Μέσα από το χλωμό, σχεδόν ξεθωριασμένο φως της ασπρόμαυρης φωτογραφίας, ξεπροβάλλει μια σκηνή καθημερινότητας από τη Βέροια του 1917. Το εσωτερικό ενός καφενείου, λιτό και φιλόξενο, αποκαλύπτει στιγμές γαλήνης σε μια εποχή ταραγμένη από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο καφετζής, ο μοναδικός άνθρωπος του κάδρου, ποζάρει καθισμένος μπροστά από ένα μικρό στρογγυλό τραπέζι. Στο τραπέζι, ο καφές αχνίζει δίπλα στον αργιλέ — σύμβολο της ανατολίτικης ραστώνης και της παρέας. Ο φωτογράφος, φαίνεται, του ζήτησε να ποζάρει ως πελάτης. Κι όμως, ο καφετζής δεν έβγαλε την ποδιά του. Σαν να αρνήθηκε, έστω και στιγμιαία, να απαρνηθεί τον ρόλο του, την καθημερινή του ταυτότητα.
Στο βάθος, πίσω του, διακρίνεται αφίσα διαφήμισης τσιγάρων: δύο ανδρικές φιγούρες, κομψά ντυμένες, ανταλλάσσουν βλέμματα και λόγια. Αριστερά, μια άλλη αφίσα με τη χαρακτηριστική μορφή μιας ραπτομηχανής Singer — η είσοδος της βιομηχανικής εποχής στον χώρο του καφενείου.
Οι καρέκλες είναι ξύλινες, η διακόσμηση λιτή — καθρέφτης με σκαλιστή κορνίζα και στους τοίχους εικόνες που μιλούν για τις αλλαγές των καιρών. Το ξύλινο πάτωμα μαρτυρά φθορά, αλλά και ζωή: πατημασιές, κουβέντες, κουδουνίσματα ποτηριών.
Η εικόνα αυτή δεν είναι απλώς ένα πορτρέτο του καφετζή. Είναι μια ολόκληρη εποχή φυλαγμένη σε ένα στιγμιότυπο· μια κοινωνία που αλλάζει, αλλά βρίσκει ακόμη καταφύγιο στον καφενέ – χώρο συνάντησης, κουβέντας και περισυλλογής. Ένα παράθυρο στην ψυχή της παλιάς Βέροιας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
-
Είχε τραυματιστεί σοβαρά στο πάρκο της Αγίας Παρασκευής - Έδινε σκληρή μάχη για να κρατηθεί στη ζωή στο Ιπποκράτειο
-
Σταμάτησε για καφέ στην Ελιά, πριν πάει για γυρίσματα στη Φλώρινα - H συνάντηση με τον Βασίλη Σαρηγιαννίδη και τον
-
Με μισθό γύρω στα 24.000 ευρώ Ένα πάρα πολύ γνωστός Βεροιώτης, λάτρης της γυμναστικής και της
-
Ήταν το πρώτο τους ραντεβού Με την αγωνία να κυριεύει τους συγγενείς για την κατάσταση της
-
Σας περιμένουμε μετά τις 17:00 να γιορτάσουμε την έναρξη Η μεγάλη μέρα έφτασε και το νέο coffee - bar - bistrot «Marylin» ανοίγει
-
Το Σάββατο 4 Απριλίου 2026 (Σάββατο του Λαζάρου), θα τελεστεί η κηδεία του 7χρονου Αχιλλέα Πασχαλίδη, που έχασε την ζωή του λίγες
-
Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ένας άνδρας 54 ετών από το όχημά του μετά από εκτροπή το βράδυ της Δευτέρας 30 Μαρτίου, σύμφωνα με
-
Νέα ενημέρωση: Έχει καλυφθεί η ανάγκη για αίμα - Καλέστε στο τηλ. 2331351173 για μελλοντικές ανάγκες
-
Δείτε το πλούσιο φωτορεπορτάζ του veriotis.gr Για 8η χρονιά το Μακροχώρι τίμησε τη μνήμη των 21 αδικοχαμένων
-
Την τελευταία του πνοή άφησε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ο 7χρονος που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε παιδική χαρά





Το τραπεζάκι στιβαρό,σταθερό,όχι σαν τα σημερινά πλαστικά που τα παίρνει ο άνεμος και τα σηκώνει.
ΑπάντησηΔιαγραφή