http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Συγκίνηση και δέος στο ιερό προσκύνημα της Παναγιάς Σουμελά στο Βέρμιο

Στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο ταξίδεψε η εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» του ΣΚΑΪ, καταγράφοντας στιγμές βαθιάς πίστης και συγκίνησης από ένα προσκύνημα που αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρο τον ποντιακό ελληνισμό.

Το απόσπασμα της εκπομπής εστιάζει στις μαρτυρίες πιστών από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, οι οποίοι συρρέουν για να προσκυνήσουν την ιερή εικόνα της Παναγίας. Πολλοί δηλώνουν πως επιστρέφουν κάθε χρόνο στο Βέρμιο, για να νιώσουν — όπως λένε — «τη χάρη της Μάνας του Πόντου». Δεν λείπουν και οι αφηγήσεις για τα θαύματα που, σύμφωνα με τους ίδιους, βίωσαν και που τους κάνουν να διατηρούν βαθιά πνευματική σύνδεση με τη μονή.

Η ιστορία της εικόνας της Παναγίας Σουμελά είναι άρρηκτα δεμένη με την πορεία του ποντιακού ελληνισμού. Μετά από ενέργειες του Ελευθέριου Βενιζέλου το 1930, η θαυματουργή εικόνα μεταφέρθηκε από τον Πόντο στην Ελλάδα και για περίπου 20 χρόνια φυλάχθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών. Η επιθυμία των Ποντίων, όμως, ήταν να στεγαστεί ξανά σε ένα περιβάλλον που να θυμίζει το βραχώδες και απομονωμένο τοπίο της παλιάς μονής στον Πόντο. Έτσι, το 1951 επιλέχθηκε η περιοχή της Καστανιάς Ημαθίας στο όρος Βέρμιο, όπου ανεγέρθηκε η νέα μονή που φιλοξενεί μέχρι σήμερα την ιερή εικόνα.

Κάθε χρόνο, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, χιλιάδες προσκυνητές απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και από ομογενειακές κοινότητες του εξωτερικού καταφθάνουν στη μονή. Μεταφέρουν τάματα, προσευχές και ευχές, ενώ συμμετέχουν στις λατρευτικές τελετές και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται προς τιμήν της Παναγίας.

Η Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο παραμένει ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά κέντρα της χώρας — ένας τόπος όπου η πίστη συναντά την ιστορία και η παράδοση συνεχίζει να ενώνει γενιές Ποντίων και Ελλήνων από όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ