Quantcast

http://picasion.com/

Mε τις συντάξεις των γονιών τους ζούνε χιλιάδες Βεροιώτες

Με τις συντάξεις των γονιών τους ζούνε δεκάδες χιλιάδες Βεροιώτες, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια της κρίσης, αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην οικογενειακή εστία για να τα βγάλουν πέρα. Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε πως εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη σύνταξη του πατέρα και της μητέρας. Το συνταξιοδοτικό σύστημα της
Ελλάδας έχει γίνει de facto δίκτυο κοινωνικής πρόνοιας για τους πιο ευάλωτους πολίτες της πόλης μας, με πολλούς ηλικιωμένους να χρησιμοποιούν τα χρήματα της σύνταξης για να παράσχουν τα αναγκαία στις οικογένειές τους. 

Αυτή η ευρεία εξάρτηση στις συντάξεις εξηγεί και τον πόνο που νιώθουν οι Βεροιώτες καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζεται να θεσπίσει ένα νέο γύρο περικοπών των συντάξεων το 2018 και το 2019. Οι συνταξιούχοι αναμένεται να δουν τις συντάξεις τους μειωμένες μέχρι και κατά ένα πέμπτο, στην 13η περικοπή που θα εφαρμοστεί από την αρχή το καθεστώτος των μνημονίων το 2010. 

Με τόσο μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας να βασίζεται στην πληρωμή των συντάξεων, οι δαπάνες για συντάξεις έχουν λάβει μεγαλύτερη έκταση σε σχέση με άλλες μορφές κοινωνικών δαπανών που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα για να αντιμετωπίσουν οι μάστιγες της Ευρώπης, όπως η φτώχεια, τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων, η ανισότητα εισοδήματος και η μη ετοιμότητα του εργατικού δυναμικού για τη σημερινή οικονομία. 

Οι συντάξεις στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν σήμερα το 17,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ελληνικού Υπουργείου Εργασίας, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Παρά τις διαδοχικές περικοπές, οι συνταξιοδοτικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ έφθασαν στο υψηλότερο σημείο τους κατά την κρίση, καθώς η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο.

Με την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και την ανεργία στο 21%, οι συνταξιούχοι παρέχουν την κύρια πηγή εισοδήματος για ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της Βέροιας, αλλά και της Ημαθίας γενικότερα. Όλα αυτά καθιστούν τις συνταξιοδοτικές περικοπές που ζητούν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας ιδιαίτερα οδυνηρές, ειδικά μετά από πολλές προηγούμενες μειώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ