Quantcast

http://picasion.com/

Βάζει στο στόχαστρο τη Volkswagen ο Τόλκας

Ενας Ημαθιώτης πρώην υφυπουργός «τα βάζει» με την κολοσσιαία αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, καθώς ανέλαβε μαζί με τον επίσης Ημαθιώτη δικηγόρο Χρήστο Παπαχατζή τη στήριξη χιλιάδων κατόχων αυτοκινήτων που, παρά τις εγγυήσεις της εταιρείας, έφεραν ειδικό λογισμικό, το οποίο παραποιούσε τις εκπομπές ρύπων. Το μέγα σκάνδαλο, που είχε
συγκλονίσει τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, παίρνει πλέον τον δρόμο της Δικαιοσύνης, καθώς, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, και στην Ελλάδα οι κάτοχοι των συγκεκριμένων Ι.Χ. θα κινηθούν μαζικά εναντίον της εταιρείας, διεκδικώντας αποζημίωση. «Πάνω από 12.000 είναι οι κάτοχοι των συγκεκριμένων αυτοκινήτων, τους οποίους σκοπεύουμε να συγκεντρώσουμε και μαζικά να διεκδικήσουμε μέσω των δικαστηρίων την αποζημίωσή τους», δηλώνει στα «Παραπολιτικά» ο Αγγελος Τόλκας, ο οποίος, μετά τη θητεία του ως υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, επέστρεψε στα δικηγορικά του καθήκοντα και στα δύο γραφεία που διατηρεί σε Αθήνα και Βέροια. Παράλληλα, σημειώνει ότι, «όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και εδώ επιλέγεται ο τρόπος των ομαδικών αγωγών κατά της εταιρείας, καθώς, εκτός του ότι η δυναμική αυξάνεται, είναι και μια πιο οικονομική διαδικασία».

Το σκάνδαλο, που επηρέασε καταλυτικά και την εγχώρια αγορά αυτοκινήτου, ακολουθεί πια τη δικαστική οδό. «Η άσκηση αγωγής για όλα τα εµπλεκόµενα αυτοκίνητα αποτελεί µονόδροµο για την πλήρη και οριστική δικαίωση του συνόλου των ζηµιωθέντων από τη Volkswagen», υπογραμμίζει ο κ. Τόλκας.

Η αναγκαιότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη για το σύνολο των Ελλήνων κατόχων αυτοκινήτων της VW των οποίων οι ρύποι παραποιήθηκαν ενισχύεται αφενός από την πλήρη αποδοχή των τεράστιων ευθυνών της γερµανικής αυτοκινητοβιοµηχανίας και αφετέρου από το ότι τα αµερικανικά δικαστήρια έχουν ήδη καταλήξει και επικυρώσει, µε σχετική απόφασή τους, την πρώτη συµβιβαστική διαδικασία µεταξύ της VW και χιλιάδων κατόχων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό ανοίγει τον δρόµο για την αποκατάσταση της ζημιάς που έχουν υποστεί χιλιάδες κάτοχοι παρόµοιων αυτοκινήτων και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Για τον λόγο αυτό, έχει ήδη ξεκινήσει από τα συγκεκριµένα δικηγορικά γραφεία η διαδικασία συλλογής στοιχείων και εγγράφων από εκατοντάδες παθόντες, µε σκοπό να κατατεθούν άμεσα στα αρµόδια δικαστήρια οι πρώτες οµαδικές αγωγές.

Σύμφωνα με τον κ. Τόλκα, «ήδη έχουν συγκεντρωθεί στο γραφείο μας στην Αθήνα χιλιάδες καταγγελίες από παθόντες και ευελπιστούμε να ανταποκριθούν και οι υπόλοιποι. Κάνουμε σχετικές ενημερώσεις με κάθε τρόπο, προκειμένου να συγκεντρωθεί όλος ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν στην κατοχή τους το συγκεκριμένο τύπο αυτοκινήτου. Ωστόσο, μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε την ευκαιρία να προωθήσουμε περαιτέρω τη διαδικασία και να απευθυνθούμε στην ελληνική Δικαιοσύνη».

Οσον αφορά τις αποζημιώσεις, ο κ. Τόλκας επισημαίνει ότι θα είναι χρηματικές, αλλά δεν αποκλείεται να διεκδικηθεί και να κερδηθεί και η αντικατάσταση οχήματος του συγκεκριμένου τύπου από την αυτοκινητοβιομηχανία.

Το γνωστό σκάνδαλο µε τις παραποιημένες εκπομπές ρύπων στα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα της κολοσσιαίας αυτοκινητοβιοµηχανίας VW ξέσπασε τον περασµένο Σεπτέμβριο, ύστερα από ελέγχους της υπηρεσίας προστασίας περιβάλλοντος των ΗΠΑ. Η αποκάλυψη έφερε τη Volkswagen σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, καθώς δέχθηκαν ισχυρό πλήγµα το κύρος και η αξιοπιστία της, ενώ ταυτόχρονα η γερµανική αυτοκινητοβιοµηχανία βρέθηκε αντιµέτωπη µε πλήθος εισαγγελικών ερευνών, αγωγών, προστίµων και νοµικών διεκδικήσεων σε παγκόσµιο επίπεδο.

Οπως έγινε γνωστό, η αυτοκινητοβιοµηχανία τοποθέτησε ένα «πειραγμένο» λογισµικό -που επηρέαζε τις τιµές των καυσαερίων- σε περισσότερα από 11.000.000 αυτοκίνητα σε όλο τον κόσµο, εφοδιασµένα µε τον κινητήρα ΕΑ 189, εκ των οποίων πάνω από 11.000 πωλήθηκαν από εταιρείες αντιπροσώπευσης και διανοµής στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα και με το περιοδικό «autoSERVICE», το γεγονός ότι τα αμερικανικά δικαστήρια έχουν ήδη επικυρώσει, με σχετική απόφασή τους, την πρώτη συμβιβαστική διαδικασία μεταξύ της γερμανικής εταιρείας και χιλιάδων κατόχων αυτοκινήτων της στις ΗΠΑ ανοίγει τον δρόμο για την αποκατάσταση της ζημίας που έχουν υποστεί και χιλιάδες κάτοχοι παρόμοιων οχημάτων στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Το βλέμμα στην πολιτική

Μπορεί ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Αγγελος Τόλκας να ασχολείται με τη μάχιμη δικηγορία τώρα, ωστόσο στο πίσω μέρος του μυαλού του υπάρχει ακόμα ενδιαφέρον για την πολιτική. Δεν είναι τυχαίο ότι συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ενεργά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Αλλωστε, λόγω του εκλογικού νόμου, για μόλις 500 ψηφοδέλτια δεν ανανέωσε τη θητεία του στη Βουλή.

Σημειώνεται πως ήταν βουλευτής Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ από το 2009, ενώ στις 3 Αυγούστου 2011, επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, ορκίστηκε υφυπουργός Επικρατείας, αποτελώντας τότε έναν από τους στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού. Ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση ως φοιτητής και διετέλεσε για τρία χρόνια πρόεδρος της Κίνησης Νέων για την Ευρώπη (AEGEE). Το 2004 εκλέχτηκε στο Εθνικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και μέχρι το 2007 συμμετείχε στην Εθνική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για τη Νέα Γενιά.


Της Στέλλας Νοβάκη - Εφημερίδα Παραπολιτικά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ