Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Το βιβλίο «Ο δικός μας Παΐσιος» παρουσιάστηκε στη Βέροια

Το βιβλίο «Ο δικός μας Παΐσιος», των δημοσιογράφων και συγγραφέων Αντώνη Μακατούνη και Κώστα Παππά, παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 2/5 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας. Για το βιβλίο μίλησαν ο Δικηγόρος Χρήστος Αποστολίδης, ο πατέρας Νεκτάριος Σαββίδης και οι δυο συγγραφείς. Ένα βιβλίο - δημοσιογραφική καταγραφή των συγγραφέων, άγνωστων περιστατικών για το Γέροντα μέσα από ανθρώπους που τον γνώρισαν στην καθημερινότητά του.
«Είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για τον Άγιο γιατί είναι τόσα πολλά που χάνεται στη μετάφραση. Αρχικά επιχειρήσαμε να δώσουμε απάντηση σε ένα ερώτημα. Για ποιο λόγο ο Άγιος εμπνέει τόσο πολύ στις μέρες μας; Παραμένει στην επικαιρότητα και στις ψυχές των ανθρώπων, τόσα χρόνια από την κοίμησή του; Τι είναι αυτό που τον κάνει τόσο οικείο σε τόσους πολλούς; Δεν είναι εύκολο να απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Ο Γέροντας ήταν αυθεντικός και απλός και μιλούσε κατευθείαν στις καρδιές των ανθρώπων. Έπιανε το σφυγμό της εποχής του, είχε το χάρισμα να βλέπει πράγματα που έρχονται. Τα παραπάνω ήταν και αυτά που κίνησαν και εμάς να ξεκινήσουμε μέσα από δημοσιογραφική έρευνα, επιχειρώντας να απευθύνουμε τα ερωτήματα αυτά σε ανθρώπους που τον γνώρισαν. Πρόθεσή μας ήταν να ακούσουμε και να καταγράψουμε ατόφιες μαρτυρίες. Να δώσουμε το λόγο σε εκείνους που γνώριζαν καλύτερα τα πράγματα. Στο βιβλίο δε θα βρείτε προφητείες και εύκολα λόγια για τον Άγιο αλλά περισσότερο τον Άγιο μέσα από την καθημερινότητά του. Την αλήθεια που έζησαν άνθρωποι δίπλα στον Άγιο», είπε ο κ. Παππάς.
Τι παραπάνω έχει να προσφέρετε από τα τόσα βιβλία που κυκλοφορούν για τον Άγιο; Ποιο ήταν αυτό που έκανε το βιβλίο διαφορετικό και θελκτικό; Για πρώτη φορά άνθρωποι, άγνωστοι μέχρι σήμερα για τη σχέση τους με τον Άγιο, που συναναστράφηκαν μαζί του στην καθημερινότητά του, αποκαλύπτουν μέσω δημοσιογραφικής έρευνας πτυχές του. Είχε πόνους, χαρές και προβλήματα και όμως κατάφερε να ανταπεξήλθε στο σκοπό κάθε χριστιανού, τη θέωση. Μέσα από αυτά αποκαλύπτεται το που θα πρέπει όλοι εμείς να στοχεύουμε. Όταν εμπιστευόμαστε τις ζωές μας στην αγάπη του Θεού, μπορούμε και εμείς να γίνουμε Άγιοι μέσα σε αυτό τον κόσμο», είπε ο κ. Αποστολίδης.
«Ο Γέροντας δεν ήθελε να εντυπωσιάζει και έλεγε πάντα να αγωνιζόμαστε με φιλότιμο τον αγώνα του Θεού και τόνιζε τη χαρά και ευλογία της πνευματικής ζωής. Υπέφερε από την αρρώστια του αλλά δεχόταν όλο τον κόσμο που ήθελε να τον επισκεφτεί», είπε ο πατέρας Νεκτάριος, ενώ αναφέρθηκε και σε κάποιες δικές τους εμπειρίε από τις συναντήσεις του με τον Άγιο Παΐσιο. Έκλεισε λέγοντας πως πρέπει να δοξάζουμε το Θεό που μας ανέδειξε έναν τέτοιο Άγιο στην εποχή μας.
«Αγάπη, θαυμασμός και δέος είναι αυτά που αισθάνονται όλοι οι Έλληνες στο άκουσμα του Αγίου Παϊσίου. Η ελληνική γλώσσα μοιάζει φτωχή για να περιγράψει τη μεγαλειότητα της καρδιάς του. Στο βιβλίο έχουν καταγραφεί μαρτυρίες 7 σημαντικών προσωπικοτήτων, μεταξύ αυτών και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ιερονύμου. Έχουν ακουστεί και γραφτεί πολλά για τον Γέροντα. Αυτό όμως που δεν έχει γραφτεί είναι ποιος ήταν ο χαρακτήρας του και η καθημερινότητά του. Έρχεται να φωτίσει τον αθέατο εσωτερικό κόσμο του Αγίου και τον χαρακτήρα του. Τα πρόσωπα δέχθηκαν με χαρά να συμβάλλουν στη δημοσιογραφική έρευνα που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο», είπε ο κ. Μακατούνης, που ευχαρίστησε στη συνέχεια όλους τους ομιλητές που μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους με τους συγγραφείς. Δείτε φωτογραφίες της εκδήλωσης του veriotis.gr:


























ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ