Αυτή είναι μία επιχειρηματική απόφαση με την οποία ουσιαστικά αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός αυτών που λέμε ιδιωτικών ATM δηλαδή μηχανήματα τα οποία δεν φέρνουν πλέον το σήμα ενός εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και ο συνολικός τους αριθμούς μετά και την συγκεκριμένη μεταβίβαση στα 3200 σε όλη τη χώρα.
Μάλιστα, το βασικό ζήτημα είναι ότι σε αυτά θα επιβάλλονται χρεώσεις οι οποίες μπορεί να ξεκινούν από το 1,5 ευρώ για μία ανάληψη χρημάτων και να φτάνει η χρέωση μέχρι και στα 4,95 €, κυρίως σε τουριστικές και απομακρυσμένες περιοχές.
Αξίζει να σημειωθεί πως η τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε να μεταβιβάσει σε ιδιωτική εταιρεία – στην οποία και η ίδια η τράπεζα – κρατάει ένα μειοψηφικό ποσοστό – ένα πακέτο 850 μηχανημάτων περίπου δηλαδή το 40% των μηχανημάτων που είχε η συγκεκριμένη τράπεζα την κατοχή της.
Σημειώνεται πως πρόκειται για σημεία όπως μέσα στο μετρό, σε νοσοκομεία, σε περιοχές εκτός της Αθήνας και είναι κυρίως μηχανήματα τα οποία δεν βρίσκονται στα τραπεζικά καταστήματα. Η βασική αλλαγή όμως είναι ότι οι κάτοχοι των καρτών της συγκεκριμένης τράπεζας που μέχρι τώρα δεν πλήρωναν την προμήθεια είτε για ερώτηση υπολοίπου είτε για ανάληψη χρημάτων στο εξής θα επιβαρύνονται, όπως και όλοι οι υπόλοιποι, με την χρέωση η οποία μπορεί να φτάνει από 1,5 έως 2,10 €.
Όπως αναφέρει το ertnews.gr, το θέμα απασχολεί την κυβέρνηση. Μάλιστα υπήρξε και τοποθέτηση χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο όποιος προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση.
Τέλος σημειώνεται πως από τον Ιανουάριο του 2025 έχει περάσει στην ελληνική νομοθεσία διάταξη που προβλέπει ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές στις οποίες οι καταναλωτές δεν έχουν πρόσβαση στα ΑΤΜ των δικών τους τραπεζών είναι υποχρεωτικό να δίνει τη δυνατότητα ανάληψης χρημάτων χωρίς κόστος από οποιοδήποτε ATM.




1.Νομοθετικά μεταφέρει η κυβέρνηση, όλες τις συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών ,επαγγελματιών, δημοσίου μέσω τράπεζας
ΑπάντησηΔιαγραφή2.οι τράπεζες ανακαλύπτουν συνεχώς,πάγια, χρεώσεις παντού για τα πάντα.
3.μας κοροϊδεύουν και μας κλέβουν ταυτόχρονα και οι δύο.
Είναι που είχε ανακοινώσει η κυβερνησάρα μας, ότι τέλος στις χρεώσεις των τραπεζών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχουν κι άλλες τράπεζες, δεν πειράζει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να βγουν τα χρήματα του καθενός λίγα η πολλά κ μην χτυπά η κάρτα για κανένα 2 μηνό να δείτε αν τα πάρουν πίσω από τη χασούρα του κλεψίματος ! Ποια είναι η χασούρα;; όταν 1 50αρικο γυρνάει στην αγορά μένει πάντα 50€! Με την κάρτα γίνεται μετά από κάποιες συναλλαγές 0€!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το κείμενο εκφράζει μια άποψη που κυκλοφορεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, ειδικά σε περιόδους έντονης συζήτησης για την "ψηφιοποίηση" των συναλλαγών και την κατάργηση των μετρητών. Ας το δούμε λίγο πιο ψύχραιμα και αναλυτικά:
ΔιαγραφήΠερίληψη της άποψης
Η θέση του κειμένου είναι ότι: Το χρήμα, όταν κινείται με μετρητά, "παραμένει" στην αγορά — το 50ευρο γυρνάει από χέρι σε χέρι και δεν χάνεται.
Με τις κάρτες (δηλαδή τις ηλεκτρονικές συναλλαγές), λόγω προμηθειών, φόρων και κρατήσεων, το χρήμα «χάνεται» σταδιακά.
Αν σταματήσει ο κόσμος για λίγο να χρησιμοποιεί κάρτες, θα «πονά» το σύστημα και ίσως αλλάξει κάτι.
Αλήθεια ή μύθος;
Τι είναι σωστό:
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν προμήθειες. Κάθε πληρωμή με κάρτα έχει ένα μικρό ποσοστό που κρατάει η τράπεζα και το payment provider (π.χ. Visa, Mastercard).
Το κράτος ελέγχει καλύτερα τα ηλεκτρονικά χρήματα. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να φοροδιαφύγει κάποιος.
Τα μετρητά μπορούν να λειτουργήσουν "εκτός ραντάρ". Γι’ αυτό αρκετοί επαγγελματίες τα προτιμούν, καθώς μειώνουν τις φορολογικές υποχρεώσεις.
Τι είναι παραπλανητικό ή λάθος:
Το 50ευρο "δεν χάνεται" λόγω καρτών. Όταν κάνεις μια αγορά με κάρτα, το χρήμα απλώς αλλάζει μορφή και καταγράφεται. Δεν «εξαφανίζεται». Το ποσό φτάνει στον έμπορο (με μικρή προμήθεια), και αυτός συνεχίζει να το χρησιμοποιεί — π.χ. για να πληρώσει προμηθευτές, μισθούς, φόρους.
Η χρήση καρτών δεν σημαίνει "χασούρα". Αντιθέτως, μειώνει το "μαύρο" χρήμα, ενισχύει τα δημόσια έσοδα και κάνει τις οικονομικές ροές πιο διαφανείς.
Συμπέρασμα
Η άποψη που εκφράζεται είναι περισσότερο πολιτική/κοινωνική παρά οικονομικά τεκμηριωμένη. Έχει βάση στο συναίσθημα και την καχυποψία απέναντι στο τραπεζικό σύστημα ή το κράτος. Αλλά από οικονομικής άποψης, το χρήμα δεν χάνεται λόγω καρτών — απλώς γίνεται πιο ανιχνεύσιμο.
Απάντηση στον / στην 3,18. μ. μ. Σε μια συναλλαγή μεταξύ δύο συμβαλλόμενων υποχρεώνεις να υπάρχει και ένας τρίτος. Με αποτέλεσμα ο παραγόμενος πλούτος αντί να μυρίζεται σε δύο να μυρίζεται σε τρεις συμβαλλόμενους. Ο δε τρίτος συμβαλλόμενος δεν προσφέρει απόλυτος τίποτα στην συναλλαγή. Αντίθετος δημιουργεί τεχνικά εμπόδια, ωράρια λειτουργίας καταστήματος, πρόσβαση σε δύο - τρεις ημέρες στα χρήματα σου, βρίσκει ευκαιρία να προσφέρει ασφάλειες ζωής - αυτοκινήτου, επενδυτικά προϊόντα κ.λ.π. Επίσης από τότε που συμμετέχουν ως υποχρεωτικός τρίτος συμβαλλόμενος στις οικονομικές συναλλαγές καταγράφουν ρεκόρ κερδών.
ΔιαγραφήΑπάντηση στον Ανώνυμος21 Ιουλίου 2025 στις 8:19 π.μ.
ΔιαγραφήΚανείς δεν είπε ότι οι τράπεζες είναι άγιες — φυσικά και έχουν κέρδος. Αλλά το να λέμε ότι «το 50ευρο εξαφανίζεται με την κάρτα» δεν ισχύει. Το ποσό φτάνει στον έμπορο (με μικρή προμήθεια) και συνεχίζει να κινείται.
Και στην τελική, ο έμπορος έχει ενσωματώσει την προμήθεια στις τιμές του — δεν βγαίνει ζημιωμένος. Δηλαδή, είτε πληρώσεις μετρητά είτε κάρτα, η τιμή είναι η ίδια.
Αν κάποιος ενοχλείται επειδή η κάρτα αφήνει ίχνος, τότε το πρόβλημα δεν είναι η προμήθεια — είναι η διαφάνεια. Κι αυτό είναι άλλη συζήτηση.
Το 50ευρο δεν χάνεται. Απλώς καταγράφεται. Κι αυτό πονάει μόνο όσους είχαν μάθει να δουλεύουν αλλιώς.
Αυτές οι χρεώσεις υπάρχουν για να συμψηφίσουν τα γ@μισι@τικ@ των βρωμοκομμάτων που χρωστάνε στις τράπεζες και γι'αυτό αυτές δεν τα απαιτούν. Τα παίρνουν από τα χαϊβάνια τους ψηφοφόρους!
ΑπάντησηΔιαγραφήο τσιπρας της δεξιάς εν δράση.
ΑπάντησηΔιαγραφή΄Έχετε πάει σε ΤΡΑΠΕΖΑ τον τελευταίο καιρό ???
ΑπάντησηΔιαγραφήΝιώσατε τουλάχιστον σαν καθυστερημένος ή σαν ενοχλητική μυιγα κολλημένη στο τζάμι του υποκαταστήματος ???
Νιώσατε πως για να μπεις σε τράπεζα πλέον πρέπει να έχεις τουλάχιστον μάστερ στην πληροφορική ???
Αν ΝΑΙ σας ενδιαφέρει το παρακάτω κείμενο ...
📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍
Σήμερα ήρθε ο διευθυντής της τράπεζας που με εξυπηρετεί στην περιοχή μου να ψωνίσει από το κρεοπωλείο μου.
Πρώτα τον έβαλα να κάτσει σε μια καρέκλα για 30 λεπτά.
Όταν ευκαίρησα, τον ρώτησα τι θέλει και απάντησε ότι θέλει μπιφτέκια για χάμπουργκερ.
Του είπα ότι τώρα πουλάμε μπιφτέκια για μπέργκερ μόνο τις Παρασκευές.
Εναλλακτικά παρήγγειλε λουκάνικο αλλά του είπα ότι λουκάνικα πουλάμε από 8:30 εως 10:00 μόνο Τρίτη και Πέμπτη.
Είδε και αποείδε, παρήγγειλε ένα κοτόπουλο κομμένο στα τέσσερα.
Του έδωσα το κοτόπουλο, τα μαχαίρια και το ψαλίδι και του είπα να το κόψει μόνος του.
Όπως το περίμενα, απάντησε ότι δεν ήξερε πώς να το κάνει και ότι δεν ήταν δικιά του δουλειά.
Του απάντησα ευγενικά:
- Αφού είναι η πρώτη φορά, θα σας βοηθήσω αλλά από εδώ και πέρα, θα πρέπει να το κάνετε μόνος σας, καθώς οι οδηγίες για τον τρόπο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα μας και στην αντίστοιχη εφαρμογή για κινητά.
Με κοίταξε αποσβολωμένος και μου ζήτησε να σοβαρευτώ και να κάτσουμε να μιλήσουμε λογικά.
Του είπα ότι αν δεν ζητούσε ραντεβού, θα ήταν εντελώς αδύνατο να μου μιλήσει.
Τελικά πήρε το κοτόπουλο, το οποίο του ετοίμασα αλλά του εξήγησα ότι πέραν του κόστους, πρόσθεσα και τα τέλη συντήρησης του εξοπλισμού για το κόψιμο του κοτόπουλου.
Κατοπιν του επέστησα την προσοχή ότι στα πλαίσια της συνεργασίας μας αν θέλει να συνεχίσει να εξυπηρετείται από εμάς, θα πρέπει να προμηθευτεί την κάρτα της επιχείρησής μας που τον δεσμεύει να αγοράζει δύο κιλά παϊδάκια κάθε 15 μέρες ειδάλλως θα έχει προσαύξηση 3% στις τιμές λιανικής στις υπόλοιπες συναλλαγές.
Μου ψέλλισε ένα κοσμητικό επίθετο και έφυγε μουρμουρίζοντας αλλά μετά από λίγο το ξανασκέφτηκε και επέστρεψε να πάρει το κοτόπουλο γιατί ήταν αργά να πάει αλλού και θα έμενε νηστικός.
Η ιστοριούλα μας είναι φανταστική αλλά φαντάζεστε να υπήρχε αυτό το φέρσιμο σε ένα κρεοπωλείο που ψωνίζατε για χρόνια και ξαφνικά να σας έθεταν αυτούς τους όρους;
Λοιπόν έτσι και χειρότερα μας φέρονται οι τράπεζες.
Εκτός από το να τους εμπιστευόμαστε τα λεφτά μας με τα οποία δουλεύουν, όταν αποτυγχάνουν, πρέπει να τις βοηθήσουμε να επανακάμψουν και πάλι με τα δικά μας λεφτά.
Μας παρέχουν όλο και λιγότερες υπηρεσίες με εξυπηρέτηση από υπαλλήλους στα καταστήματα, αναγκάζοντάς μας να κάνουμε εμείς την δουλειά τους, ενώ πληρώνουμε και προμήθεια σε κάθε συναλλαγή με το ποσό αυθαίρετα και μονομερώς επιβεβλημένο.
Αν δεν μπορούμε να αντιδράσουμε αλλιώς, τουλάχιστον ας το κυκλοφορήσουμε...
αυτο που θέλεις να κυκλοφορήσει ειναι μια βλακεία.6 χρονια ο Κ.Μ διέλυσε τη χώρα. αιντε ξυπνάτε.
ΔιαγραφήΣωστός
ΔιαγραφήΣε 40.000 ευρώ κατάθεση στην τράπεζα Πειραιώς (από εφάπαξ εμού και της συζύγου), σε ετήσια πήρα τόκο 2,90 ευρώ και σε μια ανάληψη μικρή 100 ευρώ με κράτησαν προμήθεια 2,10 ευρώ......απαράδεκτο, στην πορεία να μας πάρουν προμήθεια για φύλαξη των καταθέσεων !
ΑπάντησηΔιαγραφήσε 6 χρόνια επιτελικού κράτους Κ.Μ. με επίσημο καταγεγραμμένο πληθωρισμό 24 τακατό η αγοραστική δύναμη των 40 χιλιάδων είναι 30.400 περίπου. Το δίευρω στην προμήθεια είναι μεν κάτι σοβαρό δε λέω, αλλά δε παύει να είναι ο φερετζές του... (και μην ακούσω για εισαγόμενο πληθωρισμό λόγω πολέμου και πληθωρισμό απληστίας... η περίπτωση ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει και στον τελευταίο ηλίθιο αυτής της χώρας να του έχει ήδη ανοίξει τα μάτια, να του έχουν γουρλώσει δηλαδή, να έχει καταλάβει πως κυβερνάται αυτός ο τόπος αυτά τα 6 χρόνια ... αν κυβερνάται κιόλας.....,)
ΔιαγραφήΤο τελευταίο που λες είναι δρομολογημένο να εφαρμοστεί στο άμεσο μέλλον.
ΔιαγραφήΤο ξεζούμισμα του λαού δεν έχει πάτο!
Κλείσιμο λογαριασμού ΑΜΕΣΑ. Υπάρχουν και άλλες τράπεζες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεταφορά της μισθοδοσίας σε άλλη και θα στρώσουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τραπεζα Πειραιώς πούλησε όλα τα εξωτερικά ΑΤΜ σε εταιρεία,για να τα διαχειρίζεται αυτή.Οποιος θέλει να κάνει δωρεάν ανάληψη από ΑΤΜ της Πειραιώς ,πρέπει να πηγαίνει σε ΑΤΜ της τράπεζας που βρίσκονται στα φυσικά καταστήματα της.Εκει δεν υπάρχει χρεωση
ΑπάντησηΔιαγραφήΟταν χάριζαν στην τράπεζα πειραιώς την ΑΤΕ και την ακίνητη περιουσία της την Κύπρου τη Γενική την Πανελλήνια την marfin για να σωθεί η ίδια γιατί ήτανε για φούντο μας διαβεβαίωναν ότι ήταν προς όφελος των καταθετών και πως έτσι διασφάλιζαν τα χρήματά μας. Τώρα μας πίνουν το αίμα με ασφαλιστήρια αχρείαστα με επενδυτικά προγράμματα που χάνεις τα χρήματα σου και με προμήθειες παράνομες. Η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα και η Τραπεζα της Ελλάδος μόνο εποπτεία δεν κάνει. Πόσες φορές έχει ανακεφαλαιοποιηθεί η τράπεζα με χρήματα του ελληνικού λαού; Ο αναβαλλόμενος φόρος των Τραπεζών μεχρί πότε θα είναι αναβαλλόμενος; Οι προμήθειες στα pos γιατί συνεχίζονται να υφίστανται; Είναι τυχαίο ότι οι παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ διακινούναν μέσω συγκεκριμένης τράπεζας;
ΔιαγραφήΑν οι κυβερνώντες "είχαν το φόβο" ότι μετά από κάθε τέτοιο γεγονός, ο λαός θα τους καταψήφιζε την επόμενη φορά, θα το άλλαζαν αμέσως με νομοθετική ρύθμιση; Σίγουρα ναι, αλλά επειδή ξέρουν πόσο "ξεσυλλόγιαστοι" είμαστε, εμείς ο λαός, αυτοί δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι. Όλα καλά...30% στις δημοσκοπήσεις....Μέχρι να σβήσει ο ήλιος....
ΑπάντησηΔιαγραφήΙσως χρειάζεται χρήματα για να κάνει την έκτη ανακαίνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια στα καταστήματά της.
ΑπάντησηΔιαγραφήανακαίνιση στα καταστήματα που κλείνει? εχεις μπει σε τράπεζα τελευταία? σε λίγο θα νοικιάσουν περίπτερα, δεν χρειάζονται τόσο μεγάλα καταστήματα
ΔιαγραφήΧα χα η τραπεζα πούλησε στον εαυτό της τα ΑΤΜ και τώρα χρεώνει προμήθεια στις συναλλαγές.
ΑπάντησηΔιαγραφήάραγε τα δήθεν funds του εξωτερικού που επισπεύδουν πλειστηριασμούς κόκκινων δανείων σε ποιους ανήκουν?
Διαγραφή