Quantcast

http://picasion.com/

Η Συνταγή για Φανουρόπιτα που πετυχαίνει πάντα!

Η φανουρόπιτα είναι παραδοσιακή γλυκιά νηστίσιμη πίτα της ελληνικής κουζίνας και προσφέρεται ανήμερα στην ημέρα μνήμης του Αγίου Φανουρίου, (στις 27 Αυγούστου) οπότε και δίνεται στους πιστούς σαν ευλογία. Τα υλικά πρέπει κατά την παράδοση να είναι μονός αριθμός, κατά περιοχή εφτά,
εννιά ή έντεκα. Το έθιμο της πίτας γίνεται παραδοσιακά από ορισμένους Χριστιανούς Ορθόδοξους ώστε να φανερώσει ο Ά­γιος σε κάποιον κάποια δουλειά ή ένα αντικείμενο που χάθηκε ή κάποια χαμένη υπόθεση. Επίσης, γίνεται προκειμένου να έχει κάποιος υγεία, ενώ στην Κρήτη, την Κύπρο και άλλες περιοχές, η φανουρόπιτα φτιαχνόταν για να βρουν οι ανύπαντρες κόρες γαμπρό.
Σε κάδο του μίξερ βάζουμε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκάλι, την ζάχαρη, την σόδα, την κανέλα, το γλυκάνισο, το γαρύφαλλο, τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκάλι και το λεμόνι και χτυπάμε πολύ καλά για 10΄ ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε σιγά σιγά, το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν και το κονιάκ. Ρίχνουμε τις σταφίδες, το καρύδι και το σουσάμι. (επίσης μπορούμε να τα ανακατέψουμε με αλεύρι ώστε να μην πάνε στον πάτο). Στρώνουμε την ζύμη σε ταψί λαδωμένο και αλευρωμένο. Πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (στην αντίσταση) στους 180 για περίπου 45΄. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε (μπορούμε αντί για σουσάμι να πασπαλίσουμε με άχνη).

Υλικά

1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
½ φλ. τσαγιού βιτάμ (φυτική μαργαρίνη)
1 φλ. τσαγιού χυμό φρέσκο πορτοκάλι
1 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 κ. γ. κανέλα
2 κ. γ. γαρύφαλλο
1 1/2 κ. γ. σόδα
3 βανίλιες
1/2 φλ. τσαγιού σταφίδες μαύρες
½ φλ. τσαγιού σταφίδες ξανθές
1 φλ. τσαγιού καρύδια
1 κ. σ. γλυκάνισο
1 κ. γ. μοσχοκάρυδο
5 κ. σ. σουσάμι
2 ½ κ. γ. μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
½ φλ. τσαγιού κονιάκ
600 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του


Επιμέλεια: Γιώργος Ματαξάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ