Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Χαλκίδης: «Πρώτα συνάντηση με τον Υπουργό και μετά δυναμικές κινητοποιήσεις»

ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝΟΥΣ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ
Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κι αν χρειαστεί και κινητοποιήσεις, σχεδιάζουν οι ροδακινοπαραγωγοί της Βέροιας προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις ως αντιστάθμισμα στην κατάρρευση της τιμής για το
επιτραπέζιο ροδάκινο αλλά και να διασφαλίσουν ότι δεν θα συμβεί το ίδιο και στο συμπύρηνο, που μπαίνει στη διαδικασία της συγκομιδής αυτές τις ημέρες. Οι σχετικές αποφάσεις λήφθηκαν σε έκτακτη γενική συνέλευση του Συλλόγου Αγροτών Βεροίας, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 7 Ιουλίου, στο παλαιό δημαρχείο Μακροχωρίου, με τη συμμετοχή και αγροτών του Συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας», στη διάρκεια της οποίας κυριάρχησαν συναισθήματα πικρίας, οργής κι απογοήτευσης, καθώς η φετινή χρονιά, όπως ειπώθηκε, είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών και έχει φέρει τους παραγωγούς στα όρια της απόγνωσης.
«Αποφασίσαμε σε πρώτη φάση να μιλήσουμε με τους τοπικούς βουλευτές της Ημαθίας και ανέλαβε ο Γιώργος Ουρσουζίδης να κανονίσει ένα ραντεβού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αν είναι δυνατό ακόμη και μέσα στην εβδομάδα για να του ζητήσουμε να προστατεύσει τους παραγωγούς και το προϊόν, το οποίο πωλείται σήμερα με ανοικτή τιμή, κάτω από το κόστος» τόνισε στο Agronews ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βεροίας, Τάσος Χαλκίδης. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν σκέψεις και για δυναμικές κινητοποιήσεις, μεταξύ των οποίων και το να γεμίσουν οι παραγωγοί την πλατεία Δημαρχείου με τόνους ροδάκινα, ωστόσο αυτές δεν θα εκδηλωθούν πριν οριστικοποιηθεί η συνάντηση με τον κ. Βαγγέλη Αποστόλου, «για να μην έχει το άλλοθι να πει ότι ενώ επίκειται ραντεβού, δυναμιτίζουμε το κλίμα και έτσι να αρνηθεί να μας δει». Ο κ. Χαλκίδης διευκρίνισε πως στόχος των παραγωγών είναι να ζητηθεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να υπάρξει αποζημίωση από την πλευρά της Ε. Ε. για τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο και να πληρωθούν οι αποζημιώσεις για ζημίες από το χαλάζι στην παραγωγή του 2016. Επίσης, σε σχέση με τα σενάρια «για την απόσυρση χιλιάδων τόνων ροδάκινου που σαπίζουν στα ψυγεία της Βέροιας» –ο ίδιος αμφισβήτησε ότι οι όγκοι είναι όσοι αναφέρονται - είπε ότι τα όποια χρήματα δοθούν να πάνε κατευθείαν, μέσω του ΟΣΔΕ, στο λογαριασμό του παραγωγού, χωρίς τη μεσολάβηση συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών.

Αίτημα για κομποστοποίηση συσσωρευμένων αποθεμάτων

Για το θέμα των συσσωρευμένων αποθεμάτων μάλιστα, υπήρξε ευρεία σύσκεψη στη Βέροια το πρωί της Παρασκευής παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Φάνη Παπά, του δημάρχου Βέροιας, Κώστα Βοργιαζίδη, του αντιδήμαρχου Νάουσας Δώρη Καρανάτσιου, του αντιδημάρχου Αλεξάνδρειας, Σωτήρη Τόκα, του προέδρου της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστου Γιαννακάκη, και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, τη οποία συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας.

Στο πλαίσιό της συμφωνήθηκε η αποστολή εγγράφου στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, με το οποίο ζητείται η ενίσχυση της διαδικασίας κομποστοποίησης των αποσυρόμενων προϊόντων, τα οποία, όπως ειπώθηκε, «δεν θέλουν ούτε καν δωρεάν οι βιομηχανίες χυμοποίησης».

Το υπολογιζόμενο συνολικό τονάζ απόσυρσης των ροδάκινων ανέρχεται στους 20.000 τόνους με το κόστος κομποστοποίησης να ανέρχεται στα 20 ευρώ τον τόνο και την εναπόθεση τους σε ΧΥΤΑ, να αγγίζει τα 40 ευρώ τον τόνο.

Ως προς τα συμπύρηνα ροδάκινα εξάλλου ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας τόνισε πως η βιομηχανία καλλιεργεί και φέτος κλίμα για να μαζέψει την παραγωγή με χαμηλές τιμές, ξαναφέρνοντας στο προσκήνιο το ξαναζεσταμένο επιχείρημα της υπερπαραγωγής. «Η παραγωγή είναι φυσιολογική, οι αποθήκες τους άδειες από αποθέματα, κατά συνέπεια δεν υπάρχει δικαιολογία να μην υπάρξει μια λογική τιμή, στα περσινά επίπεδα των περίπου 30 λεπτών το κιλό, ώστε να μπορέσει και ο παραγωγός να βγάλει κάτι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνάντηση Τζάκρη με τον εκπρόσωπο των μεταποιητών

Την ίδια ημέρα, εν τω μεταξύ, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας, Θεοδώρα Τζάκρη, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος, Κώστα Αποστόλου, από τον οποίο ζήτησε, ενόψει της έναρξης της φετινής παραγωγής συμπύρηνου ροδάκινου, η βιομηχανία να προσφέρει στους παραγωγούς ένα ικανοποιητικό επίπεδο τιμής ανά κιλό, ώστε να τους επιτρέψει να διασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

Κατά τον εκπρόσωπο των μεταποιητικών η φετινή παραγωγή εκτιμάται πως θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, τονίζοντας ότι θα είναι εφικτή μια ικανοποιητική διαχείριση παραγωγής μέχρι τους 450.000 τόνους, ενώ εξήγησε πως η επιβολή πρόσθετων ποιοτικών απαιτήσεων (σ. σ. όπως έγραψε η Agrenda ζητούν κίτρινα ροδάκινα με ελάχιστον βάρος 110 γραμμάρια ανά καρπό χωρίς ασθένειες) φέτος σχετίζεται με την προσπάθεια να επανακτηθεί η φήμη της ελληνικής κομπόστας, που είχε τρωθεί τα προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας της κακής ποιότητας α’ ύλης.

Στην επισήμανση, εξάλλου, της κ. Τζάκρη ότι η ΕΚΕ πρέπει να ανακοινώσει άμεσα την τιμή ανά κιλό του συμπύρηνου ροδάκινου, ώστε να υπάρχει σαφήνεια στην αγορά και να πάψει η ανασφάλεια των παραγωγών που δοκιμάστηκαν φέτος από τις πολύ χαμηλές τιμές επιτραπέζιου ροδάκινου, ο κ. Αποστόλου απάντησε πως οι τιμές θα καθοριστούν αμέσως μόλις κλειστούν τα πρώτα συμβόλαια και ότι πρόθεση της Βιομηχανίας είναι να διασφαλιστεί αξιοπρεπές εισόδημα στους παραγωγούς συμπύρηνων ροδάκινων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ