ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΩΝ
«Κλείδωσε» το πακέτο των έμμεσων φόρων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ σε ορίζοντα έως το 2018, στις νέες επαφές της κυβέρνησης με τους δανειστές, σύμφωνα με πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται στο 24% (από 23%)... Αντίθετα στο 13% παραμένει ο μεσαίος συντελεστής.
«Κλείδωσε» το πακέτο των έμμεσων φόρων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ σε ορίζοντα έως το 2018, στις νέες επαφές της κυβέρνησης με τους δανειστές, σύμφωνα με πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται στο 24% (από 23%)... Αντίθετα στο 13% παραμένει ο μεσαίος συντελεστής.
Εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αυξήσεις σε προϊόντα όπως:
-Αλεύρι
-Αλλαντικά
-Αναψυκτικά
-Καφές
-Μακαρόνια
-Μαρμελάδες
-Παγωτά
-Ρύζι
-Σοκολάτες
-Φρυγανιές
-Χυμοί
Όπως εκτιμά η αγορά θα υπάρξουν αυξήσεις σε τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.).
-Αναψυκτικά - χυμοί.
-Εστίαση (ταβέρνες εστιατόρια) - catering.
-Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί.
-Υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες.
-Επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών.
-Άνθη - φυτά.
-Αποχέτευση.
-Ζωοτροφές για κατοικίδια.
Πέραν, λοιπόν, της αύξησης του βασικού συντελεστή του ΦΠΑ από το 23% στο 24% τα σχέδια της κυβέρνησης και των δανειστών προβλέπουν αυξήσεις φορολογικών επιβαρύνσεων και για την ακίνητη περιουσία, τα καύσιμα, τα ΙΧ αυτοκίνητα, τα προϊόντα καπνού, τα κινητά τηλέφωνα, τις συνδέσεις στο internet, τη συνδρομητική τηλεόραση, τις τραπεζικές επιταγές, το ηλεκτρονικό στοίχημα και τα ξενοδοχεία. Ειδικότερα, το υπόλοιπο πακέτο φορολογικών μέτρων που θα ενσωματωθεί στην επικείμενη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών προβλέπει τα εξής: - Νέες τροποποιήσεις στη δομή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Προωθούνται αλλαγές στα κλιμάκια και αυξήσεις συντελεστών στην κλίμακα υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ, μείωση του αφορολογήτου ορίου που ισχύει στην κλίμακα υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από τις 300.000 στις 150.000-200.000 ευρώ, καθώς επίσης και αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. - Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα. Η αύξηση του ΕΦΚ στην αμόλυβδη βενζίνη θεωρείται δεδομένη και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα φθάνει τα 0,10 ευρώ ανά λίτρο. Αν συνυπολογιστεί και η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% για όλα τα καύσιμα, οι συνολικές επιβαρύνσεις στις λιανικές τιμές πώλησης της αμόλυβδης μπορεί να φθάσουν ακόμη και μέχρι τα 0,13-0,14 ευρώ ανά λίτρο. Για το πετρέλαιο κίνησης κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση. Ως προς το φυσικό αέριο, πιθανότερη είναι η αύξηση του ΕΦΚ για βιομηχανική χρήση. - Σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία καινούργιων και μεταχειρισμένων Ι.Χ. αυτοκινήτων. - Αυξήσεις ειδικών φόρων κατανάλωσης στον καπνό και τα τσιγάρα κατά τουλάχιστον 0,50 ευρώ ανά πακέτο, για να μπουν 100 εκατ. ευρώ επιπλέον στα κρατικά ταμεία. - Αύξηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας. - Επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση. - Επιβολή τέλους στις τραπεζικές επιταγές. - Αντικατάσταση του ειδικού τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ με αύξηση της φορολογίας στις εισπράξεις των τυχερών παιγνίων από το 30% στο 35% (το μέτρο περιλαμβάνεται στο φορολογικό που δόθηκε στη δημοσιότητα). - Επιβολή ειδικού τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, με ποσά της τάξεως του 1 ευρώ ανά... αστέρι, ώστε να προκύψουν περίπου 150 εκατ. ευρώ.




