Quantcast

http://picasion.com/

Γιαννακάκης για τα ροδάκινα στην «Καθημερινή»: Αύξηση εξαγωγών αλλά αβέβαιο το μέλλον

Μπορεί ο παγετός να διέσωσε φέτος τις τιμές των ροδακίνων, αλλά οι προοπτικές για το μέλλον μοιάζουν δυσοίωνες. Καθώς πλησιάζει το τέλος της φετινής περιόδου συγκομιδής, το μεγάλο κενό που άφησε το ρωσικό εμπάργκο παραμένει δυσαναπλήρωτο, ενώ εκφράζονται φόβοι για υπερβολική επέκταση των καλλιεργειών. Μιλώντας στην «Κ», ο Χρήστος Γιαννακάκης,
πρόεδρος της Κοινοπραξίας των Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, σημειώνει ότι «λόγω κακών καιρικών συνθηκών στην εποχή της ανθοφορίας αλλά και της καρποφορίας είχαμε φέτος παραγωγή μειωμένη κατά 35%-40% από την προσδοκώμενη, τόσο στα συμπύρηνα όσο και στα επιτραπέζια ροδάκινα».

Η μειωμένη προσφορά, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της κοινοπραξίας των συνεταιρισμών Ημαθίας, έχει μεταφρασθεί σε «ικανοποιητικές τιμές». Ειδικότερα, για τα συμπύρηνα «το κόστος για τη βιομηχανία τον Ιούλιο ήταν 30 λεπτά το κιλό. Τον Αύγουστο η εκτίμηση είναι ότι θα φτάσει τα 33 λεπτά το κιλό».

Εξίσου ικανοποιητικές για τους παραγωγούς είναι οι τιμές και στα επιτραπέζια (νωπά) ροδάκινα. Επειτα από μία δύσκολη αρχή, «η δωρεάν διανομή περίπου 1.200 τόνων και η χυμοποίηση 10.000 τόνων βοήθησαν να εξισορροπηθεί η κατάσταση», αναφέρει ο κ. Γιαννακάκης. Συνέβαλε επίσης η μειωμένη παραγωγή από βασικές ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Οι φετινές τιμές, σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη, θα κλείσουν στα 35-40 λεπτά το κιλό, «5-10 λεπτά υψηλότερα από τα περυσινά επίπεδα». Και αυτά με αυξημένες ποσότητες εξαγωγών: σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώς τις 5 Αυγούστου οι εξαγωγές επιτραπέζιων ροδακίνων έφτασαν τους 75.669 τόνους, έναντι 64.719 τόνων την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ωστόσο, η συνέχιση του ρωσικού εμπάργκο αποτελεί τεράστιο πλήγμα (πριν από το 2014, το 60% των ελληνικών εξαγωγών κατευθυνόταν στη Ρωσία). «Εχουν γίνει προσπάθειες για μεγαλύτερη διείσδυση στην Κεντρική Ευρώπη, στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή», αναφέρει ο κ. Γιαννακάκης, αλλά «δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα» για την αποτελεσματικότητά τους.

Επιπλέον, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση φέτος μεταξύ των ροδακινοπαραγωγών και του ΕΛΓΑ για το ύψους των αποζημιώσεων που δικαιούνταν. Ο ΕΛΓΑ έκρινε ότι σημαντικό μέρος των αποζημιώσεων που διεκδικούσαν οι παραγωγοί προήλθε από βροχοπτώσεις, που δεν καλύπτονται, όχι από παγετό. Ο οργανισμός θα καταβάλει σήμερα 15,96 εκατ. ευρώ σε 15.982 δικαιούχους για ζημιές που υπέστη η φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιό τους, κυρίως μέσα στο 2015. Οι νομοί Ημαθίας και Πέλλας, όπου χτυπά η καρδιά της παραγωγής ροδακίνου, θα λάβουν τα περισσότερα χρήματα.

Ο κ. Γιαννακάκης τονίζει επίσης ότι έχουν καλλιεργηθεί 172.000 στρέμματα συμπύρηνων ροδακίνων, που «υπό φυσιολογικές συνθήκες» θα παράγουν του χρόνου «πάνω από 500.000 τόνους προϊόν, προκαλώντας πρόβλημα υπερπροσφοράς».

Για να εξορθολογιστεί η κατάσταση χρειάζεται «συνέργεια κράτους, συνεταιρισμών και βιομηχανίας», η οποία αυτή τη στιγμή «είναι ανύπαρκτη».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ