Quantcast

http://picasion.com/

Πόνος στο σεξ: 7 πιθανές αιτίες που πρέπει να γνωρίζετε

Ακόμη και όταν δεν οδηγεί σε συναρπαστικούς οργασμούς, το σεξ πρέπει να είναι μια ευχάριστη διαδικασία και για τους δύο συντρόφους. Ακούγεται ίσως υπερβολικό, αλλά περίπου το 75% των γυναικών αναφέρουν ότι σε κάποια φάση της ζωής τους βιώνουν πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή. Ο βαθμός
του πόνου κυμαίνεται από ήπιος έως σοβαρός και για κάποιες είναι μια σύντομη φάση και δεν αποτελεί χρόνιο πρόβλημα. Πολλές γυναίκες ωστόσο, αντιμετωπίζουν σε σταθερή βάση μέτριο έως έντονο πόνο στο σεξ και δεν μπορούν να εντοπίσουν την αιτία. Το γεγονός ότι δεν συζητούν λόγω αμηχανίας το πρόβλημα με τον γιατρό ή τον σύντροφό τους, συχνά επιδεινώνει την κατάσταση.

Δείτε 7 κοινές αιτίες πόνου στο σεξ:

Κολεόσπασμος

Είναι ο επώδυνος σπασμός του κόλπου λόγω ακούσιας σύσπασης του μυϊκού του τοιχώματος, κατάσταση η οποία μπορεί να παρεμποδίσει τη συνουσία. Η γυναίκα θα πρέπει να βοηθηθεί μέσω ουσιαστικής ενημέρωσης και συναισθηματικής υποστήριξης, ώστε να αισθανθεί ασφάλεια και άνεση με τις σεξουαλικές της αντιδράσεις. Μπορεί επίσης να βοηθήσουν συμβουλές για επιμήκυνση του χρόνου σεξουαλικής διέγερσης, ώστε να αυξηθεί η χαλάρωση και λίπανση του κόλπου, καθώς και εναλλακτικές επιλογές αντί της θεραπείας με διαστολείς, όπως η ενδοκολπική χρήση προοδευτικά μεγαλύτερου μεγέθους κολπικών ταμπόν.


Ορμονικές αλλαγές

Μπορεί να οφείλονται στον τοκετό, την εμμηνόπαυση ή άλλους λόγους και προκαλούν πόνο κατά τη διάρκεια της συνουσίας λόγω της μειωμένης λίπανσης του κόλπου. Οι αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων αφυδατώνουν την περιοχή του κόλπου και του περινέου αυξάνοντας τον πόνο λόγω της τριβής στη διάρκεια της συνουσίας. Η αντιμετώπιση είναι εύκολη και περιλαμβάνει την χρήση του κατάλληλου λιπαντικού κατά τη διάρκεια του σεξ.

Δυσλειτουργία των μυών της πυέλου

Η σωστή λειτουργία του πυελικού εδάφους είναι σημαντική γιατί παρέχει έλεγχο του σφιγκτήρα και των ανοιγμάτων του περινέου και βοηθά τη σεξουαλική και αναπαραγωγική δραστηριότητα. Οι μύες της πυέλου συστέλλονται αντανακλαστικά όταν βήχετε, γελάτε, φτερνίζεστε ή καταβάλετε προσπάθεια. Μπορούν επίσης να συσταλούν ως αντίδραση σε υπερβολικό άγχος και πόνο. Εάν υποψιάζεστε ότι πονάτε λόγω της πυελικής δυσλειτουργίας, συμβουλευτείτε γιατρό, ο οποίος αφού εξετάσει τον κόλπο σας, μπορεί να σας προτείνει ασκήσεις ή φάρμακα που μειώνουν την ευαισθησία του νευρικού συστήματος.

Δερματικός ερεθισμός

Δερματολογικά προβλήματα, όπως ο σκληροατροφικός λειχήνας, ένα χρόνιο νόσημα του δέρματος που προσβάλλει κυρίως τα γεννητικά όργανα και τις γύρω από τον πρωκτό περιοχές και εμφανίζεται συχνά σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, πρέπει να αποκλειστούν. Η αιτία του σκληροατροφικού λειχήνα είναι άγνωστη, μπορεί όμως να είναι το αποτέλεσμα μιας υπερδιέγερσης του ανοσοποιητικού συστήματος και ορμονικών προβλημάτων. Οι βλάβες στα χέρια ή στο πάνω μέρος του σώματος συνήθως υποχωρούν χωρίς θεραπεία. Αν εμφανιστούν βλάβες στα γεννητικά όργανα, η θεραπεία περιλαμβάνει τοπική αγωγή με κρέμες ισχυρών στεροειδών.

Τραυματισμός

Ο πόνος προκαλεί πόνο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Κατά τη διάρκεια βίαιης σεξουαλικής επαφής σε μικρή ηλικία και όταν η γυναίκα έχει στενή είσοδο του κόλπου, ή κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής στην εμμηνόπαυση που εμφανίζεται ξηρότητα στον κόλπο, μπορεί να δημιουργηθεί τραύμα το οποίο και οδηγεί σε δυσπαρευνία για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα. Η αυτόματη ρήξη του κόλπου και του αιδοίου μετά από κολπικό τοκετό ή λόγω πρόσκρουσης του αιδοίου σε σκληρές επιφάνειες (ατύχημα με καρέκλα ή σέλα ποδηλάτου) μπορεί να έχει ανάλογες επιπτώσεις.

Φόβος

Κάποιες γυναίκες προεξοφλούν ότι το σεξ θα είναι επώδυνο, γεγονός που από μόνο του μπορεί να προκαλέσει υπερβολική αντίδραση στον πόνο. Ο φόβος προκαλεί αυτόματη συστολή των μυών της πυέλου και προκαλείται πόνος.

Λοιμώξεις και ΣΜΝ

Μία μόλυνση ή ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα προκαλεί φλεγμονή, η οποία ερεθίζει τους ιστούς του αιδοίου και του κόλπου. Η θεραπεία της υποκείμενης πάθησης θα μειώσει τα συμπτώματα. Οι λοιμώξεις από μύκητες και οι βακτηριακές κολπίτιδες είναι επίσης κοινές αιτίες επώδυνου σεξ και μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά και φάρμακα που καταπολεμούν τους μύκητες.

4 σχόλια:

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ