http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Αναβίωσαν για 32η συνεχή χρονιά τα Ρουγκάτσια και η Γουρουνοχαρά στο Μακροχώρι

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Ντόπιων Μακροχωρίου και Περιχώρων αναβίωσε και φέτος με επιτυχία τα παραδοσιακά έθιμα των Ρουγκατσιών και της Γουρουνοχαράς, κρατώντας ζωντανή την τοπική παράδοση για 32η συνεχή χρονιά.

Τα Ρουγκάτσια, ένα από τα αρχαιότερα έθιμα της Μακεδονίας, ξεκίνησαν την πορεία τους ανήμερα των Χριστουγέννων, την Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου, περιδιαβαίνοντας τους δρόμους και τις γειτονιές της περιοχής. Με τραγούδια, ήχους παραδοσιακών οργάνων και εορταστική διάθεση, τα μέλη του Συλλόγου μετέφεραν ευχές για Καλά Χριστούγεννα, υγεία και καλή χρονιά, όπως προστάζει το παλιό μακεδονικό έθιμο.

Η κορύφωση των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2025 με τη Γουρουνοχαρά, στην Πλατεία Παλαιού Ηρώου. Από το πρωί και έως τις απογευματινές ώρες, στήθηκε ένα μεγάλο παραδοσιακό γλέντι με άφθονο κρασί, χοιρινή τηγανιά και ζωντανή μουσική. Τη διασκέδαση απογείωσε η ζυγιά του Βασίλη Μανωλόπουλου με τη συνοδεία ζουρνάδων, παρασύροντας μικρούς και μεγάλους σε χορό.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν η πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρία Γάτου, η οποία τόνισε τη σημασία της διατήρησης των εθίμων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και ο χοροδιδάσκαλος Αχιλλέας Τσιάρας, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της νέας γενιάς στη συνέχιση της παράδοσης.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν επιβεβαιώνοντας ότι τα Ρουγκάτσια και η Γουρουνοχαρά αποτελούν ημέρες ζωντάνιας για το Μακροχώρι.

Δείτε φωτορεπορτάζ και βίντεο του veriotis.gr:



































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ