Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Γιορτάστηκαν τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Δήμου Βέροιας

Επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του δήμου Βέροιας ξεκίνησαν σήμερα, με ημερίδα που διοργανώθηκε στο δημαρχείο και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι 8 πόλεων της χώρας. Οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Νάουσας, Έδεσσας, Κοζάνης, Φλώρινας, Χίου, Πλωμαρίου και Βαθέος
που ιδρύθηκαν μαζί με το δήμο Βέροιας με βασιλικό διάταγμα του 1918, γιόρτασαν σήμερα την σημαντική αυτή στιγμή της ιστορίας που καθόρισε το μέλλον των πολιτών. 

Τέως δήμαρχοι που πέρασαν από τη θέση του πρώτου δημότη της πόλης, όπως οι Ανδρέας Βλαζάκης, Γιάννης Χασιώτης και Χαρούλα Ουσουτζόγλου αλλά και δήμαρχοι που χάραξαν την ιστορία της Βέροιας, 28 στο σύνολό τους, πρωταγωνίστησαν στη σημερινή εκδήλωση. 

Το παρών στην ημερίδα έδωσαν εκπρόσωποι της εκκλησίας, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, ενώ ξεχώρισε η τιμητική βράβευση του Ανδρέα Βλαζάκη ως ο αρχαιότερος εν ζωή Δήμαρχος Βέροιας.

Ιστορική αναδρομή - Από τον Ιωάννη Μάρκου μέχρι σήμερα
 

Πρώτος αιρετός δήμαρχος της Βέροιας γίνεται ο Ιωάννης Μάρκου το 1918, ενώ τα ηνία από το 1928 μέχρι το 1938 παίρνει ο Αντώνης Πρωτοψάλτου, που θεωρείται ως ο μακροβιότερος δήμαρχος που έβαλε τη σφραγίδα πολλών δημόσιων έργων της εποχής, του ηλεκτροφωτισμού της πόλης και του ρυμοτομικού σχεδίου. Η περίοδος 1941-1951 θεωρήθηκε ως η δεκαετία της στασιμότητας ενώ τη δεκαετία του '50 σημαδεύει η πολιτιστική ανάπτυξη με τα Φεστιβάλ Παραγωγής. Καθοριστική χρονιά το 1977 με την ανακάλυψη του Μακεδονικού Τάφου του Φιλίππου. Από τα δημοτικά έδρανα όμως πέρασαν και γυναίκες με πρώτη δημοτική σύμβουλο την Φλώρα Γεωργιάδου το 1955, πρώτη δημαρχεύουσα από το 1964 -1967 την Μαρία Τσαλουχίδου και πρώτη γυναίκα δήμαρχο την Χαρούλα Ουσουτζόγλου από το 2006 έως το 2014.
 

Δημοτικές αρχές υπό διαρκή μεταρρύθμιση
 

Καποδίστριας, Καλλικράτης και τώρα Κλεισθένης, αποτέλεσαν και αποτελούν σημεία αιχμής τόσο για τις εκάστοτε δημοτικές αρχές και όσο για τη σημερινή. «Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει περάσει από στάδια. Ο Καποδίστριας, ο Καλλικράτης και τώρα ο Κλεισθένης έχουν διαμορφώσει μία νέα αυτοδιοικητική πραγματικότητα. Βρέθηκαν πολλά εμπόδια αλλά τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Τώρα βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο με τον Κλεισθένη» σημείωσε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης. 

Τις αλλαγές που φέρνει στους δήμους ο Κλεισθένης επισήμανε εξάλλου και ο αντιδήμαρχος Θεσ/νίκης Γιώργος Δημαρέλος που έκανε μία ιστορική αναδρομή στην πορεία του δήμου της συμπρωτεύουσας από το 1918 μέχρι σήμερα, αλλά και στη θητεία Μπουτάρη. «Στα 7 χρόνια του Γιάννη Μπουτάρη προχωρήσαμε σε αναπτυξιακά έργα 27 εκατ. ευρώ, ενώ προσωρήσαμε σε διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης. Τώρα με ο Κλεισθένης περιλαμβάνει διαρθωτικές αλλαγές» είπε ο κ. Δημαρέλος.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τις ομιλίες και των άλλων δημάρχων και εκπροσώπων Δήμων, ενώ η εορταστική ημέρα θα κλείσει με τη συναυλία Θάνου Μικρούτσικου και Χρήστου Θηβαίου στον Χώρο Τεχνών.








ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ