Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ο δενδροκαλλιεργητής από την Ημαθία που κατέκτησε τη Θράκη

Ο Ιωακείμ Τομπουλίδης είναι από τα Λευκάδια της Νάουσας. Στα κτήματα του καλλιεργεί μήλα, ροδάκινα, αχλάδια, δαμάσκηνα. «Τα τελευταία χρόνια το κόστος παραγωγής είναι πολύ μεγάλο» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής ζητώντας από το κράτος να παρέμβει, όπου είναι δυνατόν. «Τα φάρμακα είναι τα πιο ακριβά. Τώρα γίνονται κάποιες προσπάθειες να πέσει το
κόστος, αλλά ακόμη δε έχουν ευοδωθεί.» δηλώνει μην κρύβοντας τον προβληματισμό του. Τριάντα χρόνια ασχολείται με την δενδροκαλλιέργεια ο κος Τομπουλίδης μιλά με αγάπη για τη δουλειά του, σημειώνοντας με νόημα πως η δουλειά αυτή δεν σε αφήνει να πεινάσεις, χωρίς βέβαια να σου χαρίζει πλούτη. «Αξίζει να ασχοληθεί κάποιος. Είναι μια ενασχόληση που σου δίνει χαρά. Μεγαλώνουν τα δένδρα μαζί σου. Βλέπεις τον καρπό να ωριμάζει. Είναι ωραία εμπειρία.» προσθέτει.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρεί κι άλλες περιοχές να ασχολούνται με την δενδροκαλλιέργεια. «Θέλει προσοχή. Όλη η ιστορία είναι η διάθεση των παραγόμενων προϊόντων. Στην περιοχή μας υπάρχουν οργανωμένοι συνεταιρισμοί. Πολύ οργανωμένοι και πάλι οι παραγωγοί ζορίζονται. Φανταστείτε τι προβλήματα θα αντιμετωπίσουν οι δενδροκαλλιεργητές της Θράκης. Χρειάζεται πρώτα να δημιουργηθούν συνεταιρισμοί» δηλώνει σημειώνοντας πως τα προβλήματα με τη Ρωσία συνεχίζονται λόγω του εμπάργκο. Ωστόσο, οι εξαγωγές σε όλη την Ευρώπη δεν σταματούν κι αυτό δίνει ώθηση στην παραγωγή. Όσον αφορά τέλος στην συμβουλή του προς τους Θρακιώτες δενδοκαλλιεργητές, που έχουν πολλά ακόμη να μάθουν; Απαντά με μια φράση «Θέλει πολύ κόπο και προσοχή»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ