Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Τα δημοτικά τραγούδια των Ριζωμάτων καταγράφηκαν και παρουσιάστηκαν στη Βέροια

Το βιβλίο του Ιωάννη Βαϊνά με τον τίτλο «Τα δημοτικά τραγούδια των Ριζωμάτων Πιερίων Ημαθίας», παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 7/3 στην κατάμεστη αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στη Βέροια. Ένα βιβλίο - συλλογή 590 δημοτικών τραγουδιών των Ριζωμάτων Πιερίων Ημαθίας, όπως τα κατέγραψε επί σειρά ετών ο συγγραφέας,
με κάποια από αυτά να συνοδεύονται από μουσική και τραγούδι, σε cd που περιλαμβάνεται στο βιβλίο.
Για το βιβλίο μίλησαν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Σοφιανίδης Γιώργος, ο Καθηγητής - συγγραφέας Τσαμήτρος Ιωάννης, η Αντιπρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας Μπεμπέτσου Αλκμήνη, ο Δικηγόρος Γραμματέας Δημ. Συμβουλίου Αποστολόπουλος Αθανάσιος και ο ίδιος ο συγγραφέας, ενώ την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνιζε η υπεύθυνη Δημοτικής βιβλιοθήκης «Θ. Ζωγιοπούλου» Βούλα Κοτσάλου.
«Η διάσωση της παράδοσης πρέπει να ενθαρρύνεται από την πολιτεία και τη δημοτική αρχή, κάτι που εκπληρώνει η εδώ παρουσία μου. Πρόθεσή μας είναι να πάει το βιβλίο αυτό σε όλα τα σχολεία. Το βιβλίο αυτό είναι η προσπάθεια ενός ανθρώπου, που βλέποντας ότι η νέα γενιά χάνει την επαφή της με τις ρίζες της, κατέγραψε τα τραγούδια και φρόντισε κάποια να συνοδεύονται από cd, με τραγούδια και μουσική ντόπιων καλλιτεχνών και πολίτες των Ριζωμάτων, διασώζοντας και τη μελωδία. Θα βρείτε στο βιβλίο όλο τον πλούτο της λαϊκής δημιουργίας», είπε ο κ. Σοφιανίδης.
«Οι ερασιτέχνες λαογράφοι, όπως ο κ. Βαϊνάς, αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο του τόπου μας και την επιστήμης, παρέχοντας υλικό από πρώτο χέρι. Με επιμέλεια και υπομονή συγκέντρωσε έναν μεγάλο όγκο τραγουδιών. Το παραδοσιακό τραγούδι πρέπει να εξετάζεται σαν λόγια μουσική και κίνηση. Το βιβλίο αποτελεί εθνικό έργο και αναδεικνύει την πολιτισμική ταυτότητα των Ριζωμάτων που αποτελούν μέρος της ενιαίας πληθυσμιακής ομάδας των Ημαθιώτικων Πιερίων», είπε ο κ. Τσαμήτρος, ενώ ανέλυσε τα τραγούδια και τη μουσική των Πιερίων.
«Σαν Λύκειο Ελληνίδων, μας χάρισες έναν θησαυρό, καθώς μέχρι τώρα είχαμε συγκεντρώσει λίγους χορούς και μουσικές και τώρα αυτό το βιβλίο για εμάς είναι "ευαγγέλιο". Πρόκειται για μια συλλογή πανελλήνια, καθώς κάποια τραγούδια, από τα Πιέρια, ταξίδεψαν από τόπο σε τόπο και τα συναντούμε έτσι, με παραλλαγές, σε όλη την Ελλάδα. Το τραγούδι είχε θέση σε κάθε κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων. Στις καθημερινές εργασίες, στους γάμους, στις κηδείες... Γι' αυτό και τότε ο κόσμος δεν είχε ψυχολογικά προβλήματα. Εμείς τώρα πάψαμε να τραγουδάμε και στις χαρές και στις λύπες. Λαός που ξέχασε το παρελθόν του δεν έχει μέλλον», είπε κλείνοντας η κ. Μπεμέτσου.
«Ο συγγραφέας αφοσιώθηκε με ζήλο στην ανάδειξη του πολιτισμικού σχήματος της περιοχής των Πιερίων και ιδιαίτερα των Ριζωμάτων. Διείσδυσε στα βάθη της ψυχής μας μιλώντας μια άλλη γλώσσα και αναδεικνύοντας τις αιώνιες αξίες που αποτυπώνονται στα τραγούδια του τόπου μας. Μιλάει στην καρδιά μας με την καρδιά του ελληνικού λαού και των κατοίκων των Πιερίων. Το βιβλίο μου άφησε μια ευχάριστη γεύση στην ψυχή μου. Περιλαμβάνει τραγούδια που αποτελούν αξίες και ιδανικά της φυλής μας και μου θυμίζουν λίγο από τα νιάτα μας. αποτελεί τη μοναδική εγγύηση της συνέχειας και τήρησης των αξιών και της παράδοσης της περιοχής μας», ανέφερε ο κ. Αποστολόπουλος. 
Τέλος, το λόγο πήρε ο συγγραφέας, αναφερόμενος στη δομή του βιβλίου. «Μια συλλογή βιωμάτων που έκρινα πως κάποια στιγμή έπρεπε να καταγραφούν, να περισωθούν και να διαδοθούν. Πρόκειται για ένα ογκώδες βιβλίο, όχι μια απλή καταγραφή δημοτικών τραγουδιών σε στίχους, το διακρίνει μια μεγάλη ποικιλότητα περιεχομένου. Τα 590 τραγούδια συνοδεύονται από άλλα 580 τραγούδια, παραλλαγές από όλα τα μήκη και πλάτη της πατρίδας μας, κομβικό σημείο του βιβλίου και πάνω από 200 εισαγωγές με ιστορικό και λαογραφικό περιεχόμενο που αναφέρονται στα πρόσωπα και τις υποθέσεις των τραγουδιών. Αποκτάει έτσι το βιβλίο και ιστορική διάσταση. Περιέχει και 1200 ερμηνείες άγνωστων λέξεων που αναφέρονται στα τραγούδια, ένα πλήρες λεξικό του ιδιώματος των Πιερίων. Πάνω από 80 φωτογραφίες με παραδοσιακές παραστάσεις. Όλα αυτά για να συγκεντρωθούν και να συμμαζευτούν, χρειάστηκε δεκαετίες», ανέφερε ο κ. Βαϊνάς, που κλείνοντας είπε των τα Πιέρια έχουν έναν υπέροχο πλούτο λαογραφικής παράδοσης, που πρέπει να καταγραφεί.
Στη συνέχεια, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Ριζωμάτων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δασκίου «Το Παλιόκαστρο», παρουσίασαν τραγούδια και χορούς από Ριζώματα. Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:










































































































ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ