Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Φέρτε αγγλικό αέρα στο τραπέζι σας - Ετοιμάστε «Πίτα του Βοσκού»

Από τον Σεφ του «Βεροιώτη» Γιώργο Μεταξά
H διάσημη Shepherd's pie, ή αλλιώς πίτα του βοσκού είναι μια τυπική βρετανική συνταγή που συγκαταλέγεται στα πιο δημοφιλή παραδοσιακά φαγητά της Αγγλικής κουζίνας. Η πίτα του βοσκού, δεν είναι πίτα με την έννοια που την
ξέρουμε εμείς, καθώς δεν έχει ούτε φύλλο ούτε ζύμη. Είναι ουσιαστικά κιμάς που καλύπτεται με κρούστα από πουρέ πατάτας και ψήνεται στο φούρνο. Θέλετε και εσείς να φέρεται έναν αγγλικό αέρα στο τραπέζι σας; Ο Σεφ του «Βεροιώτη» Γιώργος Μεταξάς σας δείχνει τον τρόπο με τη συνταγή που προτείνει. Δείτε τη συνταγή:



Πλένετε καλά τις πατάτες και τις βράζετε ολόκληρες, με τη φλούδα τους σε άφθονο αλατισμένο νερό. Στις συνέχεια τις ξεφλουδίζετε και τις λιώνετε με πιρούνι.

Κατόπιν τις βάζετε σε κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά τις ανακατεύετε με το μοσχοκάρυδο, το βούτυρο, το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι. Μόλις γίνει ο πουρές, ρίχνετε μέσα το τυρί και το αβγό και ανακατεύετε καλά.

Για τον κιμά: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε τον κιμά με το καρότο, το μπαχάρι και το θυμάρι. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύετε μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να ρεντουίρει (εξατμιστεί).

Στη συνέχεια προσθέτετε στην κατσαρόλα τα ντοματάκια κονκασέ, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα με καπάκι και μαγειρεύετε για 20΄. Εκτός φωτιάς προσθέτετε τον μαϊντανό και ανακατεύετε.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC. Βουτυρώνετε ένα ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος και απλώνετε μια στρώση πουρέ, από πάνω απλώνετε τον κιμά και σκεπάζετε με τον υπόλοιπο πουρέ. Πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί και λίγη φρυγανιά και ψήνετε στον φούρνο για 10-15΄, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Υλικά

Για τις πατάτες
· 1½ κιλό πατάτες
· 100γρ. βούτυρο (φρέσκο)
· Λίγο μοσχοκάρυδο
· 200γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
· 1½ φλιτζάνι γάλα ζεστό
· 1 αβγό
· αλάτι, πιπέρι

Για τον κιμά
· 800γρ. κιμά μοσχαρίσιο
· 4 κ. σ. βούτυρο (φρέσκο)
· 1 καρότο τριμμένο
· λίγο θυμάρι
· 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
· 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
· 1 κ. γλ. μπαχάρι
· ½ ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
· 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ, ή 5 τομάτες τριμμένες
· 1 κ. γλ. ζάχαρη
· λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
· αλάτι, πιπέρι

Για την κρούστα
· κεφαλοτύρι τριμμένο
· φρυγανιά τριμμένη

επιμέλεια: Μεταξάς Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ