Quantcast

http://picasion.com/

«Κλειστές οι πόρτες» της Βέροιας για γυρίσματα ταινίας

Την πλάτη στην παραγωγή της ταινίας «Πολιορκία» του σκηνοθέτη Βασίλη Τσικάρα, η οποία αφορά στη μάχη της Μονής Δοβρά το 1822, γύρισαν φορείς της Βέροιας και της Ημαθίας αρνούμενοι να σταθούν αγωγοί σε μία ταινία που αποτυπώνει μια αληθινή ιστορία των οπλαρχηγών της Επανάστασης. Η ιστορία του γενναίου Τάσου Καρατάσου που καθοδήγησε τους Έλληνες από τις περιοχές της Ημαθίας, της Πέλλας, της Κοζάνης, και της Καστοριάς για να αγωνιστούν επιτυχώς ενάντια στους Τούρκους πριν δύο αιώνες στη Μονή Δοβρά, δεν «έπεισε» τους θεσμικούς φορείς που είπαν «όχι» σε κάθε αίτημα του Βορειοελλαδίτη σκηνοθέτη. «Την ώρα που μιλούμε για το όνομα της Μακεδονίας εγώ αποτυπώνω μία ιστορία από την Επανάσταση του '21 με πρωταγωνίστρια την ίδια τη Μακεδονία. Παρόλο που η μάχη διαδραματίστηκε στη Μονή της Δοβρά, κανένα γύρισμα δεν έγινε στην περιοχή αφού δεν μου δόθηκε καμία σχετική άδεια. Όλες οι γραπτές αιτήσεις που έγιναν την άνοιξη και του καλοκαρί του 2017 επέστρεφαν με ένα "όχι", καθώς το εγχείρημά μου δεν ενδιέφερε» λέει με νόημα στο veriotis.gr ο σκηνοθέτης της ταινίας, τα γυρίσματα της οποίας ολοκληρώνονται αύριο στην Άμφισσα, Βασίλης Τσικάρας.

Η Βέροια έχασε την ευκαιρία

Ο σκηνοθέτης βρήκε τελικά μέρος όπου φιλοξενήθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας «Πολιορκία». Ο Δήμαρχος Δελφών στο νομό Φωκίδος «αγκάλιασε» την προσπάθεια του σκηνοθέτη που θέλει να αναδείξει μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας. Εκεί πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα τα γυρίσματα της ταινίας «Πολιορκία» που θα προβληθεί στους κινηματογράφους τον ερχόμενο Οκτώβριο. Όπως σημειώνει και ο ίδιος ο σκηνοθέτης «αν έλεγαν "ναι" θα μπορούσα να κάνω τα γυρίσματα στο Βέρμιο. Ωστόσο βρήκα στέγη 500 χλμ μακριά», υπογραμμίζει.

Παρόλο που η Βέροια θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο ενδιαφέροντος με γυρίσματα ταινίας που θα προβληθεί πανελλαδικά, να φιλοξενήσει ηθοποιούς και παραγωγή και να βοηθήσει έναν νέο έλληνα σκηνοθέτη, ωστόσο δεν κατάφερε να βγει μπροστά σε αυτή την προσπάθεια, με τους φορείς να στέκονται εμπόδιο.

Λίγα λόγια για την ταινία

Στα βουνά της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, η ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης θα "ζωντανέψει" ξανά μέσα από μια νέα ταινία που ετοιμάζει η Aratos Films, με τίτλο "ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ". Το σενάριο και την σκηνοθεσία υπογράφει ο Βασίλης Τσικάρας, ενώ το φιλμ αποτελεί μέρος της τριλογίας της εταιρίας παραγωγής για το 1821.

Προηγήθηκε η πολυσυζητημένη «Έξοδος 1826» του Βασίλη Τσικάρα στις αρχές του 2017. Ήταν ανεξάρτητη παραγωγή, με ανεξάρτητη διανομή, έλαβε τα εύσημα από το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που χαρακτήρισαν την ταινία «υψηλής ποιότητας», και έκοψε τουλάχιστον 20.000 κινηματογραφικά εισιτήρια στην Ελλάδα, ενώ στο εξωτερικό την παρακολούθησαν 30.000 θεατές!

Ο Βασίλης Τσικάρας, έχοντας στις αποσκευές του την πρώτη του μεγάλη επιτυχία, παίρνει ξανά τα άρματα και ρίχνεται στον κινηματογραφικό στίβο, αναπαριστώντας την μάχη της Μονής Δοβρά στη Βέροια, το 1822.

Εκεί που γενναίοι οπλαρχηγοί της Επανάστασης από τις περιοχές της Ημαθίας, της Πέλλας, της Κοζάνης, και της Καστοριάς αγωνίστηκαν υπό τις οδηγίες του Τάσου Καρατάσου επιτυχώς ενάντια στους Τούρκους, σχεδόν δύο αιώνες μετά, η Μονή Δοβρά ανοίγει ξανά, με ένα και μόνο στόχο να μην ξεχάσουμε το αίμα των προγόνων μας που χύθηκε για την ελευθερία, να διδαχτούμε από τον αγώνα τους ενάντια στην υποδούλωση και τη σκλαβιά και ενωμένοι να προχωρήσουμε μπροστά.

Η ιστορία:

Μέσα στο πολεμικό – εχθρικό κλίμα της εποχής δύο οικογένειες συναντώνται σε ένα μοναστήρι, προκειμένου να γίνει με μυστικότητα ένας γάμος. Αυτό όμως δεν περνάει απαρατήρητο. Μια προδοσία θα οδηγήσει έξω από το μοναστήρι χιλιάδες τούρκους στρατιώτες. Ο ηγούμενος της μονής, οι μοναχοί και τα μέλη των δύο οικογενειών, πιάνουν τα όπλα στα χέρια τους και η Πολιορκία ξεκινά. Μαζί της αρχίζουν επίσης, ένας αγώνας επιβίωσης κι ένας κύκλος αποκαλύψεων.

«Η Πολιορκία στηρίζεται σε ένα πολύ ωραίο σενάριο και οι ήρωες του έργου πιστεύω πως θα αγαπηθούν από το κοινό. Η ταινία "παντρεύει" τη μυθοπλασία και ένα αληθινό ιστορικό γεγονός, έχει πολλούς συμβολισμούς, παραλληλισμούς και ηθικά διδάγματα. Στόχος μας να στείλουμε μηνύματα στην ελληνική κοινωνία, να παιδευτούμε και να εκπαιδευτούμε σε ένα δύσκολο είδος κινηματογράφου, το οποίο απαιτεί γνώση, εγρήγορση, συνένωση δυνάμεων, συνεργασίες, συνεχείς έρευνες και σωστές επιλογές ανθρώπων για να πλαισιώνουν κάθε τμήμα αυτών των παραγωγών», εξήγησε ο Βασίλης Τσικάρας, παρουσιάζοντας τις αφίσες της ταινίας.

Η χρονική στιγμή που πραγματοποιείται η ταινία μόνο τυχαία δεν είναι... Το φιλμ έρχεται σε μια περίοδο κρίσεων και... προκλήσεων στα Βαλκάνια. Η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή απειλούνται, ο αλβανικός εθνικισμός βράζει, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων είναι ακόμη ανοιχτό, ενώ οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Την ίδια ώρα, οι Έλληνες υποφέρουν λόγω της οικονομικής στενότητας, και οι αλλαγές διαδέχονται η μια την άλλη. Όλα αλλάζουν γύρω μας, ακόμη και τα... βιβλία ιστορίας που ξέραμε, δεν θα είναι ποτέ πια ξανά το ίδιο...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ