Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/
http://picasion.com/

Το ήξερες; Γιατί τα σούπερ μάρκετ έχουν τη μαναβική δίπλα στην είσοδο

Μπαίνεις και βλέπεις χρώματα, φρεσκάδα, ζωή. Νιώθεις καλά. Κι έτσι αργότερα παίρνεις γλυκά χωρίς τύψεις. Τα σούπερ μάρκετ ξέρουν πώς σκέφτεσαι. Πολύ καλύτερα απ’ όσο νομίζεις. Δεν το κάνουν για να σε βολέψουν. Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν βρίσκονται μπροστά-μπροστά στο σούπερ μάρκετ επειδή χαλάνε πρώτα ή επειδή είναι τα πιο χρήσιμα. Είναι εκεί για να ξεγελαστείς. Μόλις μπεις, σε κατακλύζουν μυρωδιές, χρώματα και υφή. Η φρεσκάδα τους δημιουργεί ένα πρώτο θετικό σοκ. Ο εγκέφαλος νομίζει πως ήδη έχεις κάνει μια υγιεινή και «καλή» επιλογή.

Αυτό λέγεται «moral licensing». Μόλις πάρεις κάτι υγιεινό, αισθάνεσαι καλύτερα με τον εαυτό σου. Κι έτσι, χωρίς πολλές τύψεις, λίγο πιο κάτω μπορείς να πάρεις και σοκολάτες, μπισκότα ή πίτσες κατεψυγμένες. Τα πρώτα αγνά μήλα σου έχουν εξασφαλίσει το «δικαίωμα» να χαλάσεις τη συνέχεια. Το σούπερ μάρκετ το ξέρει αυτό. Και το αξιοποιεί.

Αλλά δεν σταματά εκεί. Το γάλα και το ψωμί — αυτά που πας μόνο για να πάρεις — βρίσκονται πάντα στο βάθος. Αναγκάζεσαι να διασχίσεις όλους τους διαδρόμους, να περάσεις μπροστά από προσφορές, παγωτά, αναψυκτικά, σνακ, προψημένα, και να μυρίσεις φρέσκο ψωμί που μόλις ψήθηκε. Πόσες φορές γύρισες σπίτι με περισσότερα απ’ ό,τι είχες γράψει στο χαρτί; Δεν είσαι μόνος.

Ακόμα και ο φωτισμός και η μουσική είναι σχεδιασμένα. Χαλαρή μουσική σού ρίχνει την ταχύτητα, για να μείνεις περισσότερο. Ο θερμός φωτισμός στα φρούτα τα κάνει να φαίνονται πιο ζωντανά. Τα νεράκια που ψεκάζουν τα λαχανικά δεν είναι για τη φρεσκάδα — είναι για τη λάμψη. Το μαρούλι αστράφτει σαν να το έκοψες τώρα απ’ τον κήπο.

Τα σούπερ μάρκετ είναι εργαστήρια καταναλωτικής ψυχολογίας. Δεν θέλουν απλώς να ψωνίσεις — θέλουν να ψωνίσεις χωρίς να το καταλάβεις. Από το πού μπαίνεις, μέχρι το πού στέκεσαι στην ουρά, κάθε βήμα σου έχει προβλεφθεί.

Και όλα ξεκινούν με ένα μήλο δίπλα στην είσοδο.

6 σχόλια:

  1. Επισης, τα δημαρχεια τα εχουν στο κεντρο της πολης για να δινουν την αισθηση οτι ειναι καποιοι αυτοι εκει μεσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τους βιολογικούς έξω απο την πόλη μακρυά για να μην βλέπει κανείς αυτά που γίνονται εκεί.

      Διαγραφή
  2. Το ότι δε μου προκαλεί καμία εντύπωση το μανάβικο στην είσοδο των σούπερ μάρκετς με κατατάσσει στο στατιστικό λάθος των εταιρειών που συμβουλεύουν τους επιχειρηματίες; Αντιθέτως, αν έβλεπα στην είσοδο πλήθος προσφορών ή εκπτώσεων θα μου έφτιαχνε τη διάθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΤΑΝ ΠΑΣ ΣΠΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΠΑΝΤΑ ΨΩΝΙΖΕΙΣ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ πάλι τις ταμειακές βλέπω στην είσοδο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΣΥ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ ΓΝΩΣΤΗ ΦΙΡΜΑ ΣΜ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΝΟΙΚΙΑΖΕΙ ΧΩΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΛΗΤΑ ΜΕ ΧΩΡΑΦΙΑ ΜΕ ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ.. ΑΡΑ ΤΡΩΣ ΜΗΝ ΠΩ ΤΙ ΤΡΩΣ... ΨΩΝΙΖΕΙΣ ΑΠΟ ΣΜ ΨΩΝΙΖΕΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ. ΑΛΛΑ ΟΚ ΛΙΓΟ Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΛΙΓΟ Η ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΤΑ ΔΙΣ 4 ΦΙΡΜΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΟΥΣ. ΚΛΑΙΝ ΜΑΙΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ