Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Δημοτικό συμβούλιο - «debate» για το Αιολικό Πάρκο στο Βέρμιο (φωτο)

Μια μαραθώνια συνεδρίαση, για τη λειτουργία αιολικών πάρκων στο όρος Βέρμιο, πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου της Βέροιας. Από τη συνεδρίαση δε λήφθηκε κάποια απόφαση, καθώς σκοπός της ήταν η ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων και κατ' επέκταση των πολιτών για
τις επιπτώσεις από τη λειτουργία του. Εκπρόσωποι των ενδιαφερομένων, εκπρόσωποι του τεχνικού επιμελητηρίου και επιστήμονες του περιβάλλοντος, τοποθετήθηκαν για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της λειτουργίας του Αιολικού Πάρκου, ενώ όπως είναι φυσικό ακούστηκαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις από τους ομιλητές.
Λαδακάκης Παναγιώτης, εκπρόσωπος εταιρείας Αιολική Βερμίου
Το έργο έχει πάρει έγκριση για 465MW και 155 ανεμογεννήτριες (Α/Γ) και βρίσκεται στο ΣΤΕ. Έχει γίνει προσπάθεια να είναι επένδυση για το περιβάλλον και να το ενοχλήσει το λιγότερο δυνατόν αλλά και να συνεισφέρουμε τα μέγιστα στην τοπική κοινωνία. Ανεμογεννήτριες δεν κατασκευάζονται στην Ελλάδα αλλά ό, τι εργασίες και υλικά χρειαστούν για την κατασκευή του, θα απευθυνθούμε στους τρεις δήμους.
Χατζάκης Νικόλαος, Μηχανολόγος Μηχανικός, πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου, Εξέφρασε σκέψεις και προβληματισμούς καθώς προτίμησε να τοποθετηθεί μετά το πόρισμα που θα βγει από την ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε για την έρευνα και συλλογή στοιχείων για το θέμα, στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Ωστόσο είπε, μεταξύ άλλων, πως πάγια θέση των Μηχανικών είναι η προσέγγιση επενδύσεων. «Η βιώσιμη ανάπτυξη και η βελτίωση του περιβάλλοντος είναι κομβικό θέμα για εμάς», είπε, ενώ στη συνέχεια ανέφερε επιγραμματικά τα οφέλη που θα προκύψουν μέσω των ΑΠΕ. 
«Η πολιτεία πρέπει να βάλει κανόνες για να προσελκύσει επενδύσεις. Η κεντρική εξουσία είναι απούσα, παρόλο που κλήθηκε να συμμετέχει στο διάλογο», ενώ έκλεισε αισιόδοξα, με την ελπίδα να βρεθούν λύσεις που θα προταθούν στην Πολιτεία.
Μποζίνης Στέργιος, μέλος κεντρικής αντιπροσωπείας ΤΕΕ
«Σαν χώρα έχουμε πιάσει το 16,5% παραγωγή από φωτοβολταϊκά και αιολικά και περίπου 12% τα υδροηλεκτρικά, ωστόσο στα φωτοβολταϊκά είμαστε υπέρβαροι. Στόχος είναι να πιάσει το 18%, που θα το πιάσει δημιουργώντας το έργο στο Βέρμιο. Αυτή τη στιγμή αν όλα συμβούν, θα εγκατασταθούν 804MW, με δεδομένο ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 2128MW. Πρέπει στο Βέρμιο να μπει η μισή αιολική ενέργεια της Ελλάδος; Αναγνωρίζω ότι είναι αναγκαίο κακό αλλά εμείς πήραμε το μερτικό μας. Δεν μπορεί τόση ενέργεια να συσσωρευθεί. Ένα βουνό που έχει ήδη φορτιστεί με Α/Γ».
Μπαρδάκας Στράτος, εκπρόσωπος ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
Ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας πως ήδη τέθηκε στο Βέρμιο, σε δοκιμαστική λειτουργία, αιολικό πάρκο 44,4MW, σε Βέροια και Κοζάνη. «Υπάρχουν τρεις τρόποι παραγωγής ηλεκτρισμού, η πυρηνική ενέργεια, κάτι που έχει αποκλειστεί, καύση καυσίμων που έχει μειονεκτήματα και επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον και κάποτε θα τελειώσουν και τέλος είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που έρχονται να λύσουν τα παραπάνω προβλήματα».
Στη συνέχεια έκανε αναφορά σε μειονεκτήματα της αιολικής ενέργειας και ερωτήματα που ακούγονται.
Θόρυβος: μπορεί να μετρηθεί και να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει
Επιπτώσεις περιβάλλον - κοπή δέντρων: Ξέρετε αναπτυξιακό έργο χωρίς κοπή δέντρων; Δεν κόπηκαν όταν έγινε η Εγνατία; Με αυτή τη λογική δε θα κάνουμε κανένα έργο. Το θέμα είναι να γίνουν με τις λιγότερες επιπτώσεις
Αισθητική επίπτωση Α/Γ: Είναι υποκειμενική η αισθητική. Εμένα μου αρέσουν, συμβολίζουν ανάπτυξη και μείωση ρύπων.
Είναι πολλές - Γιατί να μην πάμε στα άλλα βουνά: Ο άνεμος εξαρτάται από το ανάγλυφο και δε μπορούμε να τις βάλουμε όπου θέλουμε αλλά εκεί που φυσάει. Θα εκμεταλλευτούμε την κάθε περιοχή ανάλογα με το τι μπορεί να δώσει η κάθε μια.
Επιπτώσεις οικονομία: Ανταποδοτικά 3% θεσμοθετημένα πηγαίνει στον ΟΤΑ και το 1/3 πηγαίνει στους δημότες και συμψηφίζεται στους λογαριασμούς, θέσεις εργασίας
Ζάγκας Θεοχάρης, Καθηγητής, εκπρόσωπος Πανεπιστημιακού Τμήματος Δασολογίας και Περιβάλλοντος
Ξεκίνησε μαι μια αναφορά σε μορφές ανανεώσιμης ενέργειας, φωτοβολταϊκά, βιομάζα, αιολικά πάρκα. Στα φωτοβολταϊκά παρατηρείται μαι έλλειψη σχεδιασμού και επιθετική διάθεση ιδιωτών και επενδυτών για «καταπάτηση» εκτάσεων για εγκατάσταση έργων. Η βιομάζα είναι μια μορφή ενέργειας η παραγωγή της οποίας είναι χρονοβόρα και και δύσκολη διαδικασία.
Υπάρχουν δυο κατηγορίες στις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων. Στην εγκατάσταση των Α/Γ και στα παράλληλα έργα», αναφέροντας κάποια παραδείγματα, όπως αλλοίωση τοπίου, μεταλλικά συστήματα ξένα με το τοπίο, εκσκαφές, μετατροπή σε βιομηχανικές περιοχές, σε επικίνδυνες περιοχές (εκτροπή κεραυνών), απειλή για σπάνια είδη, μετά τον αφοπλισμό τους παραμένουν καθώς απαιτούνται έξοδα μεταφοράς, αισθητική υποβάθμιση. Τέλος έθεσε το ερώτημα, «Υπάρχει θετικό πρόσημο στο ισοζύγιο;».
Ρώσσης Κυριάκος, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΙΤ
Παρουσίασε τη σημερινή εικόνα στην Ελλάδα και την Ευρώπη για τα Αιολικά Πάρκα. «Η Ελλάδα έχει ένα καλό αιολικό δυναμικό περισσότερο στο Αιγαίο, με μειονέκτημα πως δεν υπάρχει διασύνδεση των νησιών. Το μειονέκτημα των Α/Γ είναι ότι πρέπει να είναι μεγάλες, είναι όμως αποδοτικές, καθώς δε μεσολαβούν πολλές μετατροπές ενέργειας». Παρουσίασε τεχνικά μέρη των Α/Γ και τον τρόπο εγκατάστασης, μέσω φωτογραφιών, ενώ επιχείρησε να καταρρίψει μειονεκτήματα που ισχυρίζεται ομάδα πολιτών, όπως π.χ. ο θόρυβος, ηλεκτρομαγνητικό πεδίο κ.α.
Χατζηαθανασίου τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Προχώρησε σε μια παρουσίαση του έργου, καθώς και το σύνολο των εγκατεστημένων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα και το ποσοστό παραγωγής ενέργειας της κάθε μιας. 
«Από πλευράς αναγκαιότητας, προσφοράς και ζήτησης, είμαστε σε επίπεδο που δεν επείγει κάτι τώρα, μόνο αν θέλουμε να αλλάξουμε το είδος του καυσίμου ή να κάνουμε επενδύσεις. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να δημιουργήσουν διάφορα προβλήματα. Είναι ασταθείς λόγω απότομων καιρικών αλλαγών, συννεφιά ή ελάττωση αέρα. Ποιες μορφές μπορούν να καλύψουν τις απότομες μεταβολές;».
Βλαμάκης Ανδρέας, Φυσικός Περιβαλλοντολόγος, εκπρόσωπος εταιρείας
«Η εγκατάσταση αιολικής εγκατάστασης στο Βέρμιο βοηθάει το «τρένο» να πηγαίνει πιο γρήγορα», αναφερόμενος στον μεγάλο αριθμό εγκαταστάσεων Αιολικών Πάρκων στο Αιγαίο, λόγω του αέρα. «Όταν δε φυσάει εκεί, θα φυσάει εδώ». Παρουσίασε στη συνέχεια το έργο σε νούμερα, πως γίνεται η επιλογή της περιοχής για την εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου σε σχέση με τα χαρακτηριστικά της, ενώ παρουσίασε και τις επεμβάσεις που θα γίνουν για την εγκατάσταση των Α/Γ και τα συνοδά έργα. 
Μέσω φωτογραφιών έδειξε πως θα φαίνεται το έργο από την Εγνατία και από τον πλησιέστερο οικισμό της Κουμαριάς, ενώ αναφέρθηκε και στην κοινωνικο-οικονομική διάσταση του έργου. Θέσεις εργασίας τόσο στην κατασκευή όσο και στη λειτουργία, ηλεκτροδότηση για 223.000 νοικοκυριά και ανταποδοτικά τέλη 3% στους δήμους. 

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων, του Δημάρχου και του Προέδρου του ΔΣ. (σε επόμενη ανάρτηση)











ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ