Μια ιδιαιτέρως... γευστική εκδήλωση διοργάνωσε το πρωί της Παρασκευής 27 Ιουνίου 2025 στην Ελιά η Αναπτυξιακή Νομού Ημαθίας Α.Ε. στο πλαίσιο του Προγράμματος Διατοπικής Συνεργασίας «Προβολή - Προώθηση της Μακεδονικής Κουζίνας».
Η εκδήλωση με τίτλο «Μαγειρεύουμε στις Ρίζες μας» συνδύασε τη γνώση με τη γαστρονομική παράδοση και είχε στόχο την ανάδειξη της πλούσιας γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής και η ενημέρωση των επαγγελματιών του επισιτιστικού κλάδου.
Χαιρετισμό απηύθυναν, πρόεδρος της ΑΝΗΜΑ Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, η υπεύθυνη γραφείου Τουρισμού της Π.Ε. Ημαθίας Μαρία Ανδρεάδου, ως εκπρόσωπος του αντιπεριφερειάρχη, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Λάζαρος Ασλανίδης, η περιφερειακή σύμβουλος Συρμούλα Τζήμα, ο πρόεδρος των καταστηματαρχών (ΣΙΚΚΕΔ) Βέροιας Κώστας Φωτόπουλος, ο Θανάσης Καραγιάννης συντονιστής της ΑΝ.ΗΜΑ. που παρουσίασε το Σχέδιο Διατοπικής Συνεργασίας για την προβολή - προώθηση της Μακεδονικής κουζίνας και ο chef και ambassador της Μακεδονικής Κουζίνας Θοδωρής Κουρατζόγλου, ο οποίος παρουσίασε και ένα υπέροχο βίντεο με αντιπροσωπευτικές συνταγές από κάθε νομό της Κεντρικής Μακεδονίας.
Η εκδήλωση με τίτλο «Μαγειρεύουμε στις Ρίζες μας» συνδύασε τη γνώση με τη γαστρονομική παράδοση και είχε στόχο την ανάδειξη της πλούσιας γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής και η ενημέρωση των επαγγελματιών του επισιτιστικού κλάδου.
Χαιρετισμό απηύθυναν, πρόεδρος της ΑΝΗΜΑ Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, η υπεύθυνη γραφείου Τουρισμού της Π.Ε. Ημαθίας Μαρία Ανδρεάδου, ως εκπρόσωπος του αντιπεριφερειάρχη, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Λάζαρος Ασλανίδης, η περιφερειακή σύμβουλος Συρμούλα Τζήμα, ο πρόεδρος των καταστηματαρχών (ΣΙΚΚΕΔ) Βέροιας Κώστας Φωτόπουλος, ο Θανάσης Καραγιάννης συντονιστής της ΑΝ.ΗΜΑ. που παρουσίασε το Σχέδιο Διατοπικής Συνεργασίας για την προβολή - προώθηση της Μακεδονικής κουζίνας και ο chef και ambassador της Μακεδονικής Κουζίνας Θοδωρής Κουρατζόγλου, ο οποίος παρουσίασε και ένα υπέροχο βίντεο με αντιπροσωπευτικές συνταγές από κάθε νομό της Κεντρικής Μακεδονίας.
Δείτε το βίντεο:
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα πλεονεκτήματα της τοπικής Μακεδονικής Κουζίνας, η πλούσια γευστική παράδοση της περιοχής και η πληθώρα των φρέσκων τοπικών προϊόντων που αποτελούν πηγή γαστρονομικής έμπνευσης για τους σεφ της Ελλάδος και του εξωτερικού, ενώ αναδείχθηκε η σύνδεση της Μακεδονικής και της τοπικής (Ημαθιώτικης) κουζίνας με τον τουρισμό, καθώς και η συμβολή της στην υγιεινή διατροφή μέσω των αρχών της μεσογειακής δίαιτας. Τονίστηκαν τα πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία, την πολιτισμική ταυτότητα και την ποιότητα ζωής, μέσα από την αξιοποίηση της γαστρονομίας ως μοχλού ανάπτυξης.
Ο Διαιτολόγος - Διατροφολόγος και υποψ. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αθανάσιος Τόπης, παρουσίασε το θέμα «Η Μακεδονική κουζίνα της Π.Ε. Ημαθίας στα πλαίσια της μεσογειακής διατροφής». Ο καθηγητής ΕΑΠ στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Διοίκηση Τουρισμού, Ιωάννης Βαλαχής, παρουσίασε το θέμα «Γαστρονομία, τοπικά προϊόντα και τουριστική ανάπτυξη». Η υπεύθυνη γραφείου Τουρισμού της Π.Ε. Ημαθίας Μαρία Ανδρεάδου, παρουσίασε το θέμα «Στήριξη των τοπικών προϊόντων και της τοπικής διατροφής εκ μέρους της Π.Ε. Ημαθίας», ενώ ο chef και ambassador της Μακεδονικής Κουζίνας Θοδωρής Κουρατζόγλου παρουσίασε τη γαστρονομία, τα πιάτα και τα προϊόντα της Ημαθίας.
Η εκδήλωση κορυφώθηκε με έναν μοναδικό μπουφέ βασισμένο σε 9 αυθεντικές συνταγές της Ημαθιώτικης κουζίνας, που ανέδειξαν τις τοπικές πρώτες ύλες, την παράδοση και τη δημιουργικότητα. Ο μπουφές περιείχε γκαβόψαρα (τοπική συνταγή με μελιτζάνες), μάντζα (μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκυθάκια στο τηγάνι με ντομάτα και τυρί μπάτζο), γκαϊγκανά (ορεκτικό με κεφαλοτύρι, αυγά και αλεύρι), φασουλονταβά (φασόλια στο φούρνο με ντομάτα, πάπρικα και μυρωδικά), κεφτέδες με άρμη (με χοιρινό και μοσχαρίσιο κιμά σε σάλτσα με αλεύρι), μάγουλα μοσχαριού (με παπαρδέλες), βλάχικο Βεροίας (με αρνί), λαγγίτες (με ζάχαρη) και Ρεβανί.
Δείτε φωτογραφίες:
Πολυ όμορφα σαν εικόνα τα εδέσματα, νόστιμα και στη γευση σίγουρα, ξεχωριστή η πρωτοβουλία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι μπράβο, παραδοσιακά, λίγα και καλά. Βάλτε όμως στην κορυφή τον φασουλονταβά, με τα "παρελκόμενά" του. Αν και από τη φωτο, αυτό που φαίνεται δεν είναι φασουλονταβάς...
ΑπάντησηΔιαγραφήΌντως, δεν είναι ο πατροπαράδοτος (ή, καλύτερα μήτροπαράδοτος).
ΔιαγραφήΡε δείξτε τους να τρώνε και αφήστε τον πρόλογο, όλες οι φωτό είναι από την ώρα των ομιλιών. Δείξε εκεί να χλαπακιάζουν να γελάσουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαστερ Σεφ hashtag Βέροια
Μπιζμπιζε η γιορτουλα. Βλέποντας τις φωτογραφίες καταλαβαίνεις πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι φάγανε, φάγανε, φάγανε.... Οι υπόλοιποι βεροιωταδες φάτε μάτια ψάρια! Αντί να κάνουν το τραπέζι σε φτωχούς και ανήμπορους!🤬
ΑπάντησηΔιαγραφή