Μια γρήγορη στάση στο σούπερ μάρκετ, ένα «πετάγομαι δύο λεπτά» στο περίπτερο ή μια δουλειά που πιστεύουμε ότι θα τελειώσει αμέσως. Όταν όμως μέσα στο αυτοκίνητο βρίσκεται ένα κατοικίδιο, ακόμη και αυτά τα λίγα λεπτά μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνα.
Με αφορμή και τη χαρακτηριστική εικόνα που δημοσίευσε η Ελληνική Αστυνομία της Κεντρικής Μακεδονίας, η υπενθύμιση είναι απλή: Δεν αφήνουμε ποτέ ζώο να περιμένει μόνο του μέσα σε σταθμευμένο αυτοκίνητο. Ούτε «για λίγο».
Η θερμοκρασία στο εσωτερικό ενός κλειστού οχήματος ανεβαίνει πολύ γρήγορα. Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής NHTSA, η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί κατά περίπου 11°C μέσα σε μόλις 10 λεπτά, ενώ το άνοιγμα των παραθύρων ή η στάθμευση στη σκιά δεν προσφέρουν την προστασία που πολλοί πιστεύουν.
Ενδεικτικός είναι και ο πίνακας που παρουσιάζεται στην εικόνα της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με αυτόν, όταν έξω επικρατούν 29°C, στο αυτοκίνητο η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει περίπου τους 40°C σε 10 λεπτά και τους 48°C σε μισή ώρα. Με εξωτερική θερμοκρασία 35°C, ο πίνακας δείχνει αντίστοιχα 46°C και 54°C. Η RSPCA αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ακόμη και όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι μόλις 22°C, το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου μπορεί να φτάσει τους 47°C μέσα σε μία ώρα.
Έντονο λαχάνιασμα, αδυναμία, λήθαργος, εμετός, διάρροια, αστάθεια ή απώλεια συνείδησης μπορεί να αποτελούν σημάδια θερμοπληξίας σε έναν σκύλο και απαιτούν άμεση αντιμετώπιση και κτηνιατρική φροντίδα.
Το μήνυμα, επομένως, δεν χρειάζεται πολλές εξηγήσεις: Παίρνουμε και το ζωάκι μαζί μας. Γιατί το «πετάγομαι για δύο λεπτά» μπορεί εύκολα να γίνει πέντε ή δέκα λεπτά. Και μέσα σ' ένα αυτοκίνητο που ψήνεται στον ήλιο, αυτά τα λεπτά είναι πολύτιμα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
-
«Βαρετή πόλη, χωρίς κάτι να δεις και με ανύπαρκτη νυχτερινή ζωή - Mόνο το ρεβανί αξίζει»
-
Θλίψη σκόρπισε στην Ημαθία η είδηση του θανάτου του Παντελή Ζωγράφου, σε ηλικία 68 ετών. Ο εκλιπών ήταν γνωστός δημοσιογράφος
-
Η νεολαία της Μακεδονίας βγαίνει για νυχτερινή διασκέδαση στον Πλαταμώνα, έναν προορισμό που έχει κερδίσει τη φήμη ως η...
-
Oικογένεια, κοσμοπολίτικες εξόδους στα Μ ατογιάννια , πολυτέλεια, θάλασσα και, πάνω απ' όλα, έρωτας - Το απρόοπτο
-
Μέσα σε κλίμα οδύνης και μεγάλης συγκίνησης τελέστηκε το απόγευμα της Πέμπτης 20 Αυγούστου 2026, στην ιδιαίτερη πατρίδα του στο
-
Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 84 ετών ο Παναγιώτης Ρουσσάκης. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Αυγούστου και ώρα 6:30
-
Ήταν 59 ετών με καταγωγή από το Πρωτοχώρι και τα Αλωνάκια Πένθος στον ποντιακό χώρο καθώς το απόγευμα της Τετάρτης 19/8 έφυγε
-
Πικ-νίκ μέσα στη φύση, βόλτες στο καταπράσινο δάσος και φωτογραφίες με τα πρόβατα!
-
Εκστρατεία ενημέρωσης μέσα από τα social media - Αναδημοσιεύουν την αφίσα στους λογαριασμούς τους, για να
-
Την έντονη ενόχλησή τους εκφράζουν οι πολίτες του δήμου Βέροιας και η Ομάδα Δράσης των Ενεργών Πολιτών του δήμου Αλεξάνδρειας για τα νέα




Προσεξτε τα παιδια-σκυλια σας, πραγματικα παιδια δεν κανετε, εχουμε γινει μια απεραντι σκυλοχωρα, ομως πρεπει να μπει και για τα ζωα τεκμηριο διαβ8ωσης, γιατι στο κατω-κατω ενα σκυλι εχει κεγαλυτερα κοστος απο ενα παιδι και ετσι θα γλυτωσουν οι πολεις και αο τα αδεσποτα και παρεπιπτοντως εχω ν πω σε μια δεκαετια Ελλαδα δεν θα υπαρχει στο χαρτη της Ευρωπης.
ΑπάντησηΔιαγραφή