http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Το Ξηρολίβαδο «σέρβιρε» Μεσογειακή διατροφή


Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση από τον διατροφολόγο Αθανάσιο Τόπη και τον Ψυχολόγο Αντώνη Τσιτλακίδη

Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση με θέμα την Μεσογειακή διατροφή, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 6 Αυγούστου 2025 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Π.Ο.Ξ. και καλεσμένοι ομιλητές ήταν, ο Διατροφολόγος Αθανάσιος Τόπης και ο Ψυχολόγος Αντώνης Τσιτλακίδης.

Την εκδήλωση χαιρέτισε, καλωσορίζοντας και τους ομιλητές, ο πρόεδρος του Π.Ο.Ξ. Βασίλης Χασιώτης, ενώ παραβρέθηκαν κάτοικοι του χωριού και επισκέπτες του.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ενός βίντεο, αφιερωμένου στην Μεσογειακή διατροφή, στο οποίο παρουσιάστηκε μια μακροχρόνια έρευνα που έγινε σε κατοίκους χωρών της Μεσογείου, όπως Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Αφρική και Ελλάδα, αποδεικνύοντας πως η αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων οφείλεται στη μη ακολούθηση του προτύπου της Μεσογειακής διατροφής, παρουσιάζοντας παράλληλα τα οφέλη από την κατανάλωση ελαιόλαδου και του σωστού συνδυασμού βοτάνων, χόρτων και λαχανικών.


Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Τόπης, αναφέρθηκε στην ανάγκη επιστροφής στο πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής και στη μείωση κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών, στο πόσο επιδρά ο σύγχρονος τρόπος ζωής στη διατροφή μας, επιλέγοντας π.χ. έτοιμα και γρήγορα γεύματα από την προετοιμασία ενός σπιτικού φαγητού, καθώς και στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα. Τόνισε την ανάγκη κατανάλωσης περισσότερων λαχανικών, οσπρίων και ψαριών και τον περιορισμό του κρέατος ειδικά του κόκκινου κρέατος.


Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Τσιτλακίδης, ανέδειξε την υποχώρηση των παραδοσιακών διατροφικών συνηθειών εξαιτίας του άγχους του σύγχρονου τρόπου ζωής και της επίδρασης τηλεοπτικών προγραμμάτων που προβάλλουν πρότυπα ξένα προς τη Μεσογειακή Διατροφή. Τόνισε την ανάγκη επιστροφής σε υγιεινές διατροφικές πρακτικές, με έμφαση στην εκπαίδευση των παιδιών από το οικογενειακό περιβάλλον και τη θεσμοθέτηση μαθήματος διατροφής στα σχολεία.



Μετά το τέλος των τοποθετήσεων, το κοινό είχε την ευκαιρία να απευθύνει ερωτήσεις στους κυρίους Τόπη και Τσιτλακίδη, σχετικά με τη Μεσογειακή διατροφή αλλά και να εκφράσουν κάποιους προβληματισμούς τους.

Στην παρέμβασή του ο πρώην πρόεδρος και Ιατρός Αναστάσιος Βασιάδης, αναφέρθηκε στο παγκόσμιο διατροφικό πρόβλημα, συνδέοντάς το με τον υπερκαταναλωτισμό, την κλιματική κρίση και την εξάντληση φυσικών πόρων. Τόνισε τη μείωση της τοπικής παραγωγής και την αύξηση εισαγόμενων τροφίμων αμφίβολης ποιότητας, καταλήγοντας με νοσταλγία στην παραδοσιακή διατροφή μικρών κοινοτήτων, όπως του Ξηρολιβάδου.

Με αφορμή αυτή την αναφορά, στην κουβέντα μπήκαν και οι ξακουστές πίτες του Ξηρολιβάδου, ενώ το ραντεβού ανανεώθηκε στην επόμενη εκδήλωση του ΠΟΞ, ενώ δόθηκε υπόσχεση, την επόμενη χρονιά να διοργανωθεί μια διαδραστική εκδήλωση σχετική με το θέμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ