Quantcast

http://picasion.com/

Χριστοφορίδης: «Είναι εκπληκτικό όταν το κοινό ταυτίζεται μαζί σου»

Με την παράσταση «Lower με C», αφιερωμένη στους μαθητές του τελευταίου θρανίου, σε όλα τα παιδιά που ένιωθαν μειονεκτικά μέσα στην τάξη, δεν ήταν αριστούχοι, δεν ήταν απουσιολόγοι, δεν ήταν σημαιοφόροι, αλλά η πορεία τους διέψευσε τους πάντες ο Βεροιώτης stand up κωμικός Δημήτρης Χριστοφορίδης βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη
μετά από ένα επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων στην Αθήνα και περιοδείες στη Δυτική Ελλάδα και τη Θράκη. Στη δεύτερη solo παράστασή του ο Δημήτρης Χριστοφορίδης παρουσιάζει καταστάσεις της δικής του ζωής, εκφράζει σκέψεις, υπαρξιακά άγχη, φοβίες με την ελπίδα το κοινό να ταυτιστεί μαζί του. «Όταν συμβαίνει, είναι εκπληκτικό» τόνισε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογραμμίζοντας ότι το κοινό της Θεσσαλονίκης είναι απαιτητικό, επειδή βλέπει και ενημερώνεται για το stand up comedy από μία εξαιρετική σκηνή κωμικών.
Ο Δημήτρης Χριστοφορίδης ξεκίνησε να κάνει stand up στις Νύχτες Κωμωδίας της Λουκίας Ρικάκη το 2008 και από τότε έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 1.000 παραστάσεις στην Αθήνα και σε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας. Ο κωμικός μονόλογός του «Στα Βούτυρα» παρουσιάστηκε για δύο σεζόν (2015-2016). Παίρνει μέρος στα μεγαλύτερα ετήσια κωμικά events, όπως ο φιλανθρωπικός μαραθώνιος κωμωδίας Stand up for U και το Athens International Comedy Festival. Είναι, επίσης, βασικός συντελεστής στο Gazi Comedy Club. Παράλληλα, εργάζεται και ως κωμικός αρθρογράφος. Έχει σπουδάσει σκηνοθεσία και έχει δουλέψει ως κινηματογραφιστής σε ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

H παράσταση «Lower με C» στη Θεσσαλονίκη έχει θέμα τη μετριότητα ως κινητήρια δύναμη για τη συνεχή βελτίωση, «τη διάθεση να γίνεσαι ολοένα και καλύτερος, η οποία σε οδηγεί μπροστά» όπως εξήγησε.



Ακολουθεί η συνέντευξη του Δημήτρη Χριστοφορίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την Κατερίνα Γιαννίκη.


Ποια στοιχεία του stand up comedy σας έχουν κερδίσει και αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο μέσο έκφρασης;

Η κωμωδία και η ελευθερία να της δίνεις το νόημα που θες.

Ακολουθείτε συγκεκριμένους κανόνες για τη συγγραφή ενός κειμένου για stand up comedy;


Ναι, φυσικά. Υπάρχουν νόμοι στην κωμωδία και είναι αποσαφηνισμένο πλήρως του τι είναι αστείο κάθε φορά. Βέβαια τα κακά νέα είναι ότι αυτά τα καταλαβαίνεις μετά τα πρώτα 15 χρόνια.

Υπάρχουν κάποια θέματα επικαιρότητας στη Θεσσαλονίκη, τα οποία θεωρείτε ότι θα μπορούσαν να ενταχθούν στο κείμενό σας;

Δεν ασχολούμαι καθόλου με την επικαιρότητα, αλλά επειδή είμαι Βορειοελλαδίτης το ύφος μου είναι πολύ κοντά στην κωμωδία της Θεσσαλονίκης.

Στο σχολείο ήσασταν από τους μαθητές που κατάφερναν να στρέψουν όλη την προσοχή πάνω τους ή κρατούσατε χαμηλούς τόνους;


Άλλες φορές κατάφερνα να ασχολούνται όλοι μαζί μου και άλλες φορές κατάφερνα να μην περνάω απαρατήρητος. Πότε το ένα, πότε το άλλο.

Ποια είναι τα θέματα της παράστασης «Lower με C»;

Από φοβίες και προσωπικές ανασφάλειες μέχρι και τις ευκολίες του να είσαι άντρας σε μια κοινωνία.

Επιδιώκεται την αλληλεπίδραση με το κοινό στις παραστάσεις;

Όχι, αλλά εάν την επιδιώξει το κοινό δεν την αρνιέμαι.

Έχει συμβεί να τα χάσετε στη σκηνή; Πως αντιδράσατε;

Να τα χάσω, όχι. Να μην μπορώ να συγκεντρωθώ λόγω εξωγενών συνθηκών, όπως φασαρία, θόρυβοι κτλ ναι πολλές φορές. Αντέδρασα όπως κάθε επαγγελματίας κωμικός. Με ψυχραιμία έβρισα τον άνθρωπο που ενοχλεί.

Έχετε βρεθεί ποτέ αντιμέτωπος με αντιγραφή των αστείων σας από άλλον κωμικό;

Έχει τύχει να δω κωμικούς που έχουν χρησιμοποιήσει αστεία μου, αλλά μάλλον τυχαία και όχι σκοπίμως.

Βοηθούν τους stand up κωμικούς τα social media;

Μπα, όχι ιδιαίτερα. Αυτό που βοηθάει είναι να γράφεις καλά αστεία και να τα παίζεις on stage.

Έχετε επαφές με τους εκπροσώπους της stand up comedy σκηνής της Θεσσαλονίκης;

Βέβαια. Έρχονται οι κωμικοί από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα δίνουμε παραστάσεις όλοι μαζί. Ερχόμαστε εμείς στη Θεσσαλονίκη και δοκιμάζουμε νέο υλικό. Είμαστε μία κοινότητα αρκετά δεμένη, είτε βρίσκεται στην Αθήνα, είτε στη Θεσσαλονίκη, είτε βρίσκεται σε άλλα μέρη. Υπάρχει μία πολύ μεγάλη stand up κοινότητα στην Αλεξανδρούπολη και στην Ξάνθη και τώρα αρχίζει και δημιουργείται στην Κρήτη.

Οι σχέσεις ανδρών - γυναικών πώς παρουσιάζονται στα κείμενά σας;

Σαν σχέσεις που όλα ορίζονται από ένα κυρίαρχο φύλο, το αρσενικό.

Έχετε σπουδάσει σκηνοθεσία και έχετε εργαστεί ως κινηματογραφιστής σε ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Είναι στα σχέδιά σας η συμμετοχή σε παραγωγές ντοκιμαντέρ στο μέλλον;

Ναι θα το ήθελα. Αχ, πείτε μου πως θέλετε να κάνουμε κάτι. Πολύ μου έχει λείψει αυτή η δουλειά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ