" που ομιλούμε την ποντιακή διάλεκτο», αναφερόμενος στη συνέχεια σε ένα σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα, που τον χαρακτήρισε μάλιστα πυρριχιστή των Ποντίων.
Στη γνωριμία του με τον συγγραφέα αναφέρθηκε στην αρχή ο κ. Νικολαΐδης, ενώ μοιράστηκε με το κοινό και προσωπικά του βιώματα, όπως τη δυσκολία που είχε να μάθει πράγματα για τον Πόντο από τους παππούδες του, καθώς όπως είπε, αυτοί βίωσαν τον πόνο, σε αντίθεση με σήμερα, που όπως είπε φορτισμένος, κάποιοι ξεπουλάνε την πατρίδα γιατί δεν τον ένιωσαν όπως οι πρόγονοί μας. Αναφερόμενος στα σκίτσα που κοσμούν το βιβλίο, είπε πως αυτά δεν υποβαθμίζουν ένα βιβλίο, αντίθετα του δίνουν κύρος, το περνούν σε άλλο επίπεδο. 
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο ίδιος ο συγγραφέας, που αναφέρθηκε εκτενέστερα στις δυο εκδοχές σύμφωνα με τις οποίες πήρε το όνομά του ο χορός Πυρρίχιος, καθώς και τον τρόπου που χορεύεται. Ότι χορεύονταν γύρω από τη φωτιά ή ότι τον χόρεψε ο Πύρρος γύρω από τη σωρό του Πάτροκλου. «Υπάρχουν πολλές εκδοχές για τον τρόπου που χορεύετε ο Πυρρίχιος χορός, δεν πρέπει όμως να αλλοιώνονται ούτε οι κινήσεις, ούτε τα βήματα», ανέφερε ο κ. Παλασίδης. Σχετικά με το βιβλίο είπε πως, ο κάθε αναγνώστης το βλέπει από διαφορετική πλευρά. «Ένα παιδί ως παραμύθι, παρατηρώντας τα σκίτσα και μαθαίνοντας τα αίτια του Τρωικού πολέμου. Ένας ενήλικας το βλέπει σαν ιστορία, καθώς ο τρωικός πόλεμος δεν είναι μύθος αλλά ιστορία».
Την παρουσίαση έκλεισαν οι χορευτές της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, που παρουσίασαν τον Πυρρίχιο χορό, ενώ στο τέλος, ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του. Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:






























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ