Quantcast

http://picasion.com/

Την παραμονή στο Εργοχώρι αλλά σε οικίσκους προβλέπει το σχέδιο του δήμου για τους Ρομά

Η κοινωνική ένταξη των Ρομά κατοικούν εντός των ορίων του δήμου Βέροιας και η οικιστική αποκατάσταση των οικογενειών Ρομά που διαβιούν στον καταυλισμό Εργοχωρίου, συζητήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 20/12 από την Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης. Το Σχέδιο Δράσης που κατατέθηκε από το δήμο μας στο Υπουργείο σχετικά με την οικιστική αποκατάσταση, αφορά στον πληθυσμό Ρομά που κατοικούν στο Εργοχώρι συνολικά 230 ατόμων, καθώς εκεί σημειώνονται ακραίες συνθήκες μη αποδεκτής κατοίκησης. Κοινώς το πρόβλημα στον καταυλισμό του Εργοχωρίου το μεγαλύτερο σε σχέση με τους άλλους οικισμούς του δήμου Βέροιας, όπως της Κουλούρας, της Μέσης και του Μακροχωρίου και του Τριφυλλοπάζαρου, που πρόκειται για παραποτάμιο οικισμό και δεν μπορεί να γίνει κάτι μόνιμο.
Το Σχέδιο προβλέπει την προσωρινή μεταστέγασή τους σε οικισμό, όπου θα περιλαμβάνει οικίσκους με τις απαραίτητες υποδομές, υδροδότησης, ηλεκτροδότησης και αποχέτευσης. Ο χώρος που προτείνει ο δήμος στο Σχέδιο, είναι αυτός των 15 στρεμμάτων που ήδη διαμένουν οι Ρομά στο Εργοχώρι, καθώς όπως ειπώθηκε, ο χώρος που πρότεινε το Υπουργείο στο ρέμα είναι ακατάλληλος και εφόσον δεν βρέθηκε άλλος διαθέσιμος που να πληρεί της προϋποθέσεις, προτάθηκε ο υπάρχον, καθώς η περιοχή έχει συνηθίσει στην ύπαρξη τους, είναι κοντά στον αστικό ιστό, στις συγκοινωνίες, στους χώρους εργασίας αλλά και στα σχολεία, με τα οποία μέχρι στιγμής η κοντινή απόσταση δεν έχει προκαλέσει κάποιο πρόβλημα.

Το μόνο πρόβλημα μέχρι στιγμής είναι πως ο χώρος αυτός είναι ιδιωτικός. Ο δήμος έχει ήδη κάνει κρούση στους ιδιοκτήτες για την πώληση της έκτασης και έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις, ενώ και το Υπουργείο έχει δηλώσει διατεθειμένο να δώσει το κονδύλι για την αγορά του οικοπέδου. Το μόνο που μένει είναι να συμφωνήσουν οι ιδιοκτήτες. 

Η πρόβλεψη είναι για προσωρινή (για 15 χρόνια) μεταστέγαση των Ρομά στον οικισμό η μέχρι τότε σταδιακή τους αποχώρηση και ένταξή τους στην τοπική κοινωνία.

Στο προεδρείο συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας, Εθελοντισμού και Ποιότητας Ζωής, Θεόφιλος Κορωνάς, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ρομά Βέροιας Ηλίας Φεήμ, ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ρομά Κεντρικής Μακεδονίας, Γενικός Γραμματέας της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομ «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» και εμπειρογνώμονας της Κομισιόν για το πρόγραμμα τον Ρομά Παναγιώτης Σαμπάνης και ο διευθύνων σύμβουλος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης Χρυσόστομος Καλογήρου, όπου και παρουσίασε το Σχέδιο Δράσης του δήμου Βέροιας, από κοινού με την Προϊσταμένη του τμήματος προγραμματισμού του δήμου και αρχιτέκτονα Γαρυφαλλιά Κατσαβουνίδου.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης και ενδιαφερόμενοι πολίτες, οι οποίοι έθεσαν ερωτήματα και εξέφρασαν την άποψή τους, σχετικά με τη δημιουργία του οικισμού. Ακούστηκαν διάφορες και διαφορετικές απόψεις, σχετικά με τις παρελθοντικές και αποτυχημένες προσπάθειες ένταξης των Ρομά αλλά και με την ανάγκη εκπαίδευσης των Ρομά προκειμένου να πετύχει η όποια προσπάθεια.
Την άποψή του εξέφρασε και ο πρόεδρος των Ρομά της Βέροιας, κάνοντας μια μικρή αναφορά σχετικά με το πως διαβιούν οι οικογένειες των Ρομά στο Εργοχώρι. «Είμαστε τυχεροί που δεν είχαμε ατυχήματα με τα αυτοκίνητα που περνούν έξω από τον καταυλισμό με μεγάλη ταχύτητα. Πιτσιρίκια χωρίς ρούχα και παπούτσια, άνθρωποι που δεν έχουν ούτε νάιλον για τη βροχή, που κινδυνεύουν με πλημμύρες. Θέλουμε να πάρουμε τον κόσμο από εκεί, να κάνουμε έναν οικισμό για τον κοσμάκο, να πάνε τα παιδιά σε σχολεία. Όπως και στην Κουλούρα, που μένουν πολλά άτομα μαζί στα σπίτια. Όπως και στο Τριφυλλοπάζαρο, που αν πιάσει μια πλημμύρα θα χαθούν ψυχές. Να βοηθήσει και ο δήμος για να γίνει κάτι καλό και για εμάς και για το δήμο».
Στη συνέχεια ακούστηκαν οι ερωτήσεις και τοποθετήσεις των μελών. Ο πρώην προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Χαράλαμπος Καπουρτίδης κατέθεσε τη δική του εμπειρία. «Στο παρελθόν είχαμε κάνει ως δήμος και το σχολείο για τους Ρομά, κάτι για το οποίο ήμουν αντίθετος. Έγινε και καταστράφηκε ολόκληρο σε 6 μήνες. Κατέστρεψαν και ξήλωσαν τα πάντα. Για ότι κάνουμε πρέπει να διασφαλιστούν κάποια πράγματα», ανέφερε, ενώ τόνισε πως πρέπει τα επιδόματα να μην μοιράζονται στο βρόντο.
Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Αθηνά Πλιάτσικα - Τσιπουρίδου, αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούν στην αγορά και είναι ο λόγος που πολλά καταστήματα δεν τους δέχονται. «Βλέπω πως υπάρχει όμως θέληση και βούληση. Βλέπω κοπέλες με κανονικά ρούχα και κινητά να στέλνουν μηνύματα, που σημαίνει πως δεν είναι αναλφάβητες. Πρέπει να προσπαθήσουν λίγο παραπάνω».

Ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που θα δεσμευθούν οι Ρομά να μετακινηθούν ή αν έχουν ερωτηθεί και έχουν συμφωνήσει στη μεταστέγαση, για το αν θα μπορέσει να διασφαλιστεί η προσέλευση νέων Ρομά λόγω δημιουργίας οικισμού, αν από πλευράς πολεοδομίας είναι εφικτό και ένα κύριο ερώτημα, γιατί τώρα να πετύχει εφόσον δεν πέτυχε ποτέ στο παρελθόν, απαντήθηκαν από τους αρμοδίους.
Πολεοδομικά δεν υπάρχει τροχοπέδη στη διαδικασία. Σχετικά με τη νέα έλευση, είναι στο χέρι των Ρομά να διασφαλίσουν το σχέδιο. Το Πρόγραμμα ΣΥΝΕΥΘΥΝΗ θα παρακολουθεί τακτικά τις οικογένειες. Επίσης η νέα έλευση μπορεί να διασφαλιστεί, καθώς ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα τρέχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. 
Το γιατί θα πετύχει απάντησε ο κ. Καλογήρου λέγοντας πως θα πετύχει γιατί είμαστε όλοι πιο ώριμοι και εμείς και οι Ρομά και η ωρίμανση προήλθε από τις αποτυχημένες προσπάθειες του παρελθόντος. Ωστόσο είπε πως η ένταξη δε γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Θέλουμε 10-15 χρόνια για να δούμε τα επιτεύγματα της ένταξης.
Ακολούθησαν και οι τοποθετήσεις των μελών, όπως ότι μια ισότιμη ένταξη στην κοινωνία δεν έχει μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις ισότιμα. 
Φόβος αποτυχίας προγράμματος λόγω μη βούλησης από τους ίδιους τους Ρομά. Μόνο με την εκπαίδευση θα αλλάξει η κατάσταση, όταν αποκτήσουν παιδεία τα παιδιά τους θα αλλάξουν από μόνα τους.
Τέλος, ο αντιδήμαρχος κ. Κορωνάς αναφέρθηκε στο Σχέδιο Δράσης του δήμου, που χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη και πιο τεκμηριωμένη μελέτη που κατατέθηκε στο Υπουργείο Πανελλαδικά. «Το θέμα των Ρομά είναι για το δήμο μας πρωτεύον. Δε μας πίεσε κανένα πρόγραμμα και ΕΕ για την υλοποίησή του. Το πρόραμμα τρέχει και εμείς είμαστε έτοιμοι πριν τις εξελίξεις, με την καλύτερη πρόταση της Ελλάδος. Κλείνουμε με θετικό πρόσημο τη συζήτηση και το σχέδιο πατάει καλά».
Τον τελευταίο λόγο είχε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης που δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος. «Ξέρουμε τις δυσκολίες. Το επιχείρημα έχει αποτύχει στο παρελθόν. Τώρα ξεκινάμε με καλές προϋποθέσεις και σωστές βάσεις και είμαστε αισιόδοξοι».






















2 σχόλια:

  1. ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΡΟΜΑ "ΔΗΛΑΔΗ ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ ΣΑΣ" ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΙΠΛΑ ΚΥΡΙΕ ΚΩΣΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν πρόκειται ποτε να ενταχθουν σε καμια κοινωνία.το μονο που θέλουν ειναι να ζουνε σε γκετο διπλα σε οργανωμένες κοινωνίες,παραβατικα!δεν πληρώνουν ουτε ρευμα ουτε νερο ουτε τπτ.καταπατανε δημόσια γη με το ετσι θελω και ζητάνε και τα ρεστα.σε λιγα χρόνια θα ξεφιτροσουν και κατι βιλαρες και θα αναρωτιόμαστε το πως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ