Έπεσαν στον γκρεμό στους Αγίους Πάντες στα Παλατίτσια για να μείνουν ελεύθερες
Με ιδιαίτερη συγκίνηση και σε κλίμα σεβασμού πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 22 Μαρτίου η εκδήλωση μνήμης στο Σέλι, αφιερωμένη στις επτά ηρωίδες Βλάχες που θυσίασαν τη ζωή τους για την πατρίδα.
Στο «Μνημείο των Επτά Βλάχων Ηρωίδων», που δεσπόζει στην πλατεία του χωριού, τελέστηκε κατάθεση στεφάνων παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, τοπικών φορέων και πολιτών. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, υπενθυμίζοντας τη διαχρονική σημασία των αγώνων για την ελευθερία.
Το «παρών» έδωσαν οι βουλευτές Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Στέλλα Αραμπατζή, ο Πρόεδρος Γιώργος Φαρσαρώτος, ο Αντιδήμαρχος Αλέκος Τσαχουρίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κώστας Παλουκίδης, Χρήστος Μακρίδης κ.α.
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Λάζαρος Τσαβδαρίδης σε δηλώσεις του υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της ιστορικής μνήμης και της θυσίας των ηρωίδων:
«Αποτίουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στις γυναίκες αυτές, οι οποίες έγιναν διαχρονικά σύμβολα αυταπάρνησης, ηρωισμού και φιλοπατρίας. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης δεν είναι απλώς χρέος προς το παρελθόν μας, αλλά η πυξίδα για το μέλλον μας.»
Η τελετή ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, με τους παρευρισκόμενους να αποδίδουν τιμές στις επτά ηρωίδες, κρατώντας ζωντανή τη μνήμη και το παράδειγμά τους για τις επόμενες γενιές.
Aπό την πλευρά της η Στέλλα Αραμπατζή δήλωσε: «Σε κλίμα συγκίνησης αλλά και με σεβασμό στην ιστορική μας μνήμη και παράδοση είχα την τιμή να παρευρεθώ στην εκδήλωση μνήμης της Τοπικής κοινότητας Σελίου και ειδικά του Προέδρου στο "Μνημείο των επτά Βλάχων Ηρωίδων " στην Πλατεία Σελίου. Κάτοικοι και επισκέπτες αποτισαμε ελάχιστο φόρο τιμής στους προγόνους μας που θυσιάστηκαν.
Τιμούμε τις επτά βλάχες γυναίκες απο το Σέλι που προτίμησαν τον θάνατο, πέφτοντας στον γκρεμό, στο Γαλακτερό κοντά στην Μονή Αγίων Πάντων παρά να πέσουν στα χέρια των Οθωμανών στην επανάσταση του Κολινδρού τον Μάρτιο του 1878.
Αναγνώσθηκαν από επισκέπτες και κατοίκους του Σελίου μαζί, τα ονόματα των 7 Σελιωτών Ηρωίδων, κρατήσαμε ενός λεπτού σιγή, φωνάζοντας στο τέλος.... ΑΘΑΝΑΤΕΣ....!!
Να συγχαρώ επίσης τις αγέρωχες Βλαχοπούλες με τις παραδοσιακές φορεσιές, από τον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας, που αποτέλεσαν σημείο αναφοράς στην τελετή, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου 1821.»
Δείτε φωτογραφίες:


















Για ποιο λόγο θυσιάστηκαν;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟύτε αυτοί γνωρίζουν.
ΔιαγραφήΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ ΩΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ, ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι πολιτικοί μας, δουλεύουν σκληρά όχι αστεία....
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΟΥ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΥΤΟΙ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΩΝ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΤΑ ΒΛΑΧΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΠΕΣΑΝ ΚΑΙ ΠΝΙΓΗΚΑΝ ΚΑΙ ΣΩΘΗΚΕ ΕΝΑ ΑΓΟΡΑΚΙ. ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΑΟΥΣΑΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΑΠΙΤΣΑ. ΕΣΥ ΤΟΥ 9:44 (ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΛΛΑΣ) ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕΣ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ? ΘΑ ΚΑΘΟΥΣΑΝ ΝΑ ΣΕ ΒΙΑΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΑΛΑΔΕΣ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΕΑΝ ΕΙΣΤΕ ΠΟΝΤΙΟΙ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΤΕ ΤΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΣΤΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΕΤΕ ΤΙΣ ΘΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή👍👍👍👍👍👍👍
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΡΟΣ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΛΛΑΣ 9.44πμ : δεν πιστεύω να μην ξέρεις,η να μην αντιλαμβάνεσαι για ποιο λόγο θυσιάστηκαν οι 7 γυναίκες που έπεσαν στο γκρεμό στα Παλατίτσια το 1878! αν δεν ξέρεις, άνοιξε και διάβασε κανένα βιβλίο ιστορίας! να σου θυμίσω: "ΖΑΛΟΓΓΟ", " ΚΟΥΓΚΙ", " ΑΡΚΑΔΙ", " ΝΑΟΥΣΑ ( ΑΡΑΠΙΤΣΑ)", " ΠΑΛΑΤΙΤΣΙΑ" κλπ. ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ!!!!!.
ΑπάντησηΔιαγραφή