Quantcast

http://picasion.com/

Το καμάρι της Νέας Νικομήδειας: Τι κάνει σήμερα ο Μίμης Παπαϊωάννου; (VIDEO)

Ο Μίμης Παπαϊωάννου υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο βετεράνος της μπάλας γεννήθηκε στη Νέα Νικομήδεια Ημαθίας τον Αύγουστο του 1942. Ο πατέρας του, ο Κωνσταντίνος, ήταν έφορος στην τοπική ομάδα Νέα Γενεά, από όπου και ο μικρός τότε Μίμης έκανε δειλά δειλά τα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο. Η αγάπη του για τη μπάλα αλλά και οι οικονομικές
δυσκολίες της εποχής, τον ανάγκασαν να σταματήσει το σχολείο και να αρχίσει να εργάζεται στο κουρείο του χωριού. 
Το ταλέντο του όμως δεν άργησε να φανεί. Έτσι και μετά από προσπάθειες ετών για μεταγραφή, ο 20χρονος τότε Μίμης, πήρε το εισιτήριο για να παίξει με την ΑΕΚ, με τα χρώματα της οποίας αγωνίστηκε για περίπου 17 χρόνια. Με τη φανέλα της Ένωσης αναδείχτηκε δύο χρονιές πρώτος σκόρερ, κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Ελλάδας, ενώ ήταν από τους βασικούς παίκτες της πορείας της ομάδας στο Κύπελλο Ουέφα τη σεζόν 1976 – 1977, όπου έφτασαν μέχρι τους «4» περνώντας τους σκοπέλους των Ντιναμό Μόσχας κ.ά. 
Το 1964 πάντως παρά την πορεία του ποδοσφαιριστή αργότερα, ήταν η χρονιά που τον σημάδεψε. Κι αυτό γιατί, η ΑΕΚ είπε «όχι» στην 4.000.000 δραχμών πρόταση απόκτησής του από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Το περιστατικό συνέπεσε μάλιστα με την γνωριμία του ποδοσφαιριστή με το Στέλιο Καζαντζίδη, που ήταν φίλος του Χρήστου Νικολόπουλου, με τον οποίο ο ποδοσφαιριστής ήταν κοντοχωριανός. 
Ο 22χρονος ποδοσφαιριστής αποφάσισε, μετά το όχι, να σταματήσει τη μπάλα και να πάει μαζί με τον Καζαντζίδη και τη Μαρινέλλα για μια δίμηνη περιοδεία στη Δυτική Γερμανία. Όταν η ΑΕΚ κατάλαβε το λάθος που είχε διαπράξει, ο Παπαϊωάννου ύστερα από διαπραγματεύσεις του λαϊκού τραγουδιστή με τη διοίκηση της ομάδας, γύρισε στο ποδόσφαιρο. Το 1979 αποχώρησε από την Ένωση, για την οποία τραγούδησε τον ύμνο, και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη. Εκεί παρέμεινε ως το 1986 αρχικά ως ποδοσφαιριστής στον Παγκύπριο και στη συνέχεια ως ποδοσφαιριστής – προπονητής και τέλος από το πόστο του προπονητή. Ο ποδοσφαιριστής πήρε τον τίτλο του καλύτερου έλληνα ποδοσφαιριστή για τον 20ο αιώνα μετά από απόφαση της Επιτροπής Στατιστικής και Ιστορίας της ΦΙΦΑ.
Οι λόγοι για πολλούς προφανείς: χαρακτήρας, ήθος, επιμονή, υπομονή, συμμετοχές, επιδόσεις, γκολ. Σε όλη του την καριέρα άλλωστε, δεν πήρε ποτέ κόκκινη κάρτα ενώ δέχθηκε μόλις τρεις κάρτες. Σήμερα, ο Μίμης Παπαϊάννου, αποκαλύπτει σε μαθητές σχολείων όλης της Ελλάδας (εκτός Αθήνας, Θεσσαλονίκης) τα μυστικά της στρογγυλής θεάς. Όπως λέει και ο ίδιος, τα τελευταία δέκα χρόνια από τότε που ξεκίνησε αυτό το πρόγραμμα, γίνονται τουρνουά και ομιλίες σε μαθητές σχολείων. Τα τουρνουά, όπως συνεχίζει, γίνονται τρεις φορές το χρόνο: κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα και πριν τη λήξη των σχολικών μαθημάτων το καλοκαίρι.
Μάλιστα, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής σε κάθε του επίσκεψη στα σχολεία, μοιράζει στους μαθητές το βιβλίο του «Ραντεβού στον αέρα» δωρεάν προκειμένου να μάθουν τα μυστικά του ποδοσφαίρου. Εκείνος όμως εκτός από αυτή του τη δραστηριότητα, αγωνίζεται και με τους παλαίμαχους της ΑΕΚ και παίζει ποδόσφαιρο σε γήπεδο 5Χ5 για να διατηρείται σε φόρμα. Στον ελεύθερό του χρόνο πηγαίνει για μπάνιο αφού η θάλασσα είναι πολύ κοντά από το σπίτι του. Περνά την ημέρα του με την οικογένειά του, συναντά και φίλους του.


ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO:




ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ