Quantcast

http://picasion.com/

Βάσεις 2018: Ιατρική στις 19.000 μονάδες - Πού κατρακυλούν, πού ανεβαίνουν

Η Ιατρική Αθηνών θα «παλέψει» με το όριο των 19.000 μονάδων, χάνοντας το επίπεδο των 19.143 μονάδων στις οποίες βρέθηκε πέρυσι. Πολυτεχνεία και οι υπόλοιπες σχολές θετικών επιστημών θα κατρακυλήσουν, ενώ αντίστροφη πορεία θα έχουν οι βάσεις στα οικονομικά τμήματα και στα τμήματα
ανθρωπιστικών επιστημών. Τα στατικά στοιχεία των βαθμών πρόσβασης των φετινών υποψηφίων για τα ΑΕΙ επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων εισαγωγής.

Αναμένονται διαφοροποιήσεις στα πρόσημα και στις ταχύτητες των βάσεων εισαγωγής των τμημάτων κάθε επιστημονικού πεδίου. Ωστόσο, δυστυχώς πλέον, έχει καταστεί κανόνας ο ένας στους τρεις υποψηφίους στο κρισιμότερο βήμα της δωδεκάχρονης διαδρομής στα θρανία να αποτυγχάνει να περάσει τουλάχιστον τη βάση του 10. Διαπίστωση, που παρότι επαναλαμβάνεται ετησίως, δεν φαίνεται να προβληματίζει τους αρμοδίους.

Ειδικότερα, από την επεξεργασία των στατιστικών των βαθμών πρόσβασης, που έκανε για την «Κ» ο μαθηματικός-αναλυτής κ. Στράτος Στρατηγάκης, προκύπτουν ανά επιστημονικό πεδίο τα ακόλουθα:

• 1ο (ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών): Οι βάσεις των δημοφιλών νομικών σε Αθήνα και ΑΠΘ θα παραμείνουν ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα, αφού η άνοδος που τους δίνεται –100 με 150 μονάδες– κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους. Ανάλογη μικρή ανοδική τάση εκτιμάται και για τα υψηλόβαθμα τμήματα Ψυχολογίας των κεντρικών ΑΕΙ. Το κατώφλι του πεδίου θα κινηθεί κάτω από τις 7.000 μονάδες αφού αυξήθηκαν σε σχέση με το 2017 οι υποψήφιοι που έχουν βαθμό πρόσβαση κάτω από 10.

• 2ο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών): Πτώση αναμένεται στις βάσεις των πολυτεχνείων, που προσδιορίζεται πέριξ των 200 μονάδων για τα ιδρύματα της περιφέρειας. Πέρυσι την υψηλότερη βάση είχε το τμήμα Η/Υ ΕΜΠ με 18.416 μονάδες, και αναμένεται να κινηθεί προς τις 18.300.

• 3ο (υγείας και ζωής): Μέρες του... 2016 αναμένονται για την Ιατρική Αθηνών, καθώς τότε η πλέον περιζήτητη σχολή μόλις ξεπέρασε το όριο των 19.000 μονάδων – στις 19.063. Ωστόσο, τότε για πρώτη φορά μειώθηκε τόσο πολύ –στα 415 μόρια– η ψαλίδα μεταξύ της πιο υψηλόβαθμης Ιατρικής Αθηνών και της πιο χαμηλόβαθμης, Ιατρικής Αλεξανδρούπολης. Το αντίστροφο θα συμβεί φέτος: η Ιατρική Θράκης «αναμένει» πτώση περί τις 500 μονάδες, λόγω του τρόπου διαβάθμισης της δυσκολίας των θεμάτων, ο οποίος επέτρεψε στους άριστους να ξεχωρίσουν.

• 4ο (οικονομίας και πληροφορικής): Η σημαντική αύξηση του αριθμού των υποψηφίων –περίπου 2.500 επιπλέον σε σχέση με πέρυσι– οδηγεί σε άνοδο βάσεων, έως και τις 350 μονάδες.

Ανοδος αναμένεται για τα παιδαγωγικά και τα μουσικά τμήματα, λόγω της αύξησης των υποψηφίων. Επίσης, χθες ανακοινώθηκαν οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων, χωρίς μεγάλες διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι.

















πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ