http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Βαμβάκι Ελλάδος: Xτύπησε την Ημαθία το ρόδινο σκουλήκι - Τι πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί

Αυξημένη παρουσία του ρόδινου σκουληκιού σε συγκεκριμένες περιοχές της Ημαθίας καταγράφουν τα τελευταία δελτία φυτοπροστασίας για το βαμβάκι, την ώρα που οι συλλήψεις του πράσινου σκουληκιού παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα στις περιοχές που εξετάστηκαν. 

Η εικόνα αποτυπώνεται σε τρία πρόσφατα δελτία από τις Σέρρες, την Ημαθία και την Αιτωλοακαρνανία, με τις βαμβακοκαλλιέργειες να βρίσκονται πλέον από το στάδιο της προχωρημένης καρπόδεσης έως και το άνοιγμα των πρώτων καρυδιών.

Άρθρο του Wikifarmer, που δημοσιεύτηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2026, συγκεντρώνει τα στοιχεία των συγκεκριμένων περιφερειακών δελτίων και επισημαίνει ότι η περίοδος είναι κρίσιμη, καθώς η εξέλιξη των καρυδιών επηρεάζει άμεσα τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα της παραγωγής. 

Στην Ημαθία, οι σημαντικότερες συλλήψεις ρόδινου σκουληκιού καταγράφηκαν στις πρώην δημοτικές ενότητες Πλατέος, Μελίκης και Αντιγονίδων, γεγονός που οδήγησε τις αρμόδιες υπηρεσίες να ζητήσουν άμεσους ελέγχους στα χωράφια.

Τι δείχνουν οι έλεγχοι σε Σέρρες, Ημαθία και Αιτωλοακαρνανία

Στις Σέρρες, οι συλλήψεις του πράσινου σκουληκιού παραμένουν πολύ χαμηλές, ενώ το ρόδινο σκουλήκι παρουσιάζει ανοδική τάση σε ορισμένες περιοχές, χωρίς ωστόσο να έχουν εντοπιστεί προσβολές πάνω από το όριο επέμβασης στους ελέγχους των καρυδιών. Οι καλλιέργειες βρίσκονται από περίπου 80% καρπόδεση στα πιο όψιμα χωράφια έως το άνοιγμα του 10% των καρυδιών στα πιο πρώιμα. Στην Αιτωλοακαρνανία, όπου η καρπόδεση έχει φτάσει περίπου στο 70% έως 80% και το άνοιγμα των καρυδιών στο 5% έως 8%, οι συλλήψεις και των δύο εχθρών παραμένουν χαμηλές και δεν έχει διαπιστωθεί προσβολή πάνω από το όριο επέμβασης.

Η εικόνα είναι διαφορετική στην Ημαθία, όπου οι συλλήψεις του πράσινου σκουληκιού παραμένουν περιορισμένες και δεν βρέθηκαν προνύμφες στους επιτόπιους ελέγχους, αλλά το ρόδινο σκουλήκι εμφανίζει σημαντικές συλλήψεις σε συγκεκριμένες περιοχές. Για τον λόγο αυτό οι παραγωγοί καλούνται να ελέγξουν άμεσα τις καλλιέργειές τους και να προχωρήσουν σε επέμβαση μόνο εφόσον διαπιστωθεί ότι η προσβολή ξεπερνά το καθορισμένο όριο.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση έχει σημασία επειδή οι συλλήψεις στις φερομονικές παγίδες δεν αρκούν από μόνες τους για να αποφασιστεί ένας ψεκασμός. Για το πράσινο σκουλήκι, στο στάδιο ανάπτυξης των καρυδιών, το όριο επέμβασης ορίζεται κατά μέσο όρο στις τέσσερις ζωντανές νεαρές προνύμφες πρώτου και δεύτερου σταδίου ανά 100 φυτά, ενώ για το ρόδινο σκουλήκι εξετάζονται 100 νεαρά καρύδια ηλικίας περίπου δύο εβδομάδων και το όριο βρίσκεται στις 5 έως 8 προνύμφες κατά μέσο όρο.

Γιατί οι παραγωγοί καλούνται να μην ψεκάζουν προληπτικά

Οι γεωργικές υπηρεσίες συστήνουν επαναλαμβανόμενους ελέγχους κάθε 3 έως 4 ημέρες, με δειγματοληψία σε 100 φυτά και παράλληλο έλεγχο νεαρών καρυδιών. Η διαδικασία επιτρέπει να εντοπιστεί έγκαιρα μια πραγματική αύξηση του πληθυσμού των εντόμων και να αποφευχθούν επεμβάσεις όταν η προσβολή παραμένει κάτω από το όριο. Ο περιορισμός των αδικαιολόγητων ψεκασμών συνδέεται τόσο με το κόστος για τον παραγωγό όσο και με την προστασία των ωφέλιμων οργανισμών και τη διαχείριση της ανθεκτικότητας των εντόμων στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Όταν απαιτείται επέμβαση, τα δελτία συνιστούν να πραγματοποιείται τη νύχτα, όταν τα ενήλικα έντομα είναι δραστήρια και παράλληλα μειώνεται ο κίνδυνος για τις μέλισσες.

Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι εγκεκριμένα για την καλλιέργεια βαμβακιού και να εφαρμόζονται σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας.

Στα όψιμα βαμβάκια, παράλληλα με την παρακολούθηση των εντόμων, η άρδευση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η υπερβολική παροχή νερού μπορεί να ενισχύσει τη νέα, τρυφερή βλάστηση. Αυτή η κατάσταση μπορεί να διατηρήσει το φυτό σε πιο ευαίσθητο στάδιο και να ευνοήσει την παρουσία του ρόδινου σκουληκιού, την ώρα που η καλλιέργεια θα πρέπει να κατευθύνεται προς την ωρίμανση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ