Quantcast

http://picasion.com/

«Ηλεκτροσοκ» από τη ΔΕΗ: Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος

Αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος επιφέρει η ρύθμιση για μηδενισμό του ελλείμματος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) που προβλέπεται στο νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Πάνος Σκουρλέτης στη Βουλή. Η ΡΑΕ θα πρέπει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να αποφασίσει την αναπροσαρμογή του ειδικού τέλους για τις ανανεώσιμες πηγές. Μέσα από την αναπροσαρμογή οι καταναλωτές θα κληθούν να καλύψουν περίπου 290 εκατ. ευρώ από το συνολικό έλλειμμα των 330 εκατ. που προβλέπεται για το 2016 και περίπου 265 εκατ. για το 2017.

Συγκεκριμένα, αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ, με απόφαση της ΡΑΕ που θα εκδοθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, η οποία μεταφράζεται σε αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος προβλέπει ρύθμιση για τον μηδενισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ, παρά τα όσα περί του αντιθέτου υποστήριξε ο καθ ύλην αρμόδιος υπουργός, στη Βουλή.

Τα ποσά θα κληθούν να καλύψουν οι καταναλωτές - πιθανότατα και με αναδρομικές αυξήσεις από τον Ιούλιο.

Φόβους για επιβάρυνση της ΔΕΗ που θα θέσει σε κίνδυνο την έκπτωση 15 % στα τιμολόγια της επιχείρησης που αποφασίσθηκαν πρόσφατα εκφράζει η ΓΕΝΟΠ με αφορμή τις ρυθμίσεις για την κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας, η ΔΕΗ θα κληθεί να πληρώσει 150 εκατομμύρια ευρώ για φέτος και άλλα περίπου 300 εκατ. ευρώ, την επόμενη χρονιά.

«Φοβόμαστε ότι η ΔΕΗ είναι υπό την απειλή της κατάρρευσης και ευχόμαστε στον υπουργό να μην κληθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τις διαδικασίες του «άρθρου 99», αναφέρει η ΓΕΝΟΠ.

Η Ομοσπονδία δηλώνει ότι δεν είναι αντίθετη με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διαφωνεί όμως με την αλόγιστη ανάπτυξή τους και τις υπερβολικές επιδοτήσεις των κρατικοδίαιτων επενδυτών τις οποίες τελικά καλείται να πληρώσει ο Έλληνας καταναλωτής. Υπενθυμίζει δε ότι το ειδικό τέλος ΑΠΕ, που μετονομάστηκε σε ΕΤΜΕΑΡ, αυξήθηκε κατά 9.500% ( από 0,30 λεπτά /MWh σε 30 ευρώ/ MWh) και πληρώθηκε εξολοκλήρου από τους καταναλωτές.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ