Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Το Ημερολόγιο του 2018 παρουσίασε ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου

Το Συλλεκτικό Ημερολόγιο για το 2018 παρουσίασε το απόγευμα της Τετάρτης 20/12 στο Cafe-Bar McOza ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου. Το θέμα του φετινού ημερολογίου είναι «Παραδόσεις, τους Θρύλους και Μύθους των Αρμάνων (Βλάχων)» και περιέχει φωτογραφίες και πρωτότυπα και αδημοσίευτα κείμενα του Ομότιμου
καθηγητή Γλωσσολογίας του ΑΠΘ κ. Αντώνη Μπουσμπούκη.
Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του ΠΟΞ Βασίλης Χασιώτης. «Συνεχίζουμε την παράδοση, δημιουργώντας μια σειρά από ημερολόγια, κάτι που μας συνδέει περισσότερο με την παράδοση του τόπου μας, τα ήθη των παππούδων μας, με το χωριό μας και κοινωνούμε την παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές».
Ακολούθησε ο χοροδιδάσκαλος του Ομίλου και λαογράφος κ. Ιωάννης Τσιαμήτρος, που έκανε αναφορά στον ορισμό της λαογραφίας, τι σημαίνει το παραμύθι και τι προσέφερε στα παιδιά τα χρόνια στο χωριό που δεν υπήρχαν σχολεία, ενώ διάβασε και ένα παραμύθι στη βλάχικη γλώσσα.
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Μπουσμπούκης, αναφερόμενος αρχικά στην επιλογή του θέματος. «Επιλέξαμε το θέμα γιατί υπάρχει πλούσια ενδοχώρα στο θέμα και πλούσια λαογραφία που οι Βλάχοι δεν την έχουν προσέξει όσο θα έπρεπε. Τα συλλεκτικά Ημερολόγια του ΠΟΞ είναι πολιτισμικός θεσμός και ένα μέσο να προβάλλουμε την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Αξίζει να αγαπάμε και να προβάλλουμε το Ξηρολίβαδο», είπε μεταξύ άλλων, ενώ έκανε έκκληση σε όσους γνωρίζουν μύθους και θρύλους του Ξηρολιβάδου και της Βέροιας να τους καταθέσουν.



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ