Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

«Συλλαλητήριο» η εκδήλωση της Μητρόπολης για τη Μακεδονία στη Βέροια

Εκατοντάδες κόσμου μέσα και έξω από το Χώρο Τεχνών για να την παρακολουθήσουν
Με τον Ακάθιστο Ύμνο που έψαλλε όλη η αίθουσα, ξεκίνησε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Μητρόπολη Βέροιας για τη Μακεδονία, με τον τίτλο «Μάνα Μακεδονία μου». Εκατοντάδες κόσμου βρέθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 28/1 στο Χώρο

Τεχνών προκειμένου να την παρακολουθήσουν, αρκετοί όμως ήταν αυτοί που δεν κατάφεραν να μπουν στην αίθουσα λόγω της πολυκοσμίας.
Ωστόσο οι διοργανωτές φρόντισαν να εγκαταστήσουν μόνιτορ με απευθείας σύνδεση στο φουαγιέ του Χώρου Τεχνών και ηχεία σε όλους τους ορόφους για να εξυπηρετήσουν το κοινό που έμεινε απ' έξω και να μπορέσει να παρακολουθήσει την εκδήλωση.
Τον χαιρετισμό του Δημάρχου Βέροιας διάβασε ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Σοφιανίδης. Την εκδήλωση άνοιξε ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, δανειζόμενος αρχικά λόγια του πατέρα Παΐσιου, του Ίωνα Δραγούμη και του Οδυσσέα Ελύτη για τη Μακεδονία. Με έντονη συγκινησιακή φόρτιση, αναφέρθηκε στη συνέχεια στη συμβολή της Εκκλησίας στους αγώνες του ελληνισμού και ειδικά του Μακεδονικού Αγώνα. «Ήρθε πάλι η ώρα να υπερασπιστεί χωρίς φανατισμούς την ταυτότητα της Μακεδονίας μας», ανέφερε κλείνοντας.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων και Συγγραφέας, ο οποίος ξεκίνησε με μια αναφορά στη συμβολή της Μακεδονίας στον πολιτισμό, την αγιογραφία, την ελληνική επανάσταση, τους αγώνες, την Παιδεία, την Εκκλησία. Στη Μακεδονία που έδωσε τον Αριστοτέλη, τον Φίλιππο και τον μεγαλύτερο στρατηλάτη τον Αλέξανδρο. Τη Μακεδονία που άνοιξε την αγκαλιά της για να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία, που έφεραν μαζί τους τα βιβλία και τα λείψανα των Αγίων. 
«Αυτή τη Μακεδονία κάποιοι δεν την ήθελαν και δεν τη θέλουν ελληνική. Κάποτε τα εδάφη, τώρα το όνομα, την ιστορία και τον πολιτισμό. Δεν παραχωρούμε ούτε το όνομα, ούτε σύνθετο, ούτε ως παράγωγο. Αν παραχωρήσουμε έστω και ένα κομμάτι του ονόματος, θα πάψουμε να έχουμε το δικαίωμα να είμαστε εμείς οι Μακεδόνες. Εκείνοι θα είναι κράτος και εμείς μια επαρχία», είπε αναφέροντας και σχετικά παραδείγματα σύνθετων ονομασιών, όπως της Ανατολικής Δημοκρατίας της Ουρουγουάης ή του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας, που και στις δυο περιπτώσεις έφυγε το μεγαλύτερο κομμάτι και έμεινε να αναφέρονται ως Ουρουγουάη και Βρετανία αντίστοιχα.
Την εκδήλωση έντυσαν μουσικά με τραγούδια για τη Μακεδονία, η Χορωδία Μουσική Πολυφωνία Βέροιας, η Χορωδία Χριστιανική Ελπίδα Θεσσαλονίκης και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Βέροιας, όπου μαζί με τις δυο χορωδίες, έκλεισε το καλλιτεχνικό κομμάτι της εκδήλωσης με το «Μακεδονία Ξακουστή». 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν Μητροπολίτες της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου, οι οποίοι με το πέρας της εκδήλωσης κατέθεσαν ψήφισμα για το θέμα του ονόματος του κράτους των Σκοπίων, συνυπογραφούμενο από όλους τους παρευρισκομένους που συμφώνησαν ομόφωνα με το περιεχόμενο που ανέγνωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο. Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Έναρξη εκδήλωσης με τον Ακάθιστο Ύμνο:



Μακεδονία Ξακουστή από την Φιλαρμονική και τις χορωδίες Μουσική Πολυφωνία και Χριστιανική Ελπίδα:



Λήξη εκδήλωσης με τον Εθνικό Ύμνο:



Δείτε φωτογραφίες:

































































































ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ