Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Θέμα ωρών η συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ

Θέμα ωρών είναι σύμφωνα με πηγές των Σκοπίων η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ για το Σκοπιανό. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και βουλευτής του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, επικαλούμενος διπλωματικές πηγές, ανέφερε ότι το τετ α τετ του Έλληνα και
του Σκοπιανού πρωθυπουργού δεν αποκλείεται να γίνει σήμερα ή ακόμη και αύριο και πως θα «κλειδώσει» η υπογραφή της συμφωνίας για την αλλαγή του ονόματος.

Οπως ανέφερε ο Μιλόσοσκι σε ανάρτησή του στο facebook, ο κύριος συντονιστής αυτής της συνάντησης θα είναι ο σύμβουλος του πρωθυπουργού της FYROM Μπόγιαν Μαρίτσιτς. Πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο Mia της γειτονικής χώρας, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν σχολίασε την Τετάρτη τις πληροφορίες περί επικοινωνίας Τσίπρα – Ζάεφ.

Την ίδια ώρα, με μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απάντησε στη Νέα Δημοκρατία σχετικά με τη γλώσσα της ΠΓΔΜ. «Δεν τους φταίει η “αβλεψία” τους αλλά η αποκάλυψή της», ανέφερε και πρόσθεσε πως «αντί να κάνουν αυτοκριτική, βρίζουν». Επίσης επανέλαβε την άποψη που υποστήριξε πριν από λίγες ώρες στη συνέντευξη στην ΕΡΤ: «Αποδέχτηκαν το 1977 σε συνδιάσκεψη του ΟΗΕ να ονομάζεται η γλώσσα των Σκοπίων ως “Μακεδονική”. Από τότε αυτή τέθηκε στον πίνακα των επισήμων γλωσσών του ΟΗΕ όπου παραμένει μέχρι και σήμερα».

Μια μέρα πριν, ο Ζόραν Ζάεφ, είχε εμφανιστεί αισιόδοξος για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων: «Ας μη βιαστούμε να μπούμε σε λεπτομέρειες, είναι απλώς θέμα ημερών. Μόλις μιλήσω με τον ομόλογό μου, το κοινό θα ενημερωθεί». Σύμφωνα με το ibna, ο πρωθυπουργός της FYROM προέβη σε αυτή τη δήλωση, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Κοτζιά στην ΕΡΤ ότι έχει έρθει η ώρα για ένα μεγάλο «ναι» ή ένα μεγάλο «όχι».

Ο κ. Ζάεφ πρόσθεσε πως πιστεύει ότι «η διαδικασία φτάνει στο τέλος της, το οποίο θα είναι χαρούμενο και επιτυχημένο». Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Δευτέρας στη δημόσια τηλεόραση είπε, μεταξύ άλλων, πως από τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει το «Μακεδονία-Σκόπια» και η ΠΓΔΜ έχει απορρίψει το «Μακεδονία του Βαρδάρη», ενώ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν τα «Νέα Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία» και «Ανω Μακεδονία».

Πάντως ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης διέψευσε πάλι τις δηλώσεις Κοτζιά χαρακτηρίζοντας βουλγαρικό ιδίωμα τη γλώσσα των Σκοπίων. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του Γιώργου Παπαδάκη, ο κ. Μπαμπινιώτης τόνισε ότι ήταν παρών στη διάσκεψη που είχε γίνει για γλωσσολογικά θέματα των Σκοπίων. «Δεν υπάρχει αναγνώριση της “μακεδονικής γλώσσας”. Ή έχουμε δεχθεί τη “μακεδονική γλώσσα” για τους Σκοπιανούς ή έχει γίνει ένα τραγικό λάθος», κατέληξε ο Γιώργος Μπαμπινιώτης.

πηγή: ελεύθερος τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ