Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Η συνέντευξη του Ανδρέα Μαυρόπουλου στο «Βεροιώτη»

«EINAI TIMH MOY ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΠΟΝΤΙΟΣ»
Διαδικτυακή συνέντευξη στην δημοσιογράφο του «Βεροιώτη», Κάτια Παπαϊωάννου, έδωσε ο γνωστός Βεροιώτης λυράρης και τραγουδιστής Ανδρέας Μαυρόπουλος. Ο ταλαντούχος Πόντιος ερμηνευτής μίλησε για όλους και για όλα και τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση πως είναι περήφανος για την Ποντιακή του καταγωγή και
ότι νιώθει ευλογημένος που εκπροσωπεί την γνήσια παράδοση. Διαβάστε αναλυτικά την αποκλειστική συνέντευξη που μας έδωσε:
Υπηρετείς την Ποντιακή Παράδοση από μικρό παιδί. Τι σημαίνει για εσένα η λέξη Πόντιος; 
Η λέξη Πόντιος για έμενα σημαίνει περηφάνια. Είναι τιμή μου που έχω Ποντιακή καταγωγή, γιατί η γενιά μας έχει τραβήξει πολλά στο πέρασμα των ετών. 

Η γενοκτονία των Ποντίων (1916 - 1923) με τις 353.000 νεκρές αθώες ψυχές αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του αιώνα μας. Η αναγνώριση και η παραδοχή της από την πλευρά της Τουρκίας, αποτελεί για όλους εμάς μια ηθική δικαίωση. 
Πότε ξεκίνησες να παίζεις λύρα και ποιος ήταν ο δάσκαλός σου;
Ξεκίνησα σε ηλικία μόλις έξι ετών μαθήματα λύρας. Από την πρώτη στιγμή, αυτό το όργανο το αγάπησα πολύ. Ο δάσκαλός μου ήταν ο Θόδωρος Βεροιώτης, ένας μεγάλος, καταξιωμένος και ευρέος γνωστός λυράρης, ο οποίος θεωρείται από τα μεγαλύτερα ονόματα της Ποντιακής Μουσικής. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως έχει συνεργαστεί με τον μεγάλο Χρύσανθο.
Πως αισθάνεσαι κάθε φορά που βγαίνεις επί σκηνής;
Τα συναισθήματα όταν βγαίνω μπροστά στον κόσμο, δεν περιγράφονται με λέξεις. Αν θα μπορούσα να εξωτερικεύσω ορισμένα από αυτά είναι ενθουσιασμός και ανάγκη να μεταδώσω στο κοινό την θετική μου ενέργεια. Ο κόσμος έχει ανάγκη να ακούσει και να χορέψει υπό τους ήχους της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και αυτό εμένα με γεμίζει με ευθύνη.
Που εμφανίζεσαι αυτήν την εποχή και τι σχέδια έχεις για το μέλλον;
Εμφανίζομαι σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις είτε εντός, είτε εκτός Ημαθίας. Όπως η ξεριζωμένη γενιά μας, έτσι και όλοι εμείς οι Πόντιοι τραγουδιστές, δεν έχουμε μια σταθερή βάση. Μπορεί σήμερα να τραγουδήσουμε στην Ελλάδα και αύριο στο εξωτερικό. Τα σχέδια μου έχουν να κάνουν με την εξέλιξή μου. Προσπαθώ καθημερινά να γίνομαι καλύτερος και να βελτιώνω τα λάθη μου. Για να καταφέρεις να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του κόσμου, θα πρέπει πρώτα απ' όλα να εργασθείς σκληρά και να μείνεις σταθερός στις αρχές και στις αξίες σου. Δυστυχώς, πολλά γνήσια ταλέντα, δεν κατάφεραν να παγιωθούν στην εξέλιξη του χρόνου, μόνο και μόνο, γιατί έχασαν τον ιδεολογικό τους προσανατολισμό.
Στο πλευρό σου έχεις μια τετραμελής ορχήστρα, η οποία θεωρείται από τις κορυφαίες στην Κεντρική Μακεδονία. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, για τα θερμά σας λόγια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να υιοθετήσω αυτό τον χαρακτηρισμό. Η λέξη «κορυφαία» είναι λίγο υπερβολική. Είμαστε μια ομάδα, γεμάτη ενέργεια και πάθος. Κάνουμε καθημερινά πρόβες και προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι. Αυτό που μας χαρακτηρίζει είναι η χημεία και η διαρκής προσήλωση για την επίτευξη του στόχου μας. Θα ήταν παράλειψή μου να μην τους αναφέρω ονομαστικά: Μαέστρος και πληκτράς είναι ο Γιώργος Καραϊωάννου, στα τύμπανα ο Βαγγέλης Τολίκας και στο κλαρίνο ο Νίκος Δίγκας. Όλοι τους αξιόλογοι καλλιτέχνες με μεγάλη εμπειρία. Τους ευχαριστώ από καρδιάς για την αγάπη και την στήριξή τους προς το πρόσωπό μου. 
Αν κάποιος ήθελε να έρθει σε επαφή μαζί σας και να κλείσει την ορχήστρα σας, πως μπορεί να γίνει αυτό;
Μπορεί απευθείας με μήνυμα μέσω facebook (κλικ ΕΔΩ) να συννενοηθεί μαζί μου.
Αν και νέος καλλιτέχνης, έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της λαϊκής και ποντιακής μουσικής. Ποιοι τραγουδιστές σ' έχουν σημαδέψει και για ποιους λόγους;
Είχα την τύχη και την τιμή, να γνωρίσ
ω και να συνοδεύσω σχεδόν όλους τους μεγάλους Πόντιους τραγουδιστές. Ειλικρινά, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον, γιατί όλοι τους είναι ξεχωριστοί και ο καθένας προσωπικά μου έχει αφήσει ένα ξεχωριστό κομμάτι τέχνης. 
Είναι αλήθεια ότι σχεδιάζεις να κυκλοφορήσεις νέα ποντιακά τραγούδια και πότε θα γίνει αυτό;
Ναι, είναι αλήθεια. Έχω μπει στην διαδικασία να κάνω δύο προσωπικά μου τραγούδια και να προσπαθήσω να δημιουργήσω την δική μου επαγγελματική ταυτότητα. Τον χρονικό ορίζοντα του εν λόγω εγχειρήματος, δεν μπορώ να τον προσδιορίσω ακόμη, γιατί θέλω να γίνει σε ώριμες συνθήκες. Ελπίζω να πάνε όλα καλά και στους πρώτους μήνες του 2017 να πάρει σάρκα και οστά το μεγαλύτερο όνειρό της ζωής μου. 
Πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση το Ποντιακό τραγούδι;
Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τα πάντα στο πέρασμά της. Όχι όμως το Ποντιακό τραγούδι! Και ο λόγος είναι προφανής: Τα Ποντιακά ακούσματα, δεν δημιουργούνται με σκοπό το κέρδος. Μιλάνε απευθείας στις καρδιές των ανθρώπων και όχι στην τσέπη τους. Αν υπάρχει κάτι που έχει νικήσει το κέρδος είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά. Όσοι είναι Πόντιοι, θεωρώ πως αντιλαμβάνονται πλήρως τι ακριβώς εννοώ.
Ποιος είναι κατά την γνώμη σου ο μεγαλύτερος Πόντιος τραγουδιστής και γιατί;
Κατά την άποψή μου, ο μεγαλύτερος τραγουδιστής που έχει περάσει ποτέ είναι ο Χρύσανθος. Και λέω είναι και όχι ήταν για τον εξής απλό λόγο. Ο Χρύσανθος θα ζει για πάντα στις καρδιές μας, γιατί τον ακούμε καθημερινά μέσα από τα τραγούδια του. Η μοναδικότητα και η καθαρότητα της φωνής του, σε συνδυασμό με τον ειδικό τρόπο που ερμηνεύει σε ανατριχιάζει! Είναι ο Πατριάρχης του Ποντιακού τραγουδιού.
Για πολλά χρόνια εμφανιζόσουν με μεγάλη επιτυχία στο οικογενειακό κέντρο «Ακρίτας» στην Πατρίδα Ημαθίας. Ένα μαγαζί που έχει γράψει την δική του ιστορία στη νυχτερινή διασκέδαση της Βέροιας. Τι θυμάσαι από εκείνη την εποχή και ποιες οι αναμνήσεις σου;
Μια ερώτηση, χιλιάδες αναμνήσεις! Στον Ακρίτα μπήκα παιδί και βγήκα άνδρας! Εννιά ολόκληρα χρόνια είναι πάρα πολλά για να ξεχωρίσεις στιγμές. Κάθε βράδυ είχε κάτι το ξεχωριστό. Ένα μαγαζί που έγραψε ιστορία στη Βέροια, αλλά θα τολμούσα να πω και γενικότερα στον ποντιακό χώρο. Σε όλη την Ελλάδα γνωρίζανε τον Ακρίτα στην Πατρίδα της Βέροιας!

Δείτε το βίντεο με τον Ανδρέα Μαυρόπουλο να ερμηνεύει επί σκηνής:


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ