Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης
Είναι γενικότερα διαπιστωμένο ότι η τηλεοπτική ζώνη της ενημέρωσης του κοινού, καταγράφει την μεγαλύτερη ακροαματικότητα.
Αυτή η καταγραφή υποδηλώνει και το έντονο ενδιαφέρον για τα σημαντικά γεγονότα της εποχής, που καθορίζουν τις περαιτέρω εξελίξεις αλλά και την καθημερινότητα των κοινωνιών.
Διαπιστώνεται ωστόσο καθημερινά, ότι ο τηλεοπτικός χρόνος που αφιερώνεται στην ενημέρωση για τα εθνικά ζητήματα, τα πολιτικοοικονομικά θέματα, τα κοινωνικά ζητήματα και τις εξελίξεις στα σοβαρά ζητήματα της καθημερινότητας, επικαλύπτεται αισθητά από τους ποικίλους σχολιασμούς επί του προεκλογικού κλίματος που εσκεμμένα συντηρείται, καθώς και για περιστατικά καθημερινότητας του ημερήσιου αστυνομικού δελτίου, όπως και για ζητήματα που αφορούν μεμονωμένα πρόσωπα.
Η παρατεινόμενη ενασχόληση της τηλεοπτικής ειδησεογραφίας με εγκληματικές ενέργειες που βρίσκονται υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές, η απροκάλυπτη παραβίαση του προσωπικού χώρου ανήμπορων μοναχικών ατόμων, η λεπτομερής περιγραφή εκνόμων δράσεων, οι περιορισμένες υλικές καταστροφές και οι γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες της κρατικής μηχανής, αποτελούν στοιχεία που κυριαρχούν στην τηλεοπτική ζώνη της ενημέρωσης.
Αυτή η επιλεγμένη ενημέρωση των πολιτών, θέτει έντονα ερωτηματικά ως προς τους στόχους που θέτονται και τα αποτελέσματα που επιδιώκονται.
Η πρόχειρη απάντηση που θα μπορούσε να δοθεί σε αυτά τα ερωτηματικά είναι ότι το τηλεοπτικό κοινό δεν ενδιαφέρεται πλέον για τα σπουδαία συμβαίνοντα που επηρεάζουν άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα την ζωή των πολιτών και ότι η ενασχόληση με τα δρώμενα στη διπλανή πόρτα διασφαλίζει μεγαλύτερη ακροαματικότητα και άρα μεγαλύτερα κέρδη μέσω των προβαλλόμενων διαφημίσεων.
Ο περισσότερο συνειδητοποιημένος όμως πολίτης, συνδέει το φαινόμενο της ποιοτικής υποβάθμισης της τηλεοπτικής ειδησεογραφίας και την εμμονή στο αρνητικό πρόσωπο της καθημερινότητας, με την επιχειρούμενη υποβάθμιση της κρίσης και της αντίδρασης του κοινού απέναντι στα γενικότερα, σημαντικότερα και καθοριστικά ζητήματα του τόπου.
Ούτως ή άλλως είναι εμφανές ότι το ποιοτικό επίπεδο των σοβαρότερων εκπομπών του τηλεοπτικού τοπίου, έχει υποβαθμιστεί και υποβαθμίζεται συνεχώς.
Κατά αυτή την έννοια το διαμορφούμενο θολό τηλεοπτικό τοπίο τελικά εξυπηρετεί συμφέροντα εντελώς διάφορα από τους σκοπούς που ορίζουν την ουσιαστική σκοπιμότητα λειτουργίας των τηλεοπτικών συχνοτήτων.
Η αναστροφή της επιτεινόμενης τηλεοπτικής υποβάθμισης, αποτελεί υποχρέωση και ευθύνη των αρμόδιων θεσμοθετημένων οργάνων της πολιτείας, που πρέπει να ενεργοποιηθούν με την αναγκαία έκφραση της πολιτικής βούλησης και τον υπεύθυνο σχεδιασμό.
Μέχρι να υπάρξει αυτή η εξέλιξη, η λύση βρίσκεται στα χέρια του ίδιου του τηλεοπτικού κοινού, το οποίο οφείλει να αντιδράσει χρησιμοποιώντας το μόνο όπλο που έχει στο χέρι του, που είναι ο καθορισμός του ποσοστού τηλεθέασης.
Η τηλεφωνική ή διαδικτυακή δήλωση από τον κάθε τηλεθεατή, προς τον σταθμό που επιχειρεί να υποβαθμίσει την ποιότητα του προγράμματος ενημέρωσης, ότι επιλέγει άμεσα άλλη τηλεοπτική συχνότητα για να ενημερωθεί, είναι σίγουρο ότι θα αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και θα αναδείξει το τηλεοπτικό κοινό σε δυναμικό παράγοντα και όχι σε παθητικό αποδέκτη της υποβαθμισμένης τηλεοπτικής ενημέρωσης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
-
Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 71 χρονών ο Τάσος Ελευθεριάδης. Υπήρξε ένας πολύ γνωστός επιχειρηματίας της Βέροιας, καθώς με τα αδέρφια του
-
Θλίψη σκόρπισε στην τοπική κοινωνία της Βέροιας η είδηση του θανάτου του Δικηγόρου Νίκου Σαββίδη, που έφυγε από την ζωή το βράδυ της
-
Ανακοινώθηκαν οι 400+1 της ΕΛ.ΑΣ. Στη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου της προχώρησε το κόμμα
-
Δημοσιογράφος έγραψε ειδικό άρθρο για την πόλη μας, λέγοντας πως είναι το... βασίλειο των πεζών
-
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η συγκρότηση του ψηφοδελτίου της ΝΔ στην Ημαθία, με το κυβερνών κόμμα να κινείται
-
Τρεις θεατρικές παραστάσεις που επρόκειτο να παρουσιαστούν στη Βέροια, στο πλαίσιο της καλοκαιρινής τους περιοδείας, ακυρώνονται μετά
-
Όλα τα ονόματα του νέου Δ.Σ. Μετά την Επικύρωση των αποτελεσμάτων των αρχαιρεσιών του Ιατρικού
-
Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Ευστάθιου Χωραφά - 4ήμερο τον Ιούλιο, 3ήμερο τον Σεπτέμβριο και δυνατός ετήσιος χορός!
-
Τη φαεινή ιδέα να κρύψει ναρκωτικά σε μνήμα είχε 36χρονος στην Ημαθία αλλά δυστυχώς για αυτόν, κάποια μυστικά δεν πάνε τελικά...
-
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 11 Ιουλίου η μεγάλη μουσική εκδήλωση στα Ασώματα Ημαθίας,





Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.