Quantcast

http://picasion.com/

Στο Εργοχώρι βρέθηκε χώρος για νέο νεκροταφείο της Βέροιας

«Λευκός καπνός» φαίνεται πως βγήκε στην αναζήτηση χώρου που θα μπορέσει να φιλοξενήσει τα νέα Κοιμητήρια της Βέροιας. Έπειτα από προκαταρκτική έρευνα του δήμου, προέκυψε ένας δημοτικός χώρος, έκτασης 90 στρεμμάτων, που από άποψη μεγέθους υπερκαλύπτει την ανάγκη για χωροθέτηση νέου κοιμητηρίου, ώστε να αντιμετωπιστεί το
μείζον θέμα που έχει προκύψει με την πληρότητα στα νεκροταφεία της πόλης. Ο χώρος αυτός βρίσκεται απέναντι από τον οικισμό των Ρομά, βορειοδυτικά του Εργοχωρίου, εντός του αγροκτήματος Πατρίδας και πλησίον στο όριο αυτού με το αγρόκτημα Βέροιας.
Η δημοτική αρχή έφερε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προς ψήφιση, το σχετικό εισηγητικό, προκειμένου το Σώμα να εγκρίνει την εκκίνηση όλων των απαραίτητων ενεργειών - διαδικασιών από τις Υπηρεσίες του Δήμου για να διερευνηθεί η δυνατότητα χωροθέτησης νέου κοιμητηρίου στο συγκεκριμένο χώρο.
Καθώς, για να εξασφαλίσει ο Δήμος την απαιτούμενη από το νόμο άδεια, την έγκριση δηλαδή με Προεδρικό Διάταγμα Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου, απαιτούνται σειρά εγκρίσεων και μελετών που θα αποδείξουν την καταλληλότητα του χώρου αφενός και αφετέρου θα αποτελέσουν συστατικά στοιχεία του φακέλου που θα αποσταλεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την τελική έγκριση και την έκδοση του αντίστοιχου Προεδρικού Διατάγματος.
Για αποτυχία της Δημοτικής Αρχής στο εν λόγω ζήτημα, έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο Θωμάς Αγγελίνας, λέγοντας πως το πρόβλημα αυτό της έλλειψης θέσεων στο νεκροταφείο της Βέροιας έχει φτάσει στο απροχώρητο. «Το θέμα είναι κοινωνικό και έχει αναδειχθεί πολλές φορές τόσο από τα τοπικά ΜΜΕ όσο και από πολίτες και φορείς. Έπρεπε να είναι προτεραιότητα της δημοτικής αρχής από την πρώτη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα και όχι τώρα που η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο να έρχεται αυτό το έγγραφο», ανέφερε, ενώ επισήμανε την περαιτέρω καθυστέρηση της διαδικασίας, μέχρι την τελική έγκριση, πόσο μάλλον αν δεν εγκριθεί τελικά ο χώρος και ο δήμος αναγκαστεί να στραφεί στην αναζήτηση νέου. «Έπρεπε να είχατε ήδη περισσότερες από μια εναλλακτικές σε περίπτωση που δεν εγκριθεί ο χώρος. Η δημοτική αρχή έχει αποτύχει στο θέμα αυτό».
Τη δική του άποψη για το θέμα κατέθεσε και ο Αντώνης Καγκελίδης, λέγοντας αρχικά πως «Στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι αν δεν ακολουθήσουμε τη σειρά που πρέπει, συνήθως οι υποθέσεις χάνονται. Το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε ακόμα από τη θητεία Βλαζάκη, να εγκατασταθούν εκεί τα νεκροταφεία, όπως και η μετακίνηση των Ρομά», ανέφερε, ενώ φάνηκε θετικός με την χρήση του συγκεκριμένου χώρου ως τα νέα Κοιμητήρια, όμως υπό προϋποθέσεις, όπως να γίνει διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής και συμφωνίες.
Θετικός ήταν και ο πρόεδρος της Πατρίδας Γιάννης Σιδηρόπουλος, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημάρχου, ο οποίος είπε πως «Πρέπει να είναι θετικός, όπως και οι πολίτες σε τέτοια θέματα, καθώς είμαστε όλοι μια πόλη. Κάθε τοπική κοινότητα προσφέρει κάτι στο δήμο», είπε, ενώ ανέφερε πως θα υπάρξουν ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, τα οποία θα εξετάσουν ποια θα είναι. Πάντως σχετικά με το χώρο, δήλωσε πως έχουν γίνει οι πρώτες μετρήσεις και έχει βρεθεί κατάλληλος, σε σχέση με άλλες τοποθεσίες που είχαν εντοπιστεί παλιότερα και απορρίφθηκαν, όπως πχ στο Λαζοχώρι που απορρίφθηκε λόγω της στάθμης των υδάτων.
Τέλος, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος ανέφερε πως αυτό είναι το πρώτο στάδιο, πως σήμερα έγινε το πρώτο βήμα και πως θα υπάρξει και ουσιαστική διαβούλευση που θα προηγηθεί των αποφάσεων. Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα από το Σώμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ