29-10-1944: Η Απελευθέρωση της Βέροιας από τους Γερμανούς - Δείτε τις ιστορικές φωτογραφίες

Μια από τις λιγότερο γνωστές πτυχές της τοπικής ιστορίας της πόλης μας αποτελεί η ιστορική στιγμή της Απελευθέρωσης της Βέροιας από τις δυνάμεις Κατοχής. Οι Γερμανοί εγκαταστάθηκαν στη Βέροια τον Απρίλιο του 1941 και παρέμειναν στην πόλη μέχρι τον Οκτώβριο του 1944. Η απελευθέρωση της Βέροιας εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της αποχώρησης των Γερμανών
από τη Βόρεια Ελλάδα, εξαιτίας του φόβου αποκλεισμού της οδού επιστροφής μέσω Γιουγκοσλαβίας. Στις 27 Οκτωβρίου 1944 ξεκίνησαν να εισέρχονται στην πόλη ο ΕΛΑΣ και ο εφεδρικός ΕΛΑΣ, ως απελευθερωτές, ενώ η αποχώρηση των Γερμανών συνεχιζόταν. Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες το απόγευμα της 29ης Οκτωβρίου εισήλθαν στην πόλη με οργανωμένα τμήματα το 16ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ και ακολούθησε η πρώτη συγκέντρωση της απελευθέρωσης.


Το κλίμα των ημερών, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν ιδιαιτέρως φορτισμένο. Τις αμέσως επόμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση.
Στις 
εκδηλώσεις περιλαμβάνονταν Δοξολογία στο ναό του Αγίου Αντωνίου, παρέλαση τμημάτων του ΕΛΑΣ, μνημόσυνο για τα θύματα, εκφώνηση ομιλιών από εκπροσώπους του ΕΛΑΣ, τον γραμματέα του ΕΑΜ και του ΚΚΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις διάφορες συγκεντρώσεις συμμετείχε πλήθος κόσμου.
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Στρατηγός του ΕΛΑΣ Ευριπίδης Μπακιρτζής και ο Μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ, γνωστός για τη συμμετοχή του στο ΕΑΜ.


Από τις ημέρες της απελευθέρωσης σώζεται πολύτιμο φωτογραφικό υλικό, από το φακό του τοπικού φωτογράφου Προκόπη Μαρμαρά, το οποίο, μαζί με άλλες πηγές, μας πληροφορούν για τις ιστορικές αυτές στιγμές.


Πηγή: veriahistory.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις