Quantcast

http://picasion.com/

Βεροιώτισσες, του Αγίου Δημητρίου σήμερα - Τα στρώσατε τα χαλιά σας;

Γιατί ανεβοκατεβάζουμε χαλιά στις μεγάλες γιορτές;
Του Αγίου Δημητρίου σήμερα και σύμφωνα με τους κανόνες της καλής, της παραδοσιακής νοικοκυράς, σήμερα είναι η μέρα που τα χαλιά μας κάνουν... πρεμιέρα στα πατώματα, καθαρά και μοσχομυριστά, για να ζεστάνουν και να ομορφύνουν
το σπίτι μας για όλη τη χειμερινή σεζόν, μέχρι και τις 21 Μαΐου. Γιατί ως γνωστόν, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης τα σηκώνουμε, του Αγίου Δημητρίου τα στρώνουμε. Όλοι το γνωρίζουν αυτό. Το είπε και η Σάσα!



Γιατί όμως συγκεκριμένα οι Άγιοι μας βάζουν σε τέτοια φασίνα; Ρωτήσαμε 100 νοικοκυρές και πάνω κάτω λάβαμε την ίδια απάντηση. 
Η μεγάλη εορτή του Αγίου Δημητρίου, που προηγείται και της μεγάλης εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ταιριάζει χρονολογικά με την αλλαγή της σεζόν και την πτώση της θερμοκρασίας. Όπως αντίστοιχα και η εξίσου μεγάλη εορτή, αυτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, που πέφτει πάνω στην αλλαγή της σεζόν και την έλευση του καλοκαιριού. Έτσι οι καλονοικοκυρές στα παλαιότερα τα χρόνια, χρησιμοποιούσαν ως σημείο αναφοράς τις μεγάλες αυτές γιορτές της Ορθοδοξίας, ώστε να ετοιμάσουν ανάλογα και το σπίτι τους. Και επειδή σπίτι δίχως Γιάννη... έναν Δημήτρη ή Δήμητρα θα είχε, τα καλοέστρωναν για να υποδεχθούν τους επισκέπτες.
Μια άλλη εκδοχή, θέλει να συνδέουμε τα χαλιά με τα αιγοπρόβατα, που οι κτηνοτρόφοι κάθε Αγίου Δημητρίου περίπου που άρχιζαν τα κρύα, τα έπαιρναν από τα ορεινά μαντριά και τα κατέβαζαν στα χωριά και κάθε Άνοιξη τα ανέβαζαν.
Φυσικά παραδόσεις και οι συνήθειες διαφοροποιούνται ανάλογα με την περιοχή και τις θερμοκρασίες που επικρατούν τέλη Οκτώβρη κάθε έτους. Γιατί μη μου πείτε ότι στο Σέλι ή στο Ξηρολίβαδο τολμάς να σηκώσεις χαλί από το Μάιο; Ή να σε βρει ο Σεπτέμβριος χωρίς τη φλοκάτη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ